România a avut cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în primul trimestru – Cronica serii

1. Produsul Intern Brut al României a crescut, în termeni reali, în primul trimestru al anului cu 2,8%, față de trimestrul IV din 2020. Față de același trimestru din anul 2020 a scăzut cu 0,2% pe seria brută și nu a înregistrat nicio modificare pe seria ajustată sezonier, potrivit estimărilor „semnal” anunțate marți de Institutul Național de Statistică (Profit.ro). Erste a revizuit puternic în urcare estimarea de creștere pentru economia României în acest an, pe fondul datelor peste așteptări din primul trimestru. “Ne revizuim prognoza de creștere pentru 2021 la 6,7% (…), după mari surprize pozitive în T4 2020 și T1 2021. Progresul vaccinărilor și ridicarea restricțiilor ar trebui să joace un rol-cheie în privința redresării economice”, arată analiștii Erste într-o notă. Proprietarul BCR estima anterior un avans de 4,2% pentru economia României în acest an. (Profit.ro)

2. România a fost, în primul trimestru al acestui an, cea mai dinamică economie din Uniunea Europeană, cu un avans al Produsului intern brut de 2,8% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut. Țara noastră este urmată de Cipru (2%), Ungaria (1,9%) și Lituania (1,8%), arată datele preliminare publicate marți de Eurostat. În schimb, PIB-ul Uniunii Europene a înregistrat o contracție de 0,4% iar economia zonei euro a scăzut cu 0,6%, în primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent. Aceste declinuri vin după scăderile înregistrate în trimestrul patru al anului trecut, minus 0,5% în UE și minus 0,7% în zona euro. (Profit.ro)

3. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat că azi s-a atins pragul de 4 milioane de persoane vaccinate. Aproape 97.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, fiind înregistrate 75 de reacţii adverse. (News.ro)

4. Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că estimările autorităţilor arată că, până la 1 august, aproximativ jumătate din populaţia României va avea o formă de imunitate faţă de infecţia cu SARS-CoV-2, fie prin vaccinare, fie în urma trecerii prin boală. (News.ro)

5. Toți elevii din București vor putea merge miercuri la școală, pentru a participa la ore în clase, potrivit deciziei luate de Comitetul Municipal de Urgență al Capitalei. Prefectul Alin Stoica a făcut acest anunț, după ce comitetul municipal s-a întrunit ca urmare a scăderii rate de infectare din Capitală. Prefectul a explicat că masca este obligatorie pe o rază de 50 de metri în preajma unităților școlare, fiind vorba de cei care staționează acolo, respectiv părinții care își așteaptă copiii, nu de cei care trec prin zonă. (Digi24)

O stire din Cronica de Tehnologie: Inteligența colectivă – capacitatea grupurilor de a lucra împreună și a rezolva probleme – poate fi prevăzută și cuantificată, arată un nou studiu. Colaborarea membrilor grupului este de două ori mai importantă decât abilităților personale ale indivizilor, iar o importanță aparte în succesul grupului o are compoziția acestuia – dimensiunea și numărul de femei, printre altele, sunt criterii importante. (Phys)

6. Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a anunţat că unu din trei copii are cel puţin un părinte la muncă în străinătate. Ea a precizat că sunt numeroase cazurile în care ambii părinţi sunt plecaţi. Turcan susţine că „dificultăţile copiilor separaţi de părinţi s-au adâncit” în perioada crizei sanitare şi susţine că cei rămaşi acasă trebuie ajutaţi nu doar primind sprijin psihologic. (G4Media)

7. Decizia din decembrie 2006 a Comisiei Europene de stabilire a unui mecanism de cooperare și de verificare (MCV) a progresului realizat de România în domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției are caracter obligatoriu, a hotărât marți Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Decizia este una cu miză uriașă pentru România și a fost pronunțată în procesele deschise de mai multe instanțe din România. (Hotnews)

8. Peste 52 000 de palestinieni au rămas fără adăpost și au fost strămutați după bombardamentele israeliene care au distrus aproape 450 de clădiri în Fâșia Gaza, a anunțat ONU. Organizația pentru drepturile omului, Amnesty International, a anunțat că bombardamentele asupra clădirilor civile ar putea să fie calificate drept crime de război. (Digi24)

9. Fostul premier Viorica Dăncilă a fost angajată consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, au declarat reprezentanții băncii centrale. Ea a fost încadrată consilier de strategie, ocupând funcția și în urma unui interviu (Profit.ro). Doamna Dăncilă nu e consiliera Guvernatorului, ci unul din consultanții din Departamentul Energie Verde, unul din cele 5 departamente care formează Comitetul de trecere la Euro. La Departamentul de Geopolitică va fi adus Ioan Mircea Pașcu, fost vicepreședinte al Parlamentului European, a spus Adrian Vasilescu, consilier de strategie în BNR. (Hotnews)

10. Numele lui Elon Musk este folosit de escroci, pentru a păcăli posesorii de criptomonede, cărora le promit câștiguri mari pentru a le fura banii. Peste $2 milioane în criptomonede au pierdut americanii care au crezut promisiunile escrocilor în ultimele 6 luni. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Secretarul de Stat Mike Pompeo vede oportunități economice în topirea gheții
Echipa de Robotică a României a obţinut locul întâl la Campionatul Internaţional de la Chicago – Cronca serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău