Putin: Rusia anexează cele 4 regiuni din Ucraina. Zelenski: Ucraina va depune cerere de aderare la NATO – Cronica serii

1. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, în cadrul unei ceremonii organizate la Kremlin, că populaţia din cele patru regiuni, Herson, Zaporojie, Lugansk şi Doneţk, a făcut o alegere istorică pentru generaţiile viitoare, referindu-se la rezultatul referendumurilor care, conform Rusiei certifică dorinţa de anexare. El invită Ucraina la masa negocierilor, subliiind însă că regimul de la Kiev va trebui să respecte ”voinţa poporului”. (News.ro)

2. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat, vineri, după ședința Consiliului de Securitate, că țara sa va depune cerere de aderare la NATO. Este o replică clară la discursul lui Vladimir Putin, care a anunțat, vineri, anexarea ilegală a celor patru regiuni din Ucraina, care reprezintă 18% din teritoriul ucrainean. Preşedintele ucrainean a mai anunţat vineri că nu va negocia cu Rusia atât timp cât Vladimir Putin se află la putere. (Digi24)

3. Ministerul Finanţelor a anunţat că, începând de luni, 3 octombrie a.c., românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturităţi de 1 şi 2 ani şi dobânzi anuale de 7,75%, respectiv 8,10%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu şi sunt în forma dematerializată. (News.ro)

Din Cronica de Business: Inflația anuală în zona euro a ajuns, în septembrie, la 10%, cel mai ridicat nivel din 1997, decât este măsurat acest indicator pentru țările care folosesc moneda Euro. În mai mult de jumătate dintre țările zonei Euro inflația a fost de minim 10%, în timp ce în cele trei țări baltice procentul a fost peste 20%. Prețurile la energie au crescut cu 40,8%, ritm anual, peste creșterea de 38,6% din august. Prețurile alimentelor, țigărilor și băuturilor alcoolice au fost de asemenea în creștere, 11,8%.  Joi, statistică din Germania a anunțat că datele preliminare arată o inflație pe septembrie de 10.9%, cea mai ridicată din 1951 până în prezent. (FT)

4. Fluxul net de investiţii străine directe în anul 2021 s-a ridicat la 8,94 miliarde euro, a anunţat Banca Naţională a României. (News.ro)

5. Guvernul României avea de îndeplinit 24 de jaloane din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în cel de-al treilea trimestru al acestui an, adică până la data de 30 septembrie, însă nu este clar, până vineri seara, câte au fost îndeplinite, deoarece nimeni din Guvernul României nu a comunicat nimic pe acest subiect în ziua deadline-ului. (Link)

6. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul prin care a luat act de demisia lui Sorin-Mihai Cîmpeanu din funcţia de ministru al Educaţiei şi decretul prin care îl desemnează pe Sebastian-Ioan Burduja, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, ca ministru al Educaţiei, interimar. (News.ro)

7. Populația conectată la sistemul public de alimentare cu apă a reprezentat 74,1% din populația rezidentă a României în anul 2021, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică. (Profit.ro)

8. Blue Air a anunțat vineri că nu va relua zborurile din 10 octombrie, așa cum promisese, din cauza dificultăților financiare, fără a mai avansa însă un nou termen. Compania a oprit zborurile în 6 septembrie, provocând haos pe aeroporturi, în urma popririi pe conturile companiei. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Illumina a prezentat NovaSeq X, un nou aparat pentru secvențierea genomului, despre care spune că este cel mai rapid și oferă cel mai eficient cost – $200 pentru un genom uman la o viteză de două ori mai mare decât până acum. Versiunea de top a seriei va putea procesa 20.000 de genomi pe an. Oamenii de știință vor plăti în jur de $600 de dolari pentru secvențierea cu NovaSeq X, însă, pacienții care vor avea nevoie de interpretare clinică și consiliere genetică vor ajunge să plătească mai multe mii de dolari. (Wired)

9. Lumea se confruntă în prezent cu un șoc alimentar cel puțin la fel de grav cu cel cunoscut în urmă cu peste un deceniu, iar insecuritatea alimentară se va agrava, a avertizat Fondul Monetar Internațional, care a făcut un apel pentru o abordare decisivă și coordonată. (Profit.ro)

10. Scurgerile de gaze naturale depistate la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică au fost provocate de detonări ale unor încărcături explozive estimate la sute de kilograme, a anunțat vineri ministrul suedez de Externe Ann Linde. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Rata şomajului în Capitală a scăzut sub 1%, în luna august – Cronica serii
Cronica serii – Putin: Da, mi-am dorit sa castige Trump alegerile

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău