PNL, USR-PLUS și UDMR au ajuns la un acord, iar azi va fi anunțat noul ministru al Sănătății – Cronica diminețiii

1. PNL, USR PLUS şi UDMR au convenit marţi seară asupra unui act adiţional la Acordul de guvernare care prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formaţiunilor din coaliţie şi că responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţiei şi a premierului. Prerogativa constituţională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Preşedinte se exercită după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier şi după o dezbatere în coaliţie, se arată în document. De asemenea, în lipsa consensului în Coaliţie pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acţiona în afara Coaliţiei, cu anunţarea prealabilă a partenerilor, şi după refuzul lor de a susţine respectivele iniţiative. (News.ro)

2. Liderii coaliției au declarat, marți seara, după mai bine de șase ore de negocieri, că numele viitorului ministru al Sănătății va fi anunțat miercuri dimineață. Potrivit informațiilor, USR PLUS a susținut-o pe actualul secretar de stat, Ioana Mihăilă (PLUS), care ar urma să fie noul ministru al Sănătății. (G4Media)

O știre din Cronica Externă: Republica Cehă le cere partenerilor săi din Uniunea Europeană şi din NATO să expulzeze diplomaţi ruşi, pentru a susţine astfel Praga în confruntarea sa cu Moscova, a declarat marţi ministrul ceh de externe Jan Hamacek. Premierul ceh Andrej Babis a anunţat sâmbătă că Republica Cehă expulzează 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a bănuielii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii din 2014. (Digi24)

3. Niciun salariu al angajaţilor din Educaţie şi din Sănătate nu va scădea după elaborarea noii legislaţii privind salarizarea bugetarilor, a declarat, marţi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan. (Hotnews)

4. Un juriu a decis că fostul polițist Derek Chauvin este vinovat pentru uciderea lui George Floyd, un bărbat negru care se află în custodia poliției, în Mai anul trecut. Chauvin a fost declarat vinovat pentru toate cele trei capete de acuzare: crimă de gradul II, crimă de gradul III și omor. Moartea lui Floyd, după ce Chauvin a stat cu genunchiul pe gâtul lui mai multe minute, a devenit virală, declanșând mișcarea Black Lives Matter de vară trecută. (WSJ)

Promo: Campaniile de promovare pe digital au nevoie tot mai mult de media și performance media iar conceptele par destul de abstracte? Hai tu sau echipa ta de marketing la Mavericks Digital Academy pentru a înțelege mai bine performance media în contextul global de digital marketing. Înscrie-te la curs aici.

5. Johnson&Johnson (J&J) va relua distribuirea vaccinului său pentru Covid-19 în Europa, după anunţul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) că beneficiile acestuia sunt mai mari decât riscul producerii unor cazuri foarte rare de formare a unor cheaguri de sânge, posibil fatale. (News.ro)

6. La 48 de ore de la comunicatul care anunță apariția Super League, toate cele șase echipe din Anglia, membre fondatoare ale competiției, și-au anunțat retragerea. Manchester City a fost prima, urmată de Arsenal, Tottenham și Liverpool. Ulterior Manchester United și Chelsea le-au urmat. Retragerile vin după reacția furibundă a UEFA, a fanilor acestor echipe și a autorităților, inclusiv la nivel de președinți de țară și premieri. Dupa retragerea a jumătate din cele 12 echipe, SuperLeague a trimis un comunicat care anunță suspendarea competiției. (Bloomberg)

O știre din Cronica de Business: Bursa de Valori Bucureşti estimează pentru acest an un profit net de 10,59 milioane lei, în creştere cu 16% faţă de un rezultat pozitiv de 9,12 milioane lei anul trecut, şi venituri operaţionale de 30,62 milioane lei, în urcare cu 15%. De asemenea, valoarea tranzacţiilor pe Piaţa Reglementată de acţiuni este estimată pentru 2021 la 14,31 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 17% comparativ cu anul precedent. (News.ro)

7. Acțiunile Netflix au scăzut cu aproape 9% după ce compania a anunțat că, pe primul trimestru, a câștigat doar 4 milioane de noi abonați, sub estimarea inițială de 6 milioane. Numărul este mult redus comparativ cu cei aproape 16 milioane de noi abonați, adăugați în perioada similară a anului trecut. (WSJ)

8. Primele patru bănci americane au acumulat anul trecut depozite suplimentare în valoare de $919 miliarde, bani pe care fie i-au pus deoparte sub formă de numerar sau i-au utilizat pentru a-și crește portofoliile de obligațiuni. Conform acestor date, depozitele cumulate ale JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp., Citigroup Inc. și Wells Fargo & Co. au crescut cu 15% până la $6.900 miliarde la data de 31 martie 2021. În schimb, portofoliile de credite cumulate ale celor patru bănci au scăzut cu 10% până la $3.440 miliarde. Activele deținute în vederea tranzacționării și alte obligațiuni au crescut cu 24% până la $3.670 miliarde. În paralel, numerarul a crescut cu 56% până la $1.650 miliarde. (Profit.ro)

O știre din Cronica Sportivă: Sorana Cîrstea şi Ana Bogdan s-au calificat în turul al doilea al turneului de categorie WTA 250 de la Istanbul. Cîrstea a trecut în prima manşă, cu scorul de 6-4, 7-6 (6), de ucraineanca Katerina Kozlova, în vreme ce Ana Bogdan a învins-o, în primul tur, cu scorul de 6-3, 6-3, pe japoneza Nao Hibino, locul 82 WTA. (News.ro)

9. Un elev al Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa a fost admis la Universitatea Harvard, el primind bursă integrală din partea prestigioasei instituţii de învăţământ. Darius Gabriel Mardaru este medaliat la olimpiade naţionale şi internaţionale. (News.ro)

10. Reprezentanții AUR au anunțat că i-au primit în partidul lor pe doi dintre fondatorii USR. Cei doi sunt Raluca Amariei, fost vicepreşedinte USR la nivel naţional şi fost lider al filialei judeţene Sibiu a USR și Dan Rădulescu, fost deputat USR, membru fondator și președinte al filialei județene a USR Prahova. (G4Media)

Fotografia dimineții – Boris Johnson a sărbătorit relaxarea restricțiilor cu o bere într-un pub din Wolverhampton. Profimedia Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Sistemul britanic de sănătate a elaborat un plan, în 2016, care prevedea refuzul îngrijirilor spitalicești pentru rezidenții caselor de bătrâni, în caz de pandemie – Cronica dimineții
Bursa americană a înregistrat noi recorduri – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău