Rata inflaţiei din România a urcat la 13,8 % în aprilie. Gazele s-au scumpit cu 85% – Cronica serii

1. Rata inflaţiei din România a urcat la 13,8 % în aprilie, conform datelor transmise miercuri de INS. În martie, rata inflaţiei a trecut de pragul de 10%, ajungând la 10,2%. Cel mai mult au crescut preţurile la gaze, cu 85,27% faţă de aprilie 2021 şi cu 22,24% faţă de decembrie 2021. (News.ro)

2. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că vârsta de pensionare se va modifica pentru femeile din România. Mai exact, femeile se vor putea pensiona la aceeași vârstă ca și bărbații, adică la 65 de ani. În prezent, femeile ies la pensie la 61 de ani. Creșterea vârstei de pensionare va avea loc gradual, până în 2030. (Link)

3. Legea offshore a fost adoptată, miercuri, de plenul Senatului, cu 91 de voturi pentru şi 13 contra. Au votat în favoarea legii toate partidele, mai puţin cei de la AUR. Proiectul merge la Camera Deputaţilor, for decizional. (News.ro)

4. Randamentul mediu la titlurile de stat pe 10 ani din piața secundară a sărit cu circa jumătate de punct procentual într-o zi și cu un punct într-o săptămână, la aproape 8,3%, un nou record după marea criză financiară. La finele lunii aprilie, rata de dobândă la 10 ani era încă la sub 7%, iar în urmă cu un an, la 3%. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: Valoarea de piaţă de activelor cripto a scăzut în ultima lună cu 800 de miliarde de dolari, atingând marţi un minim de 1.400 de miliarde de dolari, potrivit site-ului de analiză a datelor CoinMarketCap. (Reuters)

5. Legea privind asigurarea accesului persoanelor fizice la servicii de internet în bandă largă, la punct fix a fost adoptată de Senatul României, cameră decizională, cu 83 de voturi pentru şi niciun vot împotrivă. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. (Digi24)

6. Rusia nu dorește un război în Europa, susține ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care „atrage atenția” că „Occidentul insistă constant că Rusia trebuie să fie învinsă”. (Hotnews)

7. Inflația din SUA a rămas aproape de cea mai ridicată rată anuală din ultimele patru decenii luna trecută, scăzând ușor, la 8,3%, ritm anual, de la 8,5% cât a fost în martie. (WSJ)

8. Guvernul ungar doreşte ca livrările de petrol prin conducte să fie exceptate de la aplicarea embargoului petrolier împotriva Rusiei propus de Comisia Europeană, întrucât aceasta din urmă nu a venit cu nicio soluţie menită să atenueze efectele negative ale unui asemenea embargo asupra economiei ungare, a declarat miercuri ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto. (Digi24)

Din Cronica de Turism: Doar 204.600 de turiști români au vizitat Grecia în anul 2020, cel mai mic nivel din ultimii 15 ani, ca urmare a restricțiilor de călătorie impuse la începutul pandemiei. Recordul de turiști români a fost înregistrat în 2019, când 1.37 de milioane de călători au preferat să-și petreacă vacanțele în Grecia. (Schengen Visa Info)

9. China l-a calificat miercuri drept „iresponsabil” pe director general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Gebreyesus, care afirmase în ajun că politica „zero Covid” promovată de ţara asiatică „nu este sustenabilă”. (G4Media)

10. Numărul persoanelor din Uniunea Europeană decedate în accidente rutiere a scăzut cu 217% în 2020, comparativ cu 2019, cea mai ridicată rată a deceselor în urma accidentelor rutiere fiind în România (85 de decese la un milion de locuitori), arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
ANAF va declanșa până la finalul anului 150.000 de controale – Cronica de seara
Guvernul vrea vot pe liste suplimentare și la alegerile parlamentare – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău