România a coborât rapid în clasamentul global privind vaccinarea – Cronica dimineții

1. Pandemia de Covid a afectat serios viața copiilor. Un raport UNICEF vorbește despre un regres cu privire la aproape toți indicatorii cheie. A crescut numărul copiilor înfometați, abuzați, afectați de anxietate, care trăiesc în sărăcie ori sunt forțați să se căsătorească. În același timp, a scăzut accesul lor la educație, socializare, sănătate, nutriție și protecție. Copiii s-au confruntat cu anxietate, depresie și izolare în toată această perioadă, iar cei mai afectați sunt cei aflați în situații vulnerabile, a spus Pieter Bult, reprezentant UNICEF în România. (Link)

2. Trei angajaţi din domeniul sanitar cărora li s-a administrat vaccinul AstraZeneca au fost internaţi în spital cu sângerare, cheaguri de sânge şi cu un nivel scăzut al trombocitelor, au anunţat sâmbătă autorităţile norvegiene. AstraZeneca a transmis că o analiză făcută asupra cazurilor raportate după administrarea a 17 milioane de doze de vaccin nu indică o creştere a riscului de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă sau de trombocitopenie – scădere a numărului de trombocite. (News.ro)

3. SUA a raportat un număr record de persoane vaccinate, 2,9 milioane în raportul de sâmbătă și 4,58 milioane în cel de duminică. Este pentru prima oară când numărul zilnic depășește 3 milioane. (Link)

Una din Cronica Externă: Autoritatea de Telecomunicații a Pakistanului a ordonat furnizorilor de internet să blocheze TikTok, după ce o instanță a decis că platforma de distribuire video răspândește conținut obscen (Link). TikTok nu va mai fi accesibil în Pakistan, care a blocat temporar aplicația în octombrie, din cauza unor acuzații similare. (AlJazeera)

4. România a coborât rapid în clasamentul global privind vaccinarea, de la locul 6 în 23 februarie la locul 17 în prezent în privința administrării schemei complete, cu două doze, raportat la populație. Peste 630.000 de doze de vaccin sunt pe stoc, iar din cele 1.137 de centre de vaccinare planificate sunt funcționale 678. (G4Media)

5. Vânzările cartelelor de metrou vândute de Metrorex s-au prăbușit la un minim istoric. În 2020 au fost emise aproape de două ori mai puține titluri de călătorie față de 2019. Mai exact, este vorba de peste 14 milioane, față de aproape 26 de milioane în 2019. Singurele luni cu creșteri ușoare au fost septembrie și octombrie, odată cu relaxarea măsurilor de restricție. (FocusPrimatv)

Una din Cronica de Mediu: Sute de deversări din sistemele de canalizare în râurile britanice au fost detectate datorită inteligenței artificiale, spun cercetătorii. Oamenii de știință au identificat 926 de „evenimente de deversare” de la două stații de epurare a apelor uzate pe o perioadă de 11 ani, folosind inteligența artificială. Agenția de mediu din Marea Britanie a declarat că este „impresionată de acuratețea” abordării. (BBC.com)

6. Numărul pasagerilor înregistrați pe aeroporturile din SUA a fost, vineri, de 1,357 milioane. Este cel mai mare număr, la nivelul unei zile, din 15 martie 2020 până în prezent. (Reuters)

7. Bitcoin a trecut, pentru prima dată în istoria sa, de pragul de $60.000, ajungând la $61.073, după o creștere de peste 6% înregistrată ieri. Creșterea este susținută, potrivit analiștilor, de aprobarea planului administrației Biden, în valoare de $1900 miliarde, pentru susținerea economiei SUA și ajutorarea americanilor. (Reuters)

Una din Cronica Spațială: Cercetătorii au descoperit pentru prima oară dovezi ale unei activități tectonice globale pe o planetă situată în afara Sistemului Solar. Potrivit studiului, exoplaneta LHS 3844b, aflată la 45 de ani lumină de Pământ, are material vulcanic “transportat” în interiorul planetei dintr-o emisferă în alta. (EarthSky)

8. Companiile germane au cheltuit cu 50 miliarde euro mai puțin pe călătoriile de afaceri, anul trecut, din motive de pandemiei. (Bloomberg)

9. Scene reprobabile au avut la Londra unde mai multe persoane, în special femei, adunate pentru a-i aduce un omagiu tinerei Sarah Everard au fost bruscate și arestate de poliție. Sarah Everard, o londoneză de 33 de ani, a dispărut săptămâna trecută, corpul său fiind găsit într-o pădure. Principalul suspect al crimei este un ofițer de poliție. (Axios)

Una din Cronica Sportivă: Naţionala de rugby a României a învins, sâmbătă, în deplasare, cu scorul de 28-27, selecţionata Portugaliei, într-un meci din a doua etapă a Rugby Europe Championship. În clasament, România este pe locul 2, după două meciuri, cu 5 puncte, pe primul loc aflându-se Georgia, tot cu 5 puncte. (News.ro)

10. Un deputat USR PLUS, Radu Ciornei, medic, cercetător în microbiologie, imunologie și genetică moleculară, este de părere că ar trebui să renunțăm la purtarea măștii în aer liber începând din luna mai. Probabilitatea de a ne infecta este foarte mică atunci când suntem în spațiu deschis, la temperaturi ridicate, spune acesta. Pe de altă parte, el pune creșterea cazurilor de COVID din ultima vreme pe redeschiderea școlilor. (Link)

Fotografia dimineții vine de la priveghiul în memoria tinerei din Londra răpită și ucisă, unde poliția a operat mai multe arestări:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Comisia Europeană vrea sterse, in maxim o ora, de pe retelele sociale, materialele de propaganda terorista
Investițiile străine directe au crescut cu 21,47% în primul semestru al acestui an – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău