Revenire puternică a bursei americane după ce președintele Trump a declarat starea de urgență natională – Cronica dimineții

Bilanţul infecţiilor cu coronavirus la nivel naţional a ajuns la 95.

1. Preşedintele american Donald Trump a declarat urgenţă naţională cu scopul de a preveni răspândirea coronavirusului. Ordinul permite alocarea de până la $50 de miliarde pentru sistemul de urgenţă, astfel încât să ajute statele americane. Acest lucru va ajuta la construirea de spitale şi de descoperirea de noi tratamente, asigurările medicale nemaifiind o prioritate. (News.ro)

2. Bursa americană a reacționat la măsurile anunțate de președintele Trump, închizând sesiunea pe o creștere puternică. Indicele Dow Jones Industrial a crescut cu 9,4%, cea mai mare creștere, la nivel de puncte, din istorie. S&P 500 a câștigat 9,2%, iar Nasdaq 9,3%. (CNBC)

3. Audierea miniştrilor propuşi în Cabinetul Orban va avea loc azi, începând cu ora 9.00. Ședinta de plen reunit în care se va da votul pentru învestirea Guvernului este programată la ora 11.00. Votul se va desfăşura după o procedură specială, iar înainte de a intra în plen parlamentarii vor fi testaţi pentru coronavirus. (News.ro)

Știrea pozitivă a dimineții: China a închis ultimul spital temporar din Wuhan, după ce numărul de cazuri a scazut foarte mult în ultimele zile. (Link)

4. Ieri a fost cea mai caldă zi din acest an. Temperaturile au atins 25 de grade în câteva localități din țară, fiind cu 15 grade peste media perioadei. În mai multe locuri diferența dintre minima nocturnă și maxima zilei a fost mai mare de 20 de grade. Vremea se va răci puternic, iar duminică în multe localități va fi cu peste 15 grade mai frig decât vineri. (Hotnews)

5. Președintele Trump,și democrații din Congres au ajuns la un acord în privința măsurilor pentru combaterea coronavirusului. Cei afectați vor primi concedii medicale plătite, iar testarea pentru virus va fi gratuită. (WSJ)

Una din Cronica Externă: Un profesor german de la Institutul Robert Koch din Berlin a declarat că Germania are puține cazuri de decese întrucât de la începutul epidemiei au solicitat testarea sistematică a oamenilor. El a adăugat că sistemul german poate permite testarea la un nivel înalt, ceea ce facilitează identificarea epidemiei de la început, însă cazurile vor crește în toate țările, fiind o curbă a epidemiei care trebuie urmărită coordonat de toate țările. (Link)

6. Polonia a decis să închidă frontierele străinilor pentru a stopa propagarea coronavirusului, a anunţat aseară premierul Mateusz Morawiecki. Şeful guvernului danez, Mette Frederiksen, a anunţat la rândul său închiderea frontierelor începând de azi, la prânz, ora 11.00 GMT. Republica Cehă şi Slovacia au adoptat măsuri similare joi. (News.ro)

7. Bill Gates a anunțat că se retrage din boardul companiei Microsoft pentru a se dedica activităților filantropice. Gates, care conduce împreună cu soția sa, Melinda, fundația Gates, se va concentra pe sănătate, educație și schimbările climatice. (BBC)

Una din Cronica de Business: Industria ospitalității este puternic afectată de răspândirea coronavirusului, în condițiile în care companiile din sector se așteaptă la scăderea cu 50-60% a veniturilor. (Profit.ro)

8. Twitter și Facebook au închis conturile unor “ferme de troli” din Nigeria și Ghana, care încercau să crească tensiunile rasiale din Statele Unite și erau coordonate din Rusia. (CNN)

9. Toate cele 16 manuscrise de la Marea Moartă aparținând Muzeului Bibliei din Washington DC sunt false. Analiza a confirmat că deși pielea tăbăcită este veche, textul scris a fost adăugat în timpurile moderne. (NatGeo)

Later update: Este fake news, ne cerem scuze. 10. Primarul din Bugliano, Italia, a anunțat că orgiile și sexul care implică mai multe de două persoane sunt interzise pe teritoriul localității din cauza coronavirusului. (Link)

Fotografia dimineții vine din Coreea de Nord, unde Kim Jong-un a participat la un exercițiu al armatei .KCNA via KNS/AFP via Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministerul Muncii: Nu există discuţii în Guvern cu privire la majorarea stagiului minim de cotizare pentru pensie şi nici nu doreşte eliminarea pensionării anticipate – Cronica dimineții
Pentru prima oară de la ieșirea din starea de urgență, o localitate intră în carantină – Cronica dimineții