Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 7,8% în noiembrie – Cronica serii

1. Rata inflaţiei de la începutul anului (noiembrie 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 7,4%, iar rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2021 comparativ cu luna noiembrie 2020 este 7,8%, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică. Gazele s-au scumpit cu 49,42%. (News.ro)

2. După testarea elevilor și preșcolarilor de joi, 9 decembrie, au fost raportate 85 de teste de salivă pozitive, dintre care, până la acest moment, 47 au fost infirmate de testele PCR realizate ulterior. (Hotnews)

3. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că în prezent nu există un standard care să arate de la ce limită a anticorpilor o persoană care a trecut prin infecţia COVID-19 este protejată de reinfectare. El a subliniat că la nivelul Uniunii Europene se lucrează la determinarea unei astfel de referinţe şi a unei metode standardizate care ar putea fi disponibile „în viitorul nu foarte îndepărtat”. (News.ro)

4. Producția de autoturisme din România și-a revenit în luna noiembrie la parametri mult mai apropiați de nivelurile dinaintea crizelor pandemice și de semiconductori, chiar dacă situația este încă sub nivelul din 2019. Au fost construite cu 28.000 de autoturisme în plus, față de luna anterioară. (Profit.ro)

5. Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că nu este de acord cu testele gratuite incluse în certificatul verde pentru angajaţii nevaccinaţi, deoarece acest lucru ar implica o cheltuială de miliarde lei de la bugetul de stat. „În acest mod se duce în jos şi vaccinarea. În 72 de ore trebuie repetat testul. Asta unde ne duce? Dăm teste gratuite pentru tot poporul? Nu este corect”. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Se apropie lansarea iOS 15.2, versiune ce are drept cap de afiș detectarea imaginilor din Messages care conțin nuduri, ca măsură de protecție a copiilor. Printre noutățile notabile se mai numără opțiunea de a nu folosi în mod automat lentila macro la pozele de aproape și noi informații privind intimitatea, legate de localizare, cameră și microfon. (Bloomberg)

6. Activitatea firmelor care recidivează în nerespectarea măsurilor anti-Covid dispuse de autorități va putea fi suspendată de acum înainte, după ce un proiect de lege cu aceste prevederi a fost promulgat de președintele Iohannis. (Profit.ro)

7. Comisia Europeană va propune un sistem în cadrul căruia statele membre UE vor achiziţiona, la comun, gaze naturale pentru a forma rezerve strategice, o măsură elaborată ca răspuns la creşterea preţurilor la energie, se arată într-un document trimis spre consultare ţărilor UE înaintea summitului de săptămâna aceasta. (G4Media)

8. Regatul Unit devine primul loc din lume care înregistrează un deces din cauza variantei Omicron a SARS-CoV-2, a anunțat premierul Boris Johnson. (News.ro)

9. Malta va deveni, în această săptămână, prima țară europeană care legalizează cultivarea și posesia de canabis pentru uz personal. (Digi24)

10. Ministerul Sănătății din Brazilia a fost atacat cu ransomware, atac în urma căruia datele despre vaccinarea anti Covid a milioane de oameni sunt inaccesibile. Hackerii din Lapsus$ Group spun că au copiat și, apoi, șters 50TB de date de pe serverele ministerului. (ZDNet)

Ți-ar mai putea plăcea
Deficitul bugetar a crescut cu 50% în primele opt luni, până la 21,9 miliarde de lei – Cronica serii
Din 10 februarie până în prezent au intrat în România 630.790 de cetăţeni ucraineni – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău