Rata inflației a depășit așteptările în 2021 și a sărit de 8%. Cel mai ridicat nivel al inflației din ultimul deceniu – Cronica dimineții

1. Prețurile de consum au continuat să crească în ultima lună a anului trecut și au adus o nou surpriză negativă. Inflația lunară a fost de 0,7%, iar cea anuală a ajuns la 8,2%, comparativ cu 7,8% în noiembrie. Curentul electric s-a scumpit din nou în decembrie. (Profit.ro)

2. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, este de părere că adoptarea certificatului verde COVID la locul de muncă nu mai reprezintă o urgenţă, el arătând că este nevoie de timp pentru ca un act normativ în acest sens să devină operaţional, iar valul cinci al pandemiei se manifestă deja de aproape două săptămâni. (News.ro)

3. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că numărul de cazuri noi internate zilnic din cauza Covid-19 în spitale este 2-2,5%, ceea ce înseamnă 200-250, la un număr zilnic momentan de 10.000 de persoane confirmate pozitiv cu Sars-CoV-2. Rafila a spus că la nivel național gradul de ocupare a paturilor destinate pacienților Covid este de 16%, în Suceava fiind cel mai mare grad de ocupare, de 34%. (Digi24)

Din Cronica de Business: Softbank Vision Fund, cu peste $32 de miliarde, și Tiger Global Management, cu aproape $30 de miliarde, au fost anul trecut cele mai active fonduri de investiții, la nivel global, după volumul investit în startup-uri. Valoarea totală a investițiilor a fost, în 2021, de $643 miliarde, aproape dublu comparativ cu 2020. (Crunchbase)

4. Investițiile directe ale nerezidenților în România au urcat cu 186,44% în primele 11 luni din 2021, la 6,866 miliarde de euro, comparativ cu 2,397 miliarde de euro în perioada ianuarie – noiembrie 2020, potrivit datelor Băncii Naționale a României. (Profit.ro)

5. O comisiei pentru siguranţă a autorităţii europene de reglementare a medicamentelor a recomandat vineri adăugarea unei inflamaţii rare a măduvei spinării, numită mielită transversală, pe lista efectelor adverse ale vaccinului pentru Covid-19 al AstraZeneca. (News.ro)

6. Tribunalul Bucureşti a respins, vineri noaptea, cererea DNA de arestare preventivă a fostului primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie, acuzat de DNA de trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu. În schimb, judecătorii au dispus ca fostul edil să fie plasat sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Decizia nu este definitivă, iar DNA poate face contestaţie. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: CSM Bucureşti a anunţat, vineri, că a obţinut semnătura jucătoarei Kalidiatou Niakate, inter-stânga în vârstă de 26 de ani (1,77 m, 72 kg), campioană europeană, mondială şi olimpică cu naţionala Franţei şi componentă de bază a echipei Brest Bretagne Handball, adversară a “tigroaicelor” în actuala ediţie e EHF Champions League. News.ro

7. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus să aibă o întâlnire cu omologii săi american şi rus, Joe Biden şi Vladimir Putin, pentru a dezamorsa criza de la frontiera dintre Ucraina şi Rusia. (Hotnews)

8. Vânzările din retailul american au scăzut, în decembrie, cu 1,9%, comparativ cu noiembrie, mult peste estimările care arătau o scădere de 0,1%. Scăderea a fost influențată de vânzările din online care au înregistrat un minus de 8,7%. (CNBC)

9. Netflix a crescut prețurile pentru toate opțiunile de abonare în SUA și Canada, cu efect imediat pentru noii abonați. Abonamentul basic va fi $10, în creștere de la $9, abonamentul standard crește la $15,50, iar cel 4K va costa $20. (TheVerge)

10. Cazul Djokovic: Tenismenul sârb Novak Djokovici se află, de sâmbătă dimineaţă, din nou în custodia forţelor australiene de frontieră, după ce ministrul Imigraţiei i-a ridicat a doua oară într-o săptămână viza de intrare în ţară liderului ATP (News.ro). Prima audiere în instanţă în cadrul contestaţiei depuse de avocaţii lui Novak Djokovici la a doua decizie de a i se anula sportivului viza de intrare în ţară a fost scurtă şi s-a încheiat. Judecătorul şi părţile implicate, reprezentanţii tenismenului sârb şi ai ministrului Imigraţiei, Alex Hawke, au discutat chestiuni procedurale despre modul în care contestarea anulării vizei va avea loc în acest weekend. Toate părţile au fost de acord ca audierea să aibă loc duminică, de la ora locală 09.30 (00.30, ora României) (News.ro). Preşedintele Serbiei îl acuză pe premierul australian de rele tratamente aplicate tenismenului Novak Djokovici: De ce îl maltratezi, de ce îl hărţuieşti pe el, dar şi pe familia lui şi o naţiune care este liberă şi mândră? (News.ro). Fostul antrenor al Simonei Halep, australianul Darren Cahill, consideră că toţi cei împlicaţi în cazul Novak Djokovici – jucătorul, federaţia australiană, guvernul local şi cel federal – sunt vinovaţi de situaţia creată în jurul participării liderului ATP la Australian Open. (News.ro)

Fotografia dimineții – Divizia E.ON din UK le-a trimis celor 30.000 de clienți șosete cu recomandarea de a da căldura mai jos pentru reducerea emisiilor. Compania și-a cerut scuze după ce a fost ținta ironiilor pe rețelele de socializare. Foto by June Griffin:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Sănătății: Asimptomaticii vor sta internați în spital doar 10 zile – Cronica dimineții
Peste 5 milioane de persoane au fost vaccinate anti-COVID cu cel puţin o doză – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău