Putin: Rusia nu are niciun interes să invadeze Polonia, Letonia sau alte ţări NATO – Cronica dimineții

1. Sistemul bancar românesc a avut încă un an de excepție la nivelul profiturilor și profitabilității. Profitul net a atins 13,7 miliarde de lei (circa 2,75 miliarde de euro), în creștere cu circa o treime sau 3,2 miliarde de lei față de 2022, arată calculele pe baza datelor preliminare transmise de bănci la Banca Națională a României. (Profit.ro)

2. 58% din populația generală nu este de acord ca serviciul militar să redevină obligatoriu în România, în timp ce 35% dintre români ar accepta această eventuală reintroducere în lege, potrivit unui sondaj Avangarde. (Libertatea)

3. În interviul cu Tucker Carlson, primul acordat unui jurnalist occidental de la invadarea Ucrainei, Vladimir Putin a declarat că înfrângerea ţării sale este „imposibilă”. Pe de altă parte, Putin a insistat că Rusia nu are niciun interes să invadeze Polonia, Letonia sau alte ţări NATO, calificând un astfel de scenariu ca fiind „absolut exclus”. În schimb, liderul rus a acuzat statele membre NATO că încearcă să înfricoşeze oamenii cu ceea ce el a numit o ameninţare rusă imaginară. (News.ro)

Știrea Hope.ro: Un nou test de sânge pentru cancerul cerebral are potențialul de a revoluționa diagnosticul, accelera tratamentul și îmbunătăți ratele de supraviețuire. Asta în special în cazul pacienților cu tumori greu accesibile.

4. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat demiterea şefului armatei, Valeri Zalujni. Noul comandant al armatei este generalul Oleskandr Sîrski, care conducea până acum forţele terestre. (News.ro)

5. Oamenii de știință europeni au stabilit un record pentru cantitatea de energie generată din fuziunea nucleară. Cercetătorii de la Joint European Torus au generat 69 de megajouli dintr-o reacție de fuziune susținută care a durat cinci secunde – suficientă energie pentru a fierbe aproximativ 70 de ibrice – depășind recordul lor anterior de 59 de megajouli stabilit în 2021. (FT)

6. Procurorul special însărcinat cu investigarea acuzațiilor de manipulare necorespunzătoare a unor documente confidențiale de către Joe Biden a decis să nu recomande urmărirea penală, într-un raport publicat joi, care îl descrie pe președintele american ca fiind un „om în vârstă cu probleme de memorie”. (Hotnews)

Din Cronica de Turism: Operatorul low-cost Wizz Air a anulat peste 20 de rute aeriene spre și dinspre șase orașe din România, care nu vor mai fi disponibile începând din sezonul de vară care va începe la finalul lunii martie, potrivit unei analize realizate de publicația BoardingPass. Pe lista rutelor anulate se află, printre altele, rutele din București spre Luxemburg și Jeddah (Arabia Saudită), din Cluj-Napoca spre Viena, Berlin, Lyon, Liverpool și Birmingham, din Timișoara spre Frankfurt sau din Iași spre Santorini (Grecia).

7. Judecătorii de la Curtea Supremă a Statelor Unite au dezbătut cu scepticism decizia privind eliminarea lui Donald Trump de pe buletinul de vot din statul Colorado, după un apel al fostului președinte. Cei nouă judecători s-au arătat puțin impresionați de argumentele colegilor lor din Colorado, inclusiv judecătorii liberali (pro-democrați) arătându-se sceptici cu privire la pertinența deciziei. (Digi24)

8. Europei îi va lua mulți ani pentru a-și construi capacitatea de producție de armament și muniție necesară atât pentru a ajuta Ucraina, cât și pentru a reechipa forțele naționale, a declarat fostul șef adjunct al apărării din Belgia. „Nu este o glumă, suntem în rahat până la gât (“deep shit”, în original)”, a spus Marc Thys, care s-a retras în 2023 cu gradul de general locotenent. „Mai ales în Belgia, dar nu doar aici”. (Politico)

9. Vladimir Putin a povestit în interviul acordat jurnalistului Tucker Carlson că în anul 2000, după ce a venit la Kremlin, l-a întrebat pe fostul preşedinte Bill Clinton dacă crede că este posibil ca Rusia să intre în NATO, iar în primă fază fostul şef al Casei Albe a răspuns pozitiv, dar apoi s-a răzgândit, la sfatul echipei sale. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Reprezentativa României va întâlni Kosovo, Cipru şi Lituania sau Gibraltar în grupele Ligii Naţiunilor, eșalonul C, conform tragerii la sorţi care a avut loc la Paris.

10. Jurnalista de investigație Emilia Șercan a anunțat că pagina ei de Facebook a fost joi seară „ținta unui tip de atac «susținut de guvern sau de atacatori sofisticați»”, după ce a primit două mesaje de alertă în acest sens din partea administratorilor rețelei de socializare. (Libertatea)

Fotografia dimineții – Un vulcan din sud vestul Islandei a erupt pentru a treia oară din decembrie anul trecut până în prezent. Marco Di Marco/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
PNL își alege azi președintele. PSD îi reclamă poliției – Cronica dimineții
USR propune, în programul de guvernare, că certificatul verde obligatoriu pentru orice activitate – Cronica dimineții