Produsul Intern Brut al României a crescut cu 5,6% în trimestrul 3 – Cronica serii

1. Produsul Intern Brut al României a crescut cu 5,6% în trimestrul 3, pe seria ajustată sezonier, comparativ cu trimestrul anterior, iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2019 economia a scăzut cu 6%, atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor semnal anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

2. “Aproape un milion de copii”, adică unul din trei elevi din România, nu au avut acces la educație timp de mai multe luni, după decizia de închidere a școlilor, potrivit documentului Planul Național de Reziliență și Redresare. (Edupedu)

3. Oraşul Sibiu şi localităţile Şelimbăr, Tălmaciu şi Cisnădie intră în carantină începând de luni pentru două săptămâni, iar mall-urile vor fi închise în weekend, a anunţat azi secretarul de stat Raed Arafat. (News.ro)

Una din Cronica Externă: Președintele francez Emmanuel Macron a salutat joi posibilitatea ca președintele ales Joe Biden să reintre în acordul Paris privind schimbările climatice și a spus că statele au acum o șansă să ”facă planeta noastră fantastică din nou”. (Reuters)

4. Grupul austriac Erste, proprietarul BCR, estimează o revenire mai lentă a economiei românești și, în consecință, a revizuit în scădere prognoza de creștere a PIB în 2021. Astfel, economia României ar urma să crească cu anul viitor cu doar 2,7%, sub estimările anterioare, care indicau un avans de 3,9%. „Evoluția economică din trimestrul al treilea a fost sub așteptările noastre de -4,9% în ritm anual și prognoza mediană a Reuters/Bloomberg de -4,4%/-4% anual. Credem că producția agricolă sub așteptări este de vină pentru eroarea noastră de previziune”, spun analiștii Erste. (Profit.ro)

5. Guvernul a început discuțiile cu patronii și sindicaliștii privind o majorare a salariului minim pe economie, valabil în firmele private și la stat, din anul 2021, premierul Orban dorind o „compensare a erodării puterii de cumpărare”. La discuțiile avute până acum de Ministerul Muncii, reprezentanții patronilor au solicitat înghețarea salariului minim pe economie la nivelul actual. (StartupCafe)

Promo: Investește în cel mai exclusivist ansamblu rezidențial și hotelier de 5***** de pe litoralul românesc! Nordis Mamaia 5***** îți oferă 730 de camere de hotel care îți aduc un randament garantat lunar. În plus, îți oferim 670 de apartamente de vacanță la malul mării în care poți beneficia de toate facilitățile unui hotel de 5*****: 10.000 mp de plajă proprie, cel mai mare SPA de pe litoral, 9 restaurante și cafenele, cinematograf VIP, galerie comercială premium și clinică medicală. Profită de oferta lunii noiembrie și investește astăzi într-un proiect a cărui valoare se va aprecia cu peste 30% după deschidere.

6. Produsul Intern Brut a înregistrat un declin de 4,4% în zona euro și de 4,3% în Uniunea Europeană, în trimestrul trei din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019. Cel mai sever recul a fost înregistrat în Spania și România, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Datele reprezintă o redresare parțială, după ce, în trimestrul doi din 2020, PIB-ul a înregistrat un declin anual de 14,8% în zona euro și de 13,9% în UE, cele mai semnificative scăderi de când se publică datele, respectiv 1995. (Profit.ro)

7. Mai multe autorităţi electorale americane anunţă că nu au găsit ”nicio probă” cu privire la ştergerea sau modificarea buletinelor de vot sau la piratarea sistemelor de vot, la zece zile de la alegerile prezidenţiale americane, în contextul în care Donald Trump nu-şi recunoaşte în continuare înfrângerea de către Joe Biden. ”Alegerile de la 3 noiembrie au fost cele mai sigure din istoria Statelor Unite”, au subliniat într-un comunicat comun, joi, aceste autorităţi electorale locale şi naţionale însărcinate cu securitatea scrutinului, între care Agenţia pentru securitatea cibernetică şi securitatea infrastructurilor (CISA), aflată în subordinea Departamentului Securităţii Interne. (News.ro)

8. Preşedintele în funcţie al SUA, Donald Trump, a criticat dur postul de televiziune Fox News, acuzându-l că anul acesta a avut o atitudine diferită faţă de scrutinul prezidenţial din 2016. Potrivit unor surse de la Washington, Trump vrea să creeze un grup mediatic concurent. (Link)

Una din Cronica de Tehnologie: Apple și Google au ce le trebuie pentru a intra și concura pe zona de sănătate, însă pentru asta cele două mari companii vor trebui să-și asume mai multe controale și reglementări decât în prezent, crede CEO-ul Prudential. Tim Cook a lăsat deja în mai multe cazuri să se înțeleagă să viitorul Apple este în sănătate. (CNBC)

9. Dominic Cummings, consilierul șef al premierului britanic Boris Johnson, ar putea părăsi guvernul până la finalul acestui an. Cummings este considerat a fi “eminență cenușie” a votului pentru Brexit, care a generat ieșirea Marii Britanii din UE. (BBC)

10. Fostul preşedinte american Barack Obama îşi prezintă, într-o carte de memorii, impresii despre foştii săi omologi, uneori deloc măgulitoare. ”Îşi umflă pieptul ca un mic cocoş”, scrie Obama despre fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, potrivit unor fragmente publicate în avans într-o recenzie, joi, în The New York Times. Primul volum de memorii ale fostului preşedinte democrat, intitulat ”A Promised Land”, urmează să apară marţi. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Raportul MCV are 8 măsuri care trebuie adoptate
Surse: Cancelarul german Olaf Scholz ar urma să vină în România în 3 aprilie – Cronica serii