Proiectul bugetului Capitalei a fost respins după ce USR-PLUS a decis să nu-l mai susțină – Cronica serii

1. Proiectul bugetului Capitalei a fost respins miercuri, în şedinţa Consiliului General, înregistrându-se 17 voturi ”pentru”, 22 ”împotrivă” şi 14 abţineri. Primarul general Nicuşor Dan a afirmat că este complet nemulţumit de faptul că riscă să întârzie începerea investiţiilor şi plata datoriilor. El a adăugat că bugetul pe care l-a propus a fost dezbătut timp de şase săptămâni cu partenerii din PNL, PMP şi USR PLUS, iar în condiţiile în care USR PLUS a decis să nu mai susţină bugetul, aşteaptă ca Alianţa să vină cu propria variantă de buget. (News.ro)

2. Alexandru Rafila a afirmat că obiectivul obţinerii imunităţii de grup la coronavirus ar putea fi atinsă pe la finalul lunii septembrie sau chiar în luna octombrie, în contextul în care premierul Florin Cîţu a spus că obiectivul este ca 5 milioane de persoane să fie vaccinate până la 1 iunie. (News.ro)

3. Angajatorul va avea posibilitatea de a utiliza semnătura electronică calificată la încheierea contractului individual de muncă sau a actului adițional la contract. Semnătura electronică calificată va putea fi utilizată și la întocmirea tuturor documentelor din domeniul relațiilor de muncă, respectiv în comunicarea cu instituțiile publice de resort, prevede un proiect de ordonanță de urgență, care a fost pus în dezbatere, la începutul lunii noiembrie, de Guvernul Orban, dar care a fost adoptat de Guvernul Cîțu abia acum. (Profit.ro)

O știre din Cronica de Turism: Cipru a anunțat că va primi turiști străini vaccinați începând din 10 mai, fără ca aceștia să aibă nevoie de test negativ PCR sau de o perioadă de carantină. În plus, nu contează nici data la care a fost efectuată a doua doză de vaccin. Noua regulă se aplică pentru 65 de state, inclusiv pentru toate statele din Uniunea Europeană și, implicit, pentru turiștii români. Decizia a fost anunțată însă în aceeași zi în care Cipru a intrat în carantină națională pentru două săptămâni din cauza creșterii numărului de cazuri de coronavirus. (France24)

4. Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a anunțat că a semnat decretul pentru dizolvarea actualului Parlament, decizie care va deschide calea către organizarea unor alegeri legislative anticipate pe 11 iulie. (Profit.ro)

5. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Arad și reprezentanții HORECA au convenit, în urma unor discuții purtate pe tema vaccinării anti-COVID-19 a personalului din domeniul ospitalității, ca localurile în care cel puțin 90% dintre angajați sunt imunizați să fie semnalizate „sigure pentru clienți”. (Profit.ro)

6. O singură doză de vaccin împotriva covid-19 Pfizer-BioNTech sau AstraZeneca-Oxford permite o reducere a transmiterii noului coronavirus de până la 50% în cadrul unei gospodării, arată un studiu publicat de agenția publică engleză de sănătate PHE. (Profit.ro)

7. China urmează să anunţe prima scădere a populaţiei chineze din ultima jumătate de secol, în urma unui recensământ pe care-l efectuează din zece în zece ani, dezvăluie Financial Times, care citează surse apropiate dosarului. O scădere a populaţiei ar putea determina Beijingul să impună măsuri în vederea unei încurajări a natalităţii şi împiedicării unui declin ireversibil. (News.ro)

O știre din Cronica de Tehnologie: Timpul alocat streaming-ului a crescut cu 122% YoY în Europa. Creșteri și mai mari s-au înregistrat în Africa (149%) și America de Sud (240%). În SUA și Asia creșterile au fost de doar 18% respectiv 15%. La nivel global, timpul pentru streaming a crescut în ultimul an cu 36%. (Protocol)

8. Populaţia musulmană a Germaniei a crescut până la aproximativ 5,5 milioane de persoane, echivalentul a circa 6,5% din total, conform unei anchete prezentate miercuri de Biroul Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi (BAMF). Biroul estimează că numărul musulmanilor se situează între 5,3 şi 5,6 milioane, în creştere cu până la 900.000 de la precedenta anchetă din 2015. Cifra reprezintă între 6,4 şi 6,7% din totalul populaţiei ţării. (Hotnews)

9. Un fost consilier senior al Casei Albe din timpul administrației Obama care a ajutat la fondarea unei rețele de școli charter a fost acuzat că ar fi furat fonduri de la aceste școli și că ar fi încercat să spele banii obținuți ilicit. Seth Andrew a fost pus sub acuzare de procurorii din New York pentru fraudă, spălare de bani și fals în scris. (Hotnews)

10. Industria de jocuri video a câștigat un Oscar pentru prima oară. Premiul la categoria cel mai bun documentar (subiect scurt) a revenit Colette, produs de Oculus Studios și EA pentru jocul de realitate virtuală Medal of Honor: Above and Beyond. (Variety)

Ți-ar mai putea plăcea
Raluca Turcan: PNL a decis să susţină anularea pensiilor speciale – Cronica serii
Cronica serii – Tudorel Toader: „la fiecare dintre noi vine o vreme a evaluării”

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău