Raed Arafat: ”Mai avem un pic până trecem hopul” – Cronica dimineții

1. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că ”mai avem un pic până trecem hopul” şi ar trebui ca măsurile de distanţare socială să fie respectate în continuare. Arafat anunţă că se va face o evaluarea a situaţiei după Paşte pentru a vedea dacă măsurile de distanţare socială ar putea fi relaxate puţin. (News.ro)

2. Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat că cifrele pe care le deţine arată ”o creştere semnificativă a deficitului” şi precizează că va face o prezentare a acestora în cursul zilei de marţi. ”Toate ţările din lume sunt pe pierderi financiare, toate au deficite record, toate au nevoie de bani”, a afirmat Cîţu. ”Mâine voi face o prezentare pe rectificarea bugetară şi voi veni cu toate detaliile. Dar este adevărat, veniturile mai mici, cu aproape 20 de miliarde, cheltuielile mai mari cu 12 miliarde şi asta nu este o estimare, este ceva cert, arată creşterea semnificativă a deficitului”. (News.ro)

3. După ce a declarat zilele trecute că nu știe câți angajați din sectorul public vor fi afectaţi de șomajul tehnic, pentru că nu există o bază de date care să centralizeze toți angajații de la stat, Violeta Alexandru, ministrul muncii, a anunțat aseară că a început un demers de „înrolare” a tuturor angajaților plătiți de stat în REVISAL. (Link)

Una din Cronica de Business: Box office-ul american este așteptat să scadă cu 40% în acest an, până la valoarea de $6,6 miliarde, ca urmare a crizei. (CNBC)

4. Deficitul bugetar al SUA ar putea ajunge anul acesta la nivelul record de $3800 miliarde, adică aproape 19% din PIB. (Reuters)

5. Ministrul britanic de finanțe le-a spus colegilor din Guvern că economia Marii Britanii s-ar putea contracta cu până la 30% în acest trimestru din cauza restricțiilor și a blocajelor cauzate de epidemia de coronavirus. (Profit.ro)

6. Bernie Sanders a anunțat că-l susține pe fostul rival Joe Biden pentru președinția Statelor Unite. El a cerut ca fiecare american, fiecare simpatizant al partidului Democrat să facă același lucru pentru a reduce perioada președinției lui Donald Trump la un singur mandat. (TheGuardian)

7. Amazon a anunțat o listă de așteptare pentru clienții noi care vor să comande produse alimentare. Gigantul ecommerce se confruntă cu un număr record de comenzi și a anunțat angajarea a încă 75000 de lucrători pentru a rezolva problema livrărilor. (Quarz)

8. Cu excepția Austriei și a Coreei de Sud, restul țărilor care au luat măsuri și au reușit să controleze până acum epidemia, Germania, Taiwan, Noua Zeelandă, Danemarca, Finlanda, Norvegia, sunt conduse de femei. (Quarz)

9. VanityFair a publicat o prima imagine din noua ecranizare a Dune, unul dintre cele nai așteptate filme ale anului, ce se va lansa în decembrie. Astăzi publicația a anunțat un material amplu pe subiect. (Link)

10. După ce ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a declarat că i “se pare de-a dreptul criminal că există politicieni români şi sunt trei politicieni români, Ponta, Ciolacu şi Tăriceanu, care nu vor să voteze decretul pe care îl va propune domnul preşedinte de prelungire a stării de urgenţă” (News.ro), liderul PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat Guvernul de ”crimă asupra poporului român”. ”Vă bateţi joc de români, minţindu-i şi ascunzându-le adevărul! Da, voi sunteţi criminali! Şi, da, veţi plăti pentru toate acestea!”.  (News.ro)

Fotografia dimineții – Statuia lui Isus de la Rio de Janeiro “îmbrăcată” într-un halat de medic:

Ți-ar mai putea plăcea
Florin Cîțu: „13% creştere economică. Sună bine, nu? Adevărații eroi sunteți voi” – Cronica dimineții
Pentru prima oară, China nu are niciun caz local de infecție cu coronavirus în 24 de ore – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău