România a depășit Cehia, în 2019, și a devenit a 13-a economie din UE – Cronica serii

Am lansat o nouă cronică, Cronica Juridică, realizată de Claudia, cu o frecvență săptămânală. Iar mâine vom lansa Cronica de Mediu.

1. Din perspectiva evoluției PIB-ului nominal în 2019, România a înregistrat un nivel de peste 222 miliarde euro, depășind Cehia și poziționându-se pe locul 13 la nivelul Uniunii Europene (fără Marea Britanie). (Hotnews)

2. România a avut, în ultimul trimestru din 2019, a patra creștere economică din Uniunea Europeană, comparativ cu anul precedent, și a treia creștere în ritm trimestrial. (Profit.ro)

3. Opt noi cazuri de coronavirus au fost diagnosticate azi în Bucureşti, anunţă Grupul de Comunicare Strategică. Totalul cazurilor din România a ajuns la 25. Dacă se va înregistra încă un caz, România va intra în stadiul doi al răspândirii virusului. (News.ro)

4. Bursa americană a deschis sesiunea de astăzi pe creștere, după scăderea masivă de ieri. Toți cei trei indici au crescut, Dow Jones Industrial cu 2,9%, S&P 500 cu 3% și Nasdaq cu 3,3%. (WSJ)

Una din Cronica de Business: Retailerul online Elefant.ro a crescut cu 25%, la €36 milioane, în 2019, şi mizează pe afaceri de minimum €43 milioane în acest an. (Link)

5. Ministerul Transporturilor a emis Autorizația de Construire pentru Secțiunea 1 a Autostrăzii Sibiu – Pitești, Lotul 1, Sibiu – Boița (km 0+000 – km 13+170). Durata contractului este de 108 luni, din care 12 luni perioada de proiectare, 36 de luni perioada de execuție a lucrărilor și 60 de luni perioada de garanție. (Profit.ro)

6. Peste 40.000 de persoane care au venit din Italia au tranzitat punctele de trecere a frontierei, în ultimele săptămâni, iar aproximativ 2.500 de cetăţeni chinezi au intrat în ţară din China şi zonele administrative ale acestei ţări, anunţă oficialii Poliţiei de Frontieră. (News.ro)

7. Duma, camera inferioară a parlamentului din Rusia, a votat astăzi un proiect care-i va permite președintelui Vladimir Puțin să candideze pentru un nou mandat în 2024. Conform Constituției, Puțin nu mai are voie să candideze la funcția supremă în stat. Dacă judecătorii de la Curtea Constituțională vor aproba legea votată de Duma atunci președintele rus poate rămâne la putere până în 2036. (WSJ)

8. Guvernul de la Roma analizează acordarea de garanții de stat băncilor, pentru amânarea plății datoriilor de către firme și persoane fizice, pe fondul problemelor economice provocate de epidemia de coronavirus, una dintre cele mai grave din lume. (Profit.ro)

9. Șoferii, bicicliștii și alți conducători de vehicule nu vor mai fi amendați doar pentru că țin în mână telefonul mobil și orice dispozitiv mobil cu funcție de înregistrare ori redare text, foto sau video în timpul mersului. (Profit.ro)

10. Cântăreața Ariana Grande a fost prezentă în cele mai multe tweeturi despre femei anul trecut, la nivel global. Ea le-a depășit pe Beyonce, Hillary Clinton sau Alexandria Ocasio-Cortez. (Axios)

Fotografia serii vine de la Roma și prezintă un turist cu masca de protecție în fața Colosseumului. AFP via Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Oficial ucrainean: Relațiile cu SUA sunt „tensionate” și au atins cel mai scăzut nivel de la invazia Rusiei – Cronica serii
Prima doamnă a SUA, Jill Biden, va face o vizită în România săptămână aceasta – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău