Revocarea ministrului Sănătății a generat o criză în coaliția de guvernământ – Cronica serii

Șase știri despre revocarea ministrului Sănătății și criza din coaliția de guvernământ:

1. Vlad Voiculescu a fost revocat din funcţia de ministru al Sănătăţii, premierul Florin Cîţu transmiţând miercuri preşedintelui Klaus Iohannis documentele necesare, iar decretul a fost semnat de preşedinte. Şi secretarul de stat Andreea Moldovan a fost eliberată din funcţie, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial (News.ro). Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri, după revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, că, pentru a se asigura că încrederea în instituţiile statului rămâne, a decis să facă o modificare la Ministerul Sănătăţii. „Eu cred în această coaliţie de guvernare”, a adăugat el. (News.ro)

2. Dacian Cioloş a catalogat drept „absolut inacceptabil” modul în care premierul Florin Cîţu i-a înaintat preşedintelui Klaus Iohannis cererea demiterii lui Vlad Voiculescu, fără o consultare a conducerii Alianţei USR-PLUS şi a coaliţiei. (News.ro)

3. Liderul USR, vicepremierul Dan Barna, a declarat miercuri că revocarea lui Vlad Voiculescu, că este o decizie unilaterală şi imatură politic, care ridică semne de întrebare asupra capacităţii premierului de a conduce România într-o perioadă delicată. El a precizat că premierul Florin Cîţu nu mai are susţinerea USR PLUS. (News.ro)

4. Preşedintele PNL Ludovic Orban a comentat revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, precizând că este obligaţia constituţională a premierului de a veghea la buna funcţionare a Guvernului şi de a interveni când e cazul, pentru a asigura buna guvernare, exprimând susţinerea PNL pentru decizia prim-ministrului. De asemenea, Orban a precizat că pentru PNL nu există o altă soluţie politică de guvernare decât actuala coaliţie. Orban a exclus varianta unui Guvern minoritar, dar şi posibilitatea renegocierii ministerelor în coaliţie. (News.ro)

5. Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, referindu-se la revocarea lui Vlad Voiculescu de la conducerea Ministerului Sănătăţii, că această decizie nu se comentează, ci se aplică. El a precizat că UDMR acceptă această decizie şi susţine coaliţia. (News.ro)

6. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a reacţionat după revocarea din funcţia de ministru al Sănătăţii a lui Vlad Voiculescu, spunând că gestul de a fi destituit a venit mult prea târziu pentru mulţi români care şi-au pierdut viaţa. (News.ro)

Promo: Mii de avocați din toată țara au protestat astăzi, 14 aprilie, exprimându-și indignarea pentru condamnarea la închisoare cu executare a avocatului Robert Roșu, în dosarul Ferma Băneasa. UNBR și Baroul București solicită respectarea standardelor recunoscute național și internațional privind libertatea de exercitare a profesiei de avocat. Conform acestor organisme, „anumite teze desprinse din considerentele deciziei în dosarul „Ferma Băneasa”, dacă ar fi generalizate ca precedent judiciar, ar putea deveni sistemice, cu efecte grave asupra profesiei de avocat, asupra justiției și a statului de drept”. Principalele aspecte care au generat nemulțumirea avocaților și au indus temeri grave în rândurile acestora, constau în: identificarea acestora cu clienții lor; atragerea răspunderii penale pentru susținerea de către avocat a unor teze juridice apreciate de acuzare ca fiind incorecte; audierea avocaților în dosarele clienților și folosirea acestor declarații de martor ca probe în dosar; audierea judecătorilor în calitate de martori în legătură cu propriile hotărâri, ignorarea autorității de lucru judecat a hotărârilor judecătorești, cu consecința creării unei stări de insecuritate gravă în cu privire la utilizarea în raporturile juridice a respectivelor hotărâri. Mai multe detalii aici.

7. Ministerul Finanţelor a prelungit cu 6 luni, până la 30 septembrie 2021, facilitatea de eşalonare la plată, în formă simplificată, a obligaţiilor bugetare datorate după data declarării stării de urgenţă, a anunţat miercuri ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare. (News.ro)

8. Danemarca renunţă în mod definitiv la vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, din cauza efectelor secundare ”rare” dar ”grave” ale acestuia, au anunţat miercuri autorităţile sanitare daneze. Țara scandinavă devine prim ţară din Europa care abandonează vaccinul laboratorului suedezo-britanic. (News.ro)

9. Vaccinul companiei americane în domeniul biotehnologiei Moderna are o eficienţă de 90% împotriva Covid-19 şi de până la 95% împotriva formelor grave ale bolii. Datele au fost anuntate de firma si apar intr-un nou studiu. Eficienţa este uşor mai mică decât 94,1%, cât a raportat în decembrie, în urma unui studiu clinic anterior. (News.ro)

10. Presa internațională a aflat că Uniunea Europeană intenționează să nu reînnoiască și anul viitor contractele cu AstraZeneca și Johnson & Johnson pentru vaccinurile anti-Covid. “Comisia Europeană, în acord cu liderii multor state membre UE, a decis că nu va reînnoi actualele contractele cu unele companii care produc vaccinuri bazate pe vectori virali”, conform unor oficiali din Ministerul italian al Sănătății. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Facebook testează o aplicație de video dating pentru “oameni buni”, numită Sparked. Pe baza unui profil de Facebook, utilizatorii se pot vedea preț de 4 minute și, dacă se plac, vor trece la o a doua întâlnire, de 10 minute. După a doua întâlnire, celor doi li se sugerează să vorbească pe Instagram Direct, iMessage sau altă aplicație de chat. Facebook promite că nu vor exista profiluri publice, mesaje directe sau swipe-uri. (The Verge)

11. Datorită Brexitului, România a avansat în 2020 o poziție în topul principalilor producători de gaze din Uniunea Europeană (UE), ajungând pe locul al doilea, cu o producție de 9 miliarde metri cubi, dublându-și totodată ponderea procentuală, de la 9,1% în 2019 la 16,5% din volumul total de gaze produs de statele UE anul trecut. (Profit.ro)

12. Bitcoin a atins un nou record, aproape de pragul psihologic de $65.000, susținută de listarea Coinbase, cea mai mare platformă de tranzacționare a criptomonedelor din SUA. Moneda a urcat miercuri la maximul istorc de 64.829 de dolari, potrivit datelor Coindesk. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul a terminat anul trecut cu un deficit bugetar de 81,01 miliarde lei – Cronica serii
Comisia Europeană a revizuit în urcare estimările privind creșterea economiei României – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău