România a donat Ucrainei echipamente militare începând cu 27 februarie 2022 – Cronica serii

1. Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Prahova, Galaţi și Vaslui sunt județele din Români cu cei mai mulți copii rămași singur acasă, în lipsa părinților plecați la muncă în străinătate, se arată într-un studiu al Asociației Salvați Copiii România. Mai mult de doi din cinci (44%) dintre copiii ai căror părinţi lucrează în străinătate au rămas în ţară fără mama alături, fie că aceasta este plecată împreună cu tatăl, fie că este singurul părinte plecat din familie, arată o anchetă realizată de Salvaţi Copiii România. Un număr de 21.024 au ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provin din familii în care părintele unic susţinător este plecat, potrivit statisticilor oficiale. (G4Media)

2. România a donat Ucrainei echipamente militare începând cu 27 februarie 2022, respectiv din a patra zi a războiului declanșat de Federația Rusă prin invadarea țării vecine, iar costurile donațiilor efectuate de statul român până pe 4 martie sunt rambursate parțial de către Uniunea Europeană, se arată într-un document al Ministerul Apărării Naționale (MapN). Conform acestuia, doar în perioada 27 februarie – 11 martie, statele membre UE au efectuat donații militare către regimul de la Kiev în valoare totală de aproape 600 milioane euro. (Profit.ro)

3. Rectificarea bugetară este pozitivă şi se bazează pe o majorare a Produsului Intern Brut, respectiv o creştere de aproximativ 30 de miliarde de lei la bugetul general consolidat, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, joi, la şedinţa de guvern. Potrivit premierului, au fost asigurate fonduri suplimentare la Sănătate și Educație și au fost alocate sumele necesare pentru plata concediilor medicale. (Digi24)

4. Rectificarea bugetară aprobată astăzi de Guvern prevede majorarea deficitului bugetar de la 77,5 miliarde lei, ținta stabilită la început de an, la 80,15 miliarde lei, în timp ce ponderea în PIB stagnează la 5,8%. (Profit.ro)

5. Consiliul Fiscal, un organism consultativ condus de Daniel Dăianu, a avertizat, într-un document public, că rectificarea bugetară discutată chiar în această zi de guvern operează cu venituri bugetare mai mari cu 9 miliarde de lei decât cele reale și cu cheltuieli subestimate cu 6,2 miliarde de lei. Deficitul bugetar estimat de Consiliul Fiscal este de 7% din PIB, cu mult mai mare decât cel asumat de guvern, de doar 5,84% din PIB. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: Tinerii din Marea Britanie cu vârste între 16 și 24 de ani stau mai mult pe TikTok decât se uită la TV. În 2021, aceștia au petrecut, în medie, 57 de minute pe zi pe platforma socială chineză și s-au uitat, tot în medie, 53 de minute pe zi la televizor. Spre comparație, britanicii de peste 65 de ani se uită mai bine de 6 ore pe zi la TV. (FT)

6. Execuţia bugetară la 6 luni ne-a arătat că putem să ţinem deficitul sub control însă criticile Consiliului Fiscal sunt pertinente şi trebuie luate în calcul, a declarat joi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu. Întrebat dacă România se poate confrunta cu riscul unei crize economice, demnitarul nu a negat faptul că pot apărea „riscuri de gen recesionist”. (Digi24)

7. Importurile de gaze rusești destinate pieței interne au fost sistate brusc astăzi, în România intrând în prezent doar gazele de tranzit care ajung în Ungaria. (Profit.ro)

8. Vânzarea autoturismelor electrice şi hybrid a depăşit anul acesta, pentru prima dată, vânzarea autoturismelor cu motoare diesel, creştere datorată stimulentelor acordate prin Programul Rabla PLUS, derulat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin Administraţia Fondului pentru Mediu, anunţă ministerul. (News.ro)

9. Aproape 840 de curse aeriene operate pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti au înregistrat întârzieri mai mari de 30 de minute, în săptămâna 11-18 august, iar aproape jumătate dintre acestea s-au datorat întârzierii sau rotaţiei echipajelor sau aeronavelor. (News.ro)

10. Allen Weisselberg, fostul director financiar al Organizației Trump, este de așteptat să pledeze vinovat, astăzi, de conspirație cu compania, într-o fraudă fiscală care a durat 15 ani. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Elevii români sunt atacați în școlile din Anglia și Scoția – Cronica serii
Cronica serii – Iohannis: Adoptare unei ordonanţe de urgenţă pentru amnistie şi graţiere ”ar fi o catastrofă”

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău