Republica Moldova a primit chestionarul de aderare la UE – Cronica serii

1. Republica Moldova a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE. Documentul i-a fost transmis astăzi, la Luxemburg, vicepremierului Nicu Popescu, ministru de externe, de către comisarul pentru vecinătate şi extindere Olivér Várhelyi. Președintele Klaus Iohannis a salutat această „etapă importantă a drumului european” și a asigurat Republica Moldova tot sprijinul necesar al României. (Digi24)

2. Numărul deceselor înregistrate în luna februarie 2022 a fost de 29.505 (15.603 bărbaţi şi 13.902 femei), cu 3.190 decese mai multe decât în luna ianuarie 2022. În luna februarie 2022 s-a înregistrat naşterea a 11.817 copii, cu 2.352 mai puţini copii decât în luna ianuarie 2022, conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

3. Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) a României a fost de 4,581 miliarde de euro, în primele două luni din acest an, mai mare cu 1,504 miliarde de euro decât cel înregistrat în perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2021. În primele două luni din 2022, exporturile FOB au însumat 13,808 miliarde de euro, iar importurile CIF 18,390 miliarde de euro. Exporturile au crescut cu 23,4%, iar importurile au crescut cu 28,9%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. (Profit.ro)

4. Capitala și județul Hunedoara sunt singurele zone din țară în care pensia medie a trecut de 400 de euro în 2021. Ca număr de pensionari, București și Hunedoara concentrează circa 13% din totalul pensionarilor din România. Cele mai mici pensii au fost în Botoșani, Giurgiu și Vrancea- sub 1300 de lei (circa 260 de euro), potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. (Hotnews)

5. Livrările de locuințe pe parcursul anului trecut au stabilit un record absolut al pieței rezidențiale de după 1989, 72.522 de locuințe fiind finalizate la nivel național, în creștere cu 7% față de volumul înregistrat în 2020. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: Costul de transport din Marea Neagră, inclusiv pentru țițeiul și motorina importate de România, a urcat de peste 10 ori din cauza războiului din Ucraina. Prețul primei de asigurare a devenit superioară prețului de închiriere a navelor. (Profit.ro)

6. Câştigul salarial mediu net a fost 3.721 lei în luna februarie a acestui an, în uşoară creştere faţă de luna precedentă, cu 23 lei (+0,6%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (9.093 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.016 lei). (News.ro)

7. PNL ar vrea ca măsurile din pachetul ”Sprijin pentru România”, care ar urma să fie anunţate la ora 18.00 într-o conferinţă de presă comună a liderilor celor coaliţiei, să fie amânate. Potrivit unor surse politice, propunerea a fost făcută în şedinţă de către ministrul Lucian Bode, care afirmă că ar fi necesară o verificare a cifrelor. (News.ro)

8. Deputatul USR Cătălin Teniţă şi senatorul USR Cosmin Poteraş au depus luni, 11 aprilie, un proiect de lege care prevede interzicerea importurilor de petrol, gaze naturale, cărbune şi combustibil nuclear din Federaţia Rusă. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Samsung a reparat o vulnerabilitate a aplicației Phone de pe smartphone-urile sale, prin care atacatorii puteau dobândi privilegii de sistem și puteau realiza diverse operațiuni de la distanță, de la instalarea de aplicații, la resetarea dispozitivului. Problema exista pe toate smartphone-urile Samsung cu Android 9 sau mai recent. (Forbes)

9. Compania germană Dalli, o afacere de familie la a cincea generație, principalul producător de detergent din România, în portofoliu cu branduri precum DASH și BONUX, se retrage din Timișoara. Fabrica de detergenți ar urma să fie închisă până la finalul acestui an, dacă nu se va reuși vânzarea sau închirierea acesteia. Fabrica este una de tradiție, anterior fiind cunoscută ca Detergenți SA Timișoara. În 2014, grupul german Dalli a cumpărat-o fabrica de la gigantul american Procter & Gamble (P&G). (Profit.ro)

10. Dacian Cioloș se pregătește să lanseze un nou partid, au declarat surse apropiate fostului lider USR. Întrebat dacă își lansează un nou partid, Cioloș a evitat un răspuns. Potrivit unor surse din USR, Cioloș încearcă să convingă foști parlamentari PLUS să-l urmeze, dar până acum doar câțiva din cei 20 ar fi decis să-l urmeze. Conducerea USR ar fi aflat de planurile lui Cioloș și ar fi avut discuții cu liderii de filiale proveniți din PLUS să nu-l urmeze. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
De mâine vaccinarea cu serul AstraZeneca se poate face fără programare – Cronica serii
Guvernul a ajuns cu împrumuturile, pentru primele opt luni din an, la 133,5 miliarde de lei/27 miliarde de euro – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău