Proiect: Persoanele fizice cu cheltuieli în creștere cu 25% pot cere amânarea ratelor pe 9 luni – Cronica serii

1. Persoanele fizice, cele juridice precum și PFA vor beneficia de posibilitatea de a amâna ratele la bancă/IFN pe o perioadă de până la 9 luni pe baza unei declarații pe propria răspundere. Pentru persoanele fizice există condiția ca totalul cheltuielilor să fi crescut în ultimele 3 luni cu peste un sfert față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce pentru firme condiția principală este aceea ca rezultatul lunar mediu pe ultimele 3 luni să fie cu un sfert sub cel din aceeași perioadă din 2021. Dobânzile amânate se vor capitaliza la soldul creditelor și vor fi plătite după expirarea moratoriului. (Profit.ro)

2. Liderul PSD Marcel Ciolacu a avansat, într-o declarație făcută presei, ideea plafonării prețurilor la carburanții auto, precizând că măsura ar trebui să fie discutată în cadrul coaliției de guvernare. „Părerea mea este că trebuie plafonat prețul, cu o marjă de profit”. (Profit.ro)

3. Populația școlară din sistemul național de educație a fost, în anul școlar/universitar 2021-2022, 3.495.800 elevi și studenți, în creștere cu 1.200 comparativ cu anul școlar/universitar precedent. Numărul absolvenților din anul școlar/universitar 2020-2021 a fost 476.600 elevi și studenți, în scădere cu 7,5% comparativ cu anul școlar/universitar precedent, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică. Rata abandonului a înregistrat în anul școlar 2020/2021 următoarele valori: 1,7% în învățământul liceal și profesional, 1,3% în învățământul primar, respectiv 1% în învățământul gimnazial. (News.ro)

4. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că media zilnică a cazurilor de COVID în ţara noastră a crescut de la 300 la 400, precizând că semnul bun este că nevoia de servicii medicale spitaliceşti şi de servicii de terapie intensivă este una minimă. (News.ro)

Din Cronica de Business: Gigantul japonez de telecomunicații NTT a decis că “acasă” este principalul loc de muncă al angajaților. Mersul la birou va fi considerat o călătorie de afaceri. NTT are aproximativ 180.000 de angajați. (Bloomberg)

5. Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, i-a cerut demisia directorului SRI, Eduard Hellvig, pentru elaborarea noilor legi ale securităţii naţionale, prin care se legalizează puterile informale pe care SRI, în special. (G4Media)

6. Fostul ministru al Mediului Costel Alexe a fost trimis în judecată de DNA în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi instigare la delapidare. Alte şase persoane, între care fostul director general al unei firme cu activitatea în siderurgie, au fost deferite justiţiei în acest dosar (News.ro). Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat definitiv de Curtea Supremă în dosarul DNA privind incompatibilitatea unui fost senator. Și în primă instanță, Tăriceanu a fost achitat. (G4Media)

7. Israelul, care se confruntă în ultimele săptămâni cu o creştere exponenţială a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, a raportat luni peste 10.000 de cazuri de COVID-19, cea mai mare cifră de la începutul lunii aprilie. În acest context, Guvernul ia în calcul reintroducerea unor restricţii. (Hotnews)

8. Rusia a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, devansând Arabia Saudită. Moscova a vândut petrol la preţ redus Beijingului, pe fondul sancţiunilor impuse în urma războiului declanşat în Ucraina. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Chile experimentează cu mâncarea creată la printere 3D, compusă din alge deshidratate, piure de cartofi instant și apă fiartă. Acestea sunt baza unui meniu bogat în nutrienți, cu care experții cred că ar putea fi hrăniți copiii. (TechXplore)

9. Aproximativ 30 de zboruri de pe aeroportul londonez Heathrow au fost anulate luni, peste 5000 de pasageri fiind afectați. Aeroportul le-a cerut companiilor aeriene să-și reducă numărul de zboruri cu 10% deoarece nu poate gestiona eficient bagajele din cauza unor probleme tehnice. (BBC)

10. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că pensiile speciale ar trebuie impozitate progresiv în funcție de venit. Acesta a mai spus că s-a „săturat la fiecare discuție să apară tot felul de tiriplici care vin și-și dau cu părerea după ce au distrus România și să spună ce se întâmplă și cum creionează ei viitorul luminos și cât de bună este cota unică” (Digi24). Preşedintele Senatului Florin Cîţu a reacționat luni, la declarațiile lui Marcel Ciolacu, precizand că nu există un război în coaliţia de guvernare, iar PNL se ţine de implementarea programului de guvernare. „Am ajuns şi mă uit la situaţia din România, am ajuns să mă aştept să vină să bată cineva la uşă şi să spună – suntem PSD, am venit să vă luăm banii. Cam aşa arată astăzi situaţia în România”. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Banca Națională a României a redus de la 11,2% la 7% prognoza privind rata inflației la finele acestui an – Cronica serii
Haos politic în Republica Moldova – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău