Peste un milion de familii din România nu-și permit plata facturilor la gaz/curect electric – Cronica serii

1. Peste un milion de familii din România nu-și permit plata facturilor la gaz și tot peste un milion nu-și permit plata facturilor la curent electric. Potrivit datelor INS, aproape un sfert din familii (24,5%) au prezentat restanțe repetate, cauzate în principal de situația financiară nesatisfăcătoare. Dintre plățile pentru care s-au înregistrat restanțe, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrică ṣi întreținerea locuinței (54,4% din familiile cu restanțe fiecare). (Hotnews)

2. Rata de infectare COVID la 14 zile și numărul deceselor raportat la populație se vor dubla în România până la finalul săptămânii viitoare, față de precedentul interval, prognozează Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC). Precedentele estimări de dublare, din urmă cu două săptămâni, au fost însă depășite de creșterea numărului de cazuri și de decesele înregistrate la începutul lunii septembrie. (G4Media)

3. Rata anuală a inflaţiei în luna august 2021 comparativ cu luna august 2020 a crescut la 5,3%, faţă de 4,7% în decembrie 2020 şi de 5% în iulie, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. Energia electrică, gazele şi încălzirea centrală s-au scumpit cu 20,68% faţă de decembrie 2020 şi cu 21,51% faţă de august 2020. Gazele s-au scumpit în august cu 20,49% faţă de decembrie 2020 şi cu 20,55% faţă de august 2020. (News.ro)

4. Luna iulie 2021 este prima lună de scădere a numărului de decese faţă de aceeaşi lună din anul precedent, a transmis vineri Institutul Național de Statistică. În cazul căsătoriilor, începând cu luna martie 2020 acestea au înregistrat scăderi faţă de lunile corespunzătoare din anul precedent timp de 12 luni consecutiv, luna martie 2021 fiind prima lună de creştere a numărului de căsătorii faţă de aceeaşi lună din anul 2020. (News.ro)

Din Cronica de Business: Microsoft, Amazon, Google au câștigat aproape $45 de miliarde în ultimii 17 ani din contractele cu 5 ministere din SUA, în special pentru vânzarea tehnologiilor folosite în lupta împotriva terorismului. Cei mai mulți bani au venit de la Pentagon. (Vice)

5. Câștigul salarial mediu nominal net a fost în iulie de 3.545 lei, în ușoară creștere față de luna precedentă, cu 4 lei (+0,1%), iar comparativ cu luna iulie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). În luna iulie 2021, câștigul salarial mediu nominal brut a fost 5.780 lei, cu doar 1 leu mai mare decât în luna iunie 2021. (Profit.ro)

6. În semestrul I al acestui an au fost date în folosinţă 31.355 locuinţe, în creştere cu 1.590 locuinţe, faţă de semestrul I 2020, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

7. OTE a finalizat achiziția participației de 30% pe care nu o deținea la Telekom Romania Mobile Communications (TKRM – fosta Cosmote), tranzacție cerută de Comisia Europeană pentru aprobarea preluării Telekom Romania Communications de către Orange. Achiziția pachetului de 30% din acțiunile TKRM a fost finalizată acum, OTE ajungând la o deținere de 99,99% la fostul Cosmote. Prețul achiziției s-a ridicat la 58,9 milioane de euro, ușor sub suma de 59,5 milioane de euro estimată anterior. (Profit.ro)

8. Moscova a anunțat vineri că a fost finalizat controversatul gazoduct Nord Stream 2, despre care criticii spun că va crește dependența Europei de gazul rusesc și va ocoli un aliat cheie al UE, Ucraina. Reacțiile nu au întârziat să apară, iar preşedintele polonez Andrzej Duda și-a anulat întâlnirea cu cancelarul german Angela Merkel, care era programată pentru sâmbătă în contextul vizitei şefei executivului german la Varşovia. La rândul său, o reacție a venit și din partea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care a anunțat că Ucraina va lupta împotriva Nord Stream 2 chiar și după ce va începe alimentarea cu gaz. (Digi24)

Din Cronica Sportiva: Emma Răducanu (150 WTA, 18 ani) continuă să uimească la US Open: sportiva cu origini românești a reușit să se califice în finala de la Flushing Meadows după o victorie superbă contra Mariei Sakkari, a 17-a favorită. În ultimul act, Răducanu va da peste o altă jucătoare surprinzătoare: Leylah Fernandez (73 WTA, 19 ani, care a învins-o pe Aryna Sabalenka).

9. Comisia Europeană nu aprobă deocamdată planurile naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR) ale Poloniei şi Ungariei pentru că cele două ţări încă nu au pus în practică recomandările sale privind statul de drept, a anunțat vineri comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni. (Digi24)

10. Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a interzis temporar platformelor sociale să elimine postările care contravin regulilor de utilizare. Din câte se știe, este prima lege națională care impune rețelelor sociale această interdicție și are ca pretext viitoarele alegeri prezidențiale. (NY Times)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Curtea Constituţională a luat decizia pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI
Cronica serii – Ion Iliescu a fost inculpat în dosarul Revoluției din 1989

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău