Președintele prorus al Republicii Moldova vrea să modifice constituția pentru a împiedica unirea cu România – Cronica serii

1. Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, dorește modificarea Constituției pentru a limita posibilitatea unioniștilor, care reprezintă o treime din populația republicii, de a organiza un referendum pe tema unirii cu România. (Profit.ro)

2. Corupţia continuă să fie o problemă majoră pentru România, guvernanţa în companiile de stat nu a înregistrat niciun progres, iar inegalităţile între regiuni sunt unele dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, potrivit unora dintre constatările raportului de ţară al Comisiei Europene pentru 2020. (News.ro)

3. În Franța a început procesul fostului premier Francois Fillon. Acesta riscă o pedeapsă de 10 ani de închisoare fiind acuzat că le-a plătit soției și celor doi copii 1 milion de euro pentru locuri de muncă fictive. (AP)

4. Potrivit datelor publicate de Eurostat, România continuă să conducă detașat în topul european al ponderii sumelor alocate pentru alimente și băuturi non-alcoolice în coșul de consum pentru anul 2020. La băuturi alcoolice și tutun, suntem printre primii, cu o pondere situată peste cele de la capitolele „îmbrăcăminte și încălțăminte” sau „mobilă, aparatură casnică, etc”. (CursdeGuvernare)

Una din Cronica de Business: Piața fuziunilor și achizițiilor din România și-a reluat creșterea în 2019 comparativ cu anul anterior, înregistrând un avans de 4% și o valoare de €5,2 miliarde. În 2018, valoarea tranzacțiilor a consemnat un recul față de anul anterior, de 9,6%, până la €5 miliarde. (Profit.ro)

5. Ministerul Sănătăţii a decis astăzi că persoanele plasate în carantină sau izolare din motive de coronavirus primesc concediu medical. Ieşirea din carantină se face doar după 2 teste negative pentru COVID-19, efectuate la un interval minim de 24 ore. (News.ro)

6. Candidatul Alianţei USR PLUS la Primăria Capitalei ar putea fi stabilit printr-o metodă mixtă, sondaj-alegeri primare, a declarat preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna. (Hotnews)

7. Conform cercetătorilor de la Cornell University, Statele Unite ar putea genera 20% din necesarul de electricitate din eoliene, în următorii 10 ani. În acest moment 7% din electricitate este generată de eoliene, 10% de alte forme regenerabile, 64% de cărbune și gaze naturale, iar 19% de centralele nucleare. (Link)

8. In Hong Kong, unde cursurile sunt suspendate până pe 2 martie, școlile au început să testeze soluțiile video pentru predarea în regim elearning. (Link)

9. Netflix lansează la nivel global Top 10 pentru filme și seriale. Cele două topuri, care se regăsesc în secțiunile respective, sunt calculate pentru fiecare țară în parte și actualizate zilnic. (Profit.ro)

10. Organizația Mondială a Sănătății a dezmințit oficial informația că cei care consumă cocaină ar fi imuni la noul coronavirus. (Link)

Fotografia serii – Un protestatar palestinian este afectat de gazele lacrimogene trase de armata israeliană pentru a dispersa un miting anti Donald Trump. Mohamad Torokman/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Ambasadele a 12 state au spus că sunt îngrijorate de integritatea sistemului judiciar, premierul Dancilă cere respect
Cronica serii – Modificarile Codului Penal au fost aprobate si de Camera Deputatilor

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău