Ciucă: Cu câteva zile până la data de 31 iulie, când ar trebui finalizat, peste 85% din recensământ s-a desfășurat – Cronica serii

1. Codul portocaliu de caniculă va fi extins duminică şi în sudul ţării, a anunţat directorul ANM Elena Mateescu vineri. ANM a actualizat prognoza, anunţând temperaturi ridicate în regiunile sudice şi sud-estice, și a emis o avertizare cod portocaliude canicula pentru duminică, în Oltenia, Muntenia şi sud-vestul Dobrogei, cu temperaturi de 38 – 41 de grade. (News.ro)

2. Debitul Dunării, la intrarea în țară (secțiunea Baziaș), a ajuns la 2.100 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s), ceea ce reprezintă 39% din debitul mediu, se arată într-o informare realizată de Administraţia Naţională de Meteorologie și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. (G4Media)

3. Cu câteva zile până la data de 31 iulie, când ar trebui finalizat, peste 85% din recensământ s-a desfășurat, ceea ce poate să constituie un grad satisfăcător, dar mai sunt probleme în municipiul București, în Timișoara și în Iași, a declarat vineri premierul Ciucă. Acesta a cerut să se ia măsuri la nivelul acestor localități pentru o recenzare mai bună. (Hotnews)

4. Producția de cărbune net a României a totalizat, în primele cinci luni din 2022, aproape 1,2 milioane de tone echivalent petrol, fiind cu 1,5% (17.800 tep) mai mică față de cea din perioada similară din 2021, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). În perioada menționată, România a importat 252.500 tep cărbune net, cu 90.000 tep (55,4%) mai mult față de cantitatea importată anul trecut în același interval. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: La ordinul guvernului, furnizorii de internet din Turcia întocmesc rapoarte orare detaliate cu activitatea online a persoanelor. Printre altele, sunt notate ora și durata vizitării unui anumit site, IP-ul de pe care a fost accesat și numele complet al utilizatorului. (Medyascope / Zeynep Şentek)

5. Peste 9 milioane de numere de telefon şi-au schimbat operatorul, de la lansarea portabilităţii în 2008 şi până în prezent. De la începutul acestui an şi până la data de 30 iunie 2022, au fost portate 614.124 de numere de telefon. (News.ro)

6. Vitaly Ignatiev, așa numitul „ministrul de externe” al regiunii separatiste Transnistria, a anunțat că regiunea este hotărâtă să-și obțină independența, iar apoi să caute unificarea cu Rusia. Ignatiev a menționat că orice posibilitate de colaborare între Transnistria și Moldova s-a blocat după cererea de aderare a venicilor noștri la Uniunea Europeană. (Euronews)

7. Prestigiosul think-thank britanic Oxford Analytica, unul dintre cele mai influente la nivel global, a realizat o analiză extrem de critică la adresa președintelui Klaus Iohannis. Intitulată ”Președintele erodează democrația pluralistă din România”, analiza arată că Iohannis se bazează tot mai mult pe serviciile de informații pentru a-și menține puterea. Analiza OXAN mai arată că influența lui Iohannis în regiune este scăzută, în timp ce popularitatea internă e în cădere liberă. (G4Media)

8. Confruntate cu riscurile penelor de curent în mijlocul caniculei, companiile de utilități din întreaga lume au început să-și răsplătească clienții care folosesc mai puțină energie, oferindu-le premii precum bicicletele Peloton sau carduri cadou de la Amazon. (Bloomberg)

Din Cronica de Divertisment:  Thriller-ul “The Gray Man”, cu Ryan Gosling în rolul principal, are astăzi premiera pe platforma Netflix. Gosling interpretează rolul unui fost agent CIA tras pe linie moartă care este însă reactivat în momentul în care devine ținta lui Lloyd Hansen (Chris Evans). Filmul este regizat de frații Anthony şi Joe Russo.

9. Procentul Republicanilor care cred că Trump este cel puțin parțial vinovat pentru revolta de la Capitoliu a crescut, conform unui sondaj Reuters/Ipsos. Aproximativ 40% dintre republicani îl consideră pe Trump cel puțin parțial vinovat, în creștere de la 33%. (Reuters)

10. În România, şase din zece cetăţeni au o părere pozitivă despre premierul ungar, şi doar 30 la sută au o părere mai degrabă negativă despre el, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul „Nézőpont” din Budapesta, prin intervievarea telefonică a 1000 de persoane, pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia de peste 18 ani, în funcţie de sex, vârstă, regiune, tip de aşezare şi nivel de educaţie. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Datoria externă totală a crescut cu 6 miliarde euro în primele 7 luni – Cronica serii
Nicolae Ciucă a fost nominalizat pentru funcția de premier – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău