România a ajuns sâmbătă la un grad de umplere de 80% al depozitelor sale subterane de înmagazinare a gazelor naturale – Cronica dimineții

Cronica dimineții vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. România a ajuns sâmbătă la un grad de umplere de 80% al depozitelor sale subterane de înmagazinare a gazelor naturale, țintă națională minima aprobată de Comisia Europeană, a transmis operatorul sistemului national de transport, Transgaz. (Profit.ro)

2. Liderul pieței de distribuție a carburanților, OMV Petrom, a ieftinit sâmbătă din nou și în mod substanțial carburanții – atât benzina, cât și motorina – cu câte 15 bani/litru, la doar două zile după ce operase o modificare în jos similară a prețurilor, replicată ulterior și de concurenți. Benzina standard a coborât sub 7 lei/l în toate stațiile operate de companie în capitală. (Profit.ro)

3. Ambasada Ucrainei din România a reacționat pe contul ei de Facebook după ce fostul ministru de externe Andrei Marga a declarat vineri, în timpul unei conferințe care a avut loc la Alba Iulia, că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României. Ucrainenii consideră că acest tip de declarații „nu sunt accepatibile în nicio circumstanță”. „Acestea reprezintă o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina își apără eroic independența sa și securitatea întregii Europe”. (Hotnews)

4. După succesul contraofensivei din nord-estul Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski îl presează pe președintele american Joe Biden pentru a primi sisteme de rachete cu rază lunga de acțiune. Zelenski insistă că nu are intenția de a lovi orașe rusești sau de a ținti ținte civile, sistemele fiind esențiale pentru lansarea unei contraofensive mai ample, poate la începutul anului viitor. Biden a refuzat cererea, în principal deoarece este convins că, în ultimele șapte luni, i-a transmis lui Vladimir Putin că nu dorește un război cu rușii, ci doar ca aceștia să se retragă din Ucraina. Un transport de rachete ghidate cu rază lungă de acțiune, care ar putea oferi Ucrainei noi opțiuni pentru a lovi Crimeea, teritoriul pe care Rusia l-a anexat în 2014, ar fi probabil văzută de Moscova ca o provocare majoră, consideră Biden. (NYTimes)

Din Cronica Spațială: Cercetătorii care analizează datele de la sonda spațială Cassini au obținut informații potrivit cărora inelele planetei Saturn ar putea proveni de la o lună “pulverizată”, ceea ce ar explica de ce acestea au o vârstă de numai 100 de milioane de ani. În plus, o astfel de lună “pulverizată” ar explica și de ce Titan, cea mai mare lună a planetei Saturn, are o orbită care se extinde rapid. (Science Alert)

5. Preşedinţia cehă a Uniunii Europene a făcut un apel, sâmbătă, pentru crearea unui tribunal internaţional pentru crime de război, ca urmare a descoperirii a sute de cadavre la Izium. Autorităţile ucrainene au anunţat, vineri, că s-au descoperit 450 de cadavre de civili îngropaate într-o pădure de la periferia orașului Izium. (News.ro)

6. Președintele american Joe Biden l-a avertizat pe omologul său rus Vladimir Putin să nu folosească arme chimice sau nucleare în războiul cu Ucraina. ”Nu o faceți. Nu o faceți. Nu. Veți schimba fața războiului cum nu s-a mai întâmplat de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Vor deveni un paria în lume mai mult decât au fost vreodată. Și în funcție de amploarea a ceea ce vor face va determina ce răspuns ar avea loc”. (Hotnews)

7. Viktor Orbán vrea un Guvern Fidesz până în 2060, se va opune prelungirii sancțiunilor UE împotriva Rusiei și va lua noi măsuri de ”sprijinire a familiei”, a anunțat premierul Ungariei într-o vizită în Kötcsé. Orban a mai spus că războiul ar putea dura până în 2030, iar Ucraina ar pierde o treime sau jumătate din teritoriu. (G4Media)

8. Festivalul Oktoberfest, care atrage anual milioane de oameni, s-a redeschis, sâmbătă, la München, după o pauză de doi ani din cauza pandemiei de coronavirus. În istoria sa de 200 de ani, cel mai mare festival popular din lume a fost anulat de doar 26 de ori, mai ales din cauza Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial, dar şi de două ori din cauza epidemiilor de holeră. Ultima dată când festivalul a avut loc în 2019, cei 6,3 milioane de participanţi au băut peste 7,3 milioane de litri de bere germană. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Irina Begu, locul 41 WTA s-a calificat în finala turneului de categorie WTA 125 Ţiriac Foundation Trophy, de la Bucureşti. Ea a învins-o în semifinale pe italianca Sara Errani, numărul 115 mondial, scor 6-2, 6-2. Românca va juca pentru trofeu cu maghiara Reka Jani, locul 114 WTA.

9. Poliția sârbă a arestat peste 60 de persoane după ce mii de activiști LGBTQI+ au participat, sâmbătă, la marșul EuroPride de la Belgrad, în ciuda interdicției guvernamentale. Ministerul de Interne a interzis marșul la începutul acestei săptămâni, invocând motive de securitate după ce grupările de dreapta au amenințat că vor organiza proteste. Deși marșul s-a desfășurat fără incidente grave, presa locală a scris că au izbucnit ciocniri între contrademonstranți și poliție. Prim-ministrul Serbiei, Ana Brnabić, lesbiană declarată, a anunțat că 64 de persoane au fost arestate și 10 polițiști răniți. Brnabić a spus că este „mândră” după ce ziuă s-a încheiat „fără incidente majore”. (TheGuardian)

10. Europarlamentarul PSD Mihai Tudose crede că trebuie să uităm de solidaritatea europeană deoarece în momentele de criză scapă cine poate. El a precizat că România va fi solidară, dar că nu o să fie niciodată de acord să tăiem 15 – 20 la sută din consumul României pentru a salva pe altcineva.. (News.ro)

Fotografia dimineții – S-au împlinit 50 de ani de la premiera episodului pilot din serialul *M*A*S*H. CBS Photo Archive/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Primul roman din țară infectat cu noul coronavirus s-a vindecat – Cronica dimineții
O luna de la începutul invaziei ruse din Ucraina – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău