Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, un critic dur al lui Putin, a murit în închisoare – Cronica serii

1. România a ajuns pe locul 2 în Uniunea Europeană din perspectiva valorii nominale a absorbţiei de fonduri europene pe programele din Politica de Coeziune 2014-2020, a anunţat, vineri, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. (Digi24)

2. Numărul de bugetari a crescut anul trecut cu aproape 14.000, după ce în decembrie a fost o scădere semnificativă. În mandatul lui Marcel Ciolacu, numărul de posturi ocupate la stat a crescut cu 8.850. (Profit.ro)

3. Deputatul Zakarias Zoltan, preşedintele Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), intrat în Parlament pe listele UDMR, a declarat că intenţia sa a depune în Parlament cele trei proiecte de lege privind autonomia „va fi prezentă mereu”, însă nu crede că le va iniţia din nou în acest an electoral. (Digi24)

4. Republica Moldova este de un „optimism prudent” că va putea începe negocierile oficiale de aderare cu Uniunea Europeană înaintea alegerilor din iunie pentru Parlamentul European, a declarat ministrul de externe Mihai Popşoi. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: OpenAI a prezentat Sora, un model lingvistic text-to-video. Acesta poate crea scene complexe cu mai multe personaje, care exprimă emoții convingătoare. Pe lângă text, Sora mai poate crea video pornind de la o imagine statică și poate completa un video existent. (Profit.ro)

5. Un politolog bulgar a declarat că dacă Rusia câștigă războiul din Ucraina, este foarte probabil să ceară ca Bulgaria și România, care au aderat la NATO în anul 2004, să fie o zonă tampon, așa cum Ucraina a fost o zonă tampon înainte. (G4Media)

6. Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, cel care a dezvăluit corupția uriașă din jurul lui Vladimir Putin și un critic dur al Kremlinului, a murit în închisoare, a anunțat vineri penitenciarul în care acesta era încarcerat. (Hotnews)

7. Doar Statele Unite pot forța o pace în Orientul Mijlociu și ar trebui să facă presiuni asupra Israelului, a declarat ministrul de externe libanez. (CNBC)

8. Un fost informator al FBI a fost pus sub acuzare pentru declaraţii mincinoase privind o presupusă schemă de mită în care ar fi fost implicaţi o compania ucraineană, preşedintele Joe Biden şi fiul său Hunter. Alexander Smirnov, în vârstă de 43 de ani, este acuzat că a minţit că familia Biden a acceptat plăţi de la firma de energie Burisma. (News.ro)

Din Cronica de Divertisment: Filmul biografic „Bob Marley: One Love” este premiera săptămânii în cinematografele din România. Producția este realizată în parteneriat cu familia Marley și spune povestea lui Bob Marley despre depășirea adversității și culisele din spatele muzicii sale.

9. Întârzierile în diagnosticarea și tratamentul unui tip periculos de cancer de piele din cauza blocajului Covid au dus la pierderea a peste 100.000 de ani de viață în Europa și au costat economia mai mult de 6 miliarde de lire sterline, conform unul studiu. (TheGuardian)

10. Deputata AUR Gianina Şerban a declarat că deşi s-a mai vorbit despre introducerea pedepsei cu castrarea chimică pentru pedofili şi violatori şi propunerea a fost respinsă de Parlament, poate reprezenta singura variantă prin care să punem capăt acestor acte de cruzime, după ce în ultima perioadă au avut loc mai multe abuzuri sexuale la adresa unor minori. Ea anunţă că va demara acest proiect şi îl va propune colegilor parlamentari. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul moldovean al Apărării: Republica Moldova nu este pregătită pentru aderarea la NATO – Cronica serii
Consumul de energie electrică al țării a ajuns azi, la orele prânzului, la valori-record pentru perioada de vară – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău