Raport: Averea românilor a crescut cu 9% anul trecut – Cronica serii

1. Averea românilor a crescut cu 9% anul trecut, o creştere mai rapidă decât cea a Europei de Vest, de 4%, dar mai lentă decât cea a Europei de Est de 12%. Bunăstarea globală a atins un nou record, pe fondul pandemiei, se arată într-un raport al Boston Consulting Group (BCG). Până la sfârşitul deceniului, China va depăşi SUA şi va deveni ţara cu cea mai mare concentraţie de persoane a căror avere individuală depăşeşte 100 milioane dolari. (News.ro)

2. Creditul neguvernamental a ajuns la o dinamică de două cifre în mai, pentru prima oară în 9 ani. Dinamica ridicată vine din creșterea împrumuturilor pentru populație și mai ales firme, dar și dintr-un efect de bază generat de contracția împrumuturilor la începutul pandemiei. (Profit.ro)

3. Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit miercuri pentru a fi citită moţiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Cîţu intitulată – România EŞUATĂ. Recordul „fantastic” al Guvernului Cîţu. Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a declarat că Executivul actual este un dezastru pentru români şi pentru firmele româneşti şi şi-a exprimat speranţa ca, spre binele României, moţiunea să treacă. (News.ro)

4. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că menținerea inflației sub control permite ca dobânzile să rămână foarte scăzute în România, deși acestea se situează la minime istorice, sub rata inflației. Isărescu a avertizat ca astfel de niveluri extrem de scăzute comportă, în general, și riscul generării unor bule speculative. (Profit.ro)

5. Preşedintele Klaus Iohannis a trimis miercuri ministrului Justiţiei Stelian Ion cererea de urmărire penală a lui Victor Vlad Grigorescu, în calitate de fost ministru al Energiei în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017. Grigorescu are un dosar penal al PÎCCJ, sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată. (News.ro)

O stire din Cronica de Tehnologie: Portofoliul de ecommerce al Prosus, fără Tencent, a crescut în ultimul an cu 46%, ajungând la $6.2 miliarde, cu pierderi de $429 de milioane, în scădere. Prosus este acționarul majoritar al eMAG, cu o participație de aproximativ 80%, restul acțiunilor fiind deținute de omul de afaceri Iulian Stanciu. (Reuters)

6. Comisia de la Veneția a trimis președinților celor două camere ale Parlamentului, Ludovic Orban și Anca Dragu, o scrisoare prin care cere “bazele și elementele juridice” care au dus la demiterea Avocatului Poporului, Renate Weber, catalogând-o ca o “decizie grea”. (Digi24)

7. Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în mai cu 0,6% faţă de luna aprilie, până la nivelul de 435,903 miliarde lei şi cu 13,7 (9,5% în termeni reali) faţă de luna mai 2020, arată datele BNR. (News.ro)

8. Luna aceasta, creșterea afacerilor din zona euro a accelerat cu cel mai rapid ritm din ultimii 15 ani. Relaxarea măsurilor a declanșat o cerere peste medie și a generat un boom în sectorul serviciilor, dar a dus și la creșterea prețurilor. (Reuters)

9. Coordonatorul laboratorului din cadrul Universităţii din Berna, dr. Asparuh Iliev, a precizat că medicii din Bulgaria se numără printre principalii sceptici cu privire la vaccinurile împotriva COVID-19. „Este inadmisibil ca printre medici să existe doar 20% de persoane vaccinate. Este foarte trist şi suntem campioni în acest sens. Nu am nicio explicaţie şi pentru mine este ciudat acest lucru”, a comentat Iliev. (Hotnews)

10. Agenția Spațială Europeană a anunțat că cifrele inițiale arată că mai mult de 22.000 persoane au trimis candidatura pentru anunțurile de posturi vacante pentru astronauți ESA. Dintre aceștia, peste 5.000 sunt femei. Cele mai multe cereri au venit din Franța și Germania, peste 10.000 în total, iar cele mai puține, din Estonia, 57. Din România au fost depuse 255 de candidaturi (199 de bărbați și 56 de femei). Sunt șase etape și aleșii vor fi anunțați la final de 2022. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Justiţiei, Ana Birchall: „Nu se susţine funcţionarea în actuala formă a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie” – Cronica serii
Cronica serii – Salariile „la stat” sunt la același nivel cu cele din Polonia și peste cele din Ungaria

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău