Președintele Trump a anunțat că administrația sa va coopera cu președintele ales Joe Biden pentru a asigura tranziția – Cronica dimineții

1. Președintele Trump a anunțat că administrația sa va coopera cu președintele ales Joe Biden pentru a asigura tranziția în cazul în care acesta va deveni noul președinte al Statelor Unite. Trump a precizat că a permis agenției care gestionează serviciile administrative să-i furnizeze lui Biden și echipei sale de tranziție acces la resurse și informații. (WSJ)

2. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare privind combaterea infecţiei cu SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a anunțat aseară că persoanele vulnerabile, adică cele de peste 65 de ani şi cele cu boli cronice vor fi printre categoriile care vor beneficia cu prioritate de vaccinul anti-COVID-19. (News.ro)

3. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că Guvernul nu ia în calcul „în niciun caz” măsura înaintată de economistul șef al BNR, Valentin Lazea, ca statul să reducă programul de lucru al bugetarilor cu o cincime, cu reducerea corespunzătoare a salariilor, pentru a diminua cheltuielile și, astfel, deficitul bugetar. Ministrul a explicat că astfel de măsuri, după cum s-a văzut în 2008-2009, accentuează criza și încetinesc revenirea economiei, iar statul face deja economii cu salariile bugetarilor prin utilizarea muncii de la domiciliu, caz în care nu se plătesc unele sporuri. (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: Companiile aeriene vor avea nevoie de ajutoare suplimentare în valoare de $80 miliarde, adică aproximativ jumătate din ajutoarele de care au beneficiat deja din partea guvernelor, pentru a depăși criza coronavirusului, a avertizat Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni (Profit.ro)

4. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, luni seară, că finalizarea reactoarelor 3 şi 4 va aduce securitate energetică definitivă pentru România. “Avem finanţare din partea americană. Vorbim de un consorţiu euroatlantic cu parteneri din SUA, Canada şi din Franţa, evident şi România, fiecare partener va avea finanţare în aşa fel încât acest consorţiu va putea să ia decizia de investiţie, să înceapă de anul viitor retehnologizarea Unităţii 1 şi construcţia Unităţilor 3 şi 4”. (News.ro)

5. România are o rată de utilizare a tehnologiilor imagistice de 5,4 ori mai mică decât media UE – 38 de CT-uri, RMN-uri și PET-uri la 1.000 de locuitori, față de 204 astfel de investigații realizate la o mie de cetățeni europeni, în 2018, conform unui raport al Comisiei Europene. (Cursdeguvernare)

6. Liderul USR, Dan Barna, a anunţat că toţi senatorii şi deputaţii USR vor demisiona, în cursul zilei de marţi, pentru a nu beneficia de pensie specială. ”Mâine dimineaţă, deputaţii şi senatorii USR îşi vor depune demisia din Parlament pentru a nu face parte dintre cei care vor primi pensie specială. Pensia specială este o sfidare la adresa oamenilor cinstiţi din această ţară. Să reprezinţi voinţa populară este o onoare, nu o corvoadă”. (News.ro). Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut un anunț similar înainte, referindu-se însă doar la propria persoana. (Hotnews)

Una din Cronica Externă: Un raport al Națiunilor Unite arată că în cei 14 ani de război afgan, un copil din cinci a fost ucis sau rănit, în fiecare zi. În total, cel puțin 26.025 copii au fost uciși sau răniți între 2005 și 2019.  Noi violențe s-au intensificat în Afghanistan în contextul negocierilor de pace dintre guvern și talibani, și retragerea forțelor americane. (BBC)

7. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) și-a actualizat recomandările susținând că cele mai multe cazuri de transmitere a infecției sunt datorate persoanelor asimptomatice. “CDC și alții estimează că persoanele care nu au simptome dar sunt infectate generează peste 50% din toate noile cazuri de infectare.” (CNN)

8. Bursele au reacționat pozitiv la anunțul că Joe Biden ar putea-o numi pe Janet Yellen la conducerea Trezoreriei, echivalentul ministerului Finanțelor în administrația americană. Yellen, un reputat economist și fosta șefă a Rezervei Federale, este așteptată să fie pragmatică, urmărind să rezolve problemele economiei americane. Yellen ar fi prima femeie din istorie care va conduce Trezoreria (CNBC)

9. Elon Musk l-a depășit pe Bill Gates și a devenit al doilea cel mai bogat om din lume, după Jeff Bezos. Musk și-a adăugat $7,2 miliarde la avere în această noapte, după creșterea acțiunilor Tesla pe bursă, ajungând să fie creditat cu $127,9 miliarde. De la începutul anului averea lui Musk a crescut cu $100 miliarde. (Bloomberg)

Una din Cronica Sportivă: După mai multe consultări și negocieri, Danemarca a anunțat că va organiza singură, în întregime, Campionatul European de Handbal Feminin între 3 și 20 decembrie, după ce Norvegia a renunțat în a fi co-organizator. România va debuta pe 3 decembrie, contra Germaniei. (Lead.ro)

10. Netflix a anunțat că “The Queen’s Gambit” a devenit cel mai vizionat serial cu un număr redus de episoade de pe platformă. 62 de milioane de abonați au văzut cel puțin 2 minute din serial în primele 28 de zile de la lansare. “The Witcher”, cu 76 de milioane de abonați care au văzut sezonul 1, rămâne cel mai vizionat serial pe Netflix. (TechCrunch)

Fotografia dimineții – Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței, a apărut ieri pentru prima oară în fața judecătorilor, în procesul în care este acuzat de corupție. Reuters:

 

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul Cîțu a adoptat, cu 3 zile înainte de a fi demis, un proiect de lege în care a fost introdus, fără consultări publice, un articol care lărgește în mod nejustificat spectrul interceptării comunicațiilor electronice – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Tudorel Toader consideră că abuzul în serviciu trebuie redefinit

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău