Primul șef al Armatei Române care își cere scuze “pentru greşelile, erorile sau abuzurile săvârşite în decembrie 1989” – Cronica dimineții

1. Nicolae Ciucă, premier interimar și ministru Apărării, a cerut iertarea “familiilor rămase în suferinţă în Decembrie 1989”. „Pentru greşelile, erorile sau abuzurile săvârşite de unii dintre angajaţii Ministerului Apărării Naţionale în desfăşurarea acelor evenimente, dincolo de răspunderile care au fost sau vor fi stabilite de instanţele judecătoreşti, este o datorie morală ca noi, cei de acum, să cerem iertare familiilor rămase în suferinţă în Decembrie 1989”. Este primul oficial al Armatei Române care își cere scuze pentru evenimentele din 1989. (News.ro)

2. Comisia de specialiști ai Agenției americane pentru Alimente și Medicamente a votat, cu o singură abținere, recomandarea că vaccinul anti Covid-19 dezvoltat de Moderna să fie aprobat pentru folosirea în regim de urgență. Agenția îl va aproba, cel mai probabil, azi. (Vox)

3. USR Plus cere un număr egal de ministere cu PNL în viitorul guvern pentru a accepta varianta propusă de liberali ca premier să fie Florin Cîțu, iar președinte al Camerei Deputaților – Ludovic Orban, au declarat surse politice. De asemenea, cei de la USR Plus nu își doresc nici creșterea numărului de ministere, nici divizarea acestora. Potrivit acestora, USR Plus exclude în continuare varianta ca Orban să preia șefia guvernului. (G4Media)

Una din Cronica de Business: Platforma online Brainly, folosită și în România de elevi și studenți pentru a obține ajutor la teme, a primit o nouă finanțare, de $80 milioane, printre investitori numărându-se și compania de investiții Prosus, care deține unele dintre cele mai mari afaceri online din România – eMag, OLX, Autovit.ro, PayU. (Startup Cafe)

4. Guvernul a emis obligațiuni de 1,26 de miliarde de lei pe patru ani, la un randament în scădere cu jumătate de punct procentual față de precedenta emisiune. Obligațiunile cu scadența în noiembrie 2024 au atras oferte de 1,78 miliarde de lei față de un prospect de 700 de milioane de lei. Deși Ministerul Finanțelor a acoperit necesarul de finanțare pentru acest an, a mărit suma adjudecată la această emisiune la 1,26 de miliarde de lei, în condițiile unui randament în scădere la 2,63% de la 3,12% la finele lunii octombrie. (Profit.ro)

5. Vânzările de aparate de încălzit au explodat din cauza lipsei căldurii din București. Astfel, vânzările de calorifere electrice s-au dublat în luna noiembrie și în primele două săptămâni din decembrie față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor eMAG. La aeroterme, vânzările au fost în noiembrie cu peste 60% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut și cu aproape 30% în decembrie, mai arată compania. Potrivit datelor, cele mai numeroase comenzi au fost efectuate din București. (Link)

6. UiPath, compania fondată și condusă de de românul Daniel Dines, a depus actele pentru a se lista pe bursa americană. La ultima rundă de investiții, de la începutul anului, firma a fost evaluată la peste $10 miliarde. (CNBC)

7. Europa a înregistrat în noiembrie o nouă scădere a vânzărilor de autoturisme, din cauza blocajelor generate de pandemia de coronavirus pe mai multe piețe. În același timp, România a înregistrat cea mai bună lună din 2020, cu a treia creștere consecutivă. (Profit.ro)

8. Pentru prima oară de la înființare, Unicef va susține un program de ajutorare în Marea Britanie. Agenția va dona 24.000 de lire pentru ajutorarea a 120 de familii afectate de pandemie care au probleme în a-și hrăni copiii. (BBC)

Una din Cronica Sportivă: Echipa de gimnastică feminină a României s-a calificat în finală pe echipe, de pe primul loc al calificărilor, la Campionatul European de la Mersin (Turcia). De asemenea, s-au calificat în finalele pe aparate: Larisa Iordache (sărituri, paralele, bârnă, sol), Ioana Stănciulescu (sărituri), Silviana Sfiringu (bârnă), Antonia Duţă (sol). (News.ro)

9. Joe Biden a ales-o pe parlamentară nativ americană Deb Haaland ca ministru al Internelor, un mare departament responsabil cu resursele naturale. Dacă numirea ei este confirmată de Senat, Haaland va deveni primul american nativ care deține o funcție de Secretar/Ministru în administrația americană. (Hotnews)

10. Regele Carl XVI Gustaf al Suediei a declarat că țara sa a eșuat în a gestiona pandemia în condițiile în care spitalele din Stockholm și Skåne au anunțat că vor amâna toate operațiile care nu sunt urgente pentru a gestiona pacienții internați cu Covid-19. “Populația Suediei a suferit foarte mult în condiții dificile”, a declarat regele. Încrederea populației în sstemul public de sănătate a scăzut la 52%, de la 68%, iar încrederea în autorități a scăzut la un minim de 34%, conform unui sondaj. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Prima zapadă căzută în New York City nu i-a alungat pe newyorkezi de la terasele restaurantelor:

Ți-ar mai putea plăcea
Florin Cîțu: Guvernul va păstra distanță față de China – Cronica dimineții
Ministrul român al Digitalizării: Republica Moldova este „la ani lumină” faţă de România în privinţa digitalizării instituţiilor statului – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău