România a fost, în februarie, pentru a doua lună consecutiv, țară cu cea mai ridicată inflație din UE – Cronica serii

1. România a fost, în februarie, pentru a doua lună consecutiv, țară cu cea mai ridicată inflație din UE, arată datele publicate de Eurostat. Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna februarie până la 2,8%, de la un nivel de 3,1% în ianuarie. (Profit.ro)

2. Președinția a informat Parlamentul că a aprobat instruirea în țară a 50 de militari ucraineni și tranzitarea prin România a echipamentelor donate Ucrainei de Finlanda. Instruirea militarilor ucraineni pe teritoriul României va fi o premieră de la începerea războiului din Ucraina. (EuropaLibera)

3. Paisprezece țări ale Uniunii Europene, printre care și România, au cerut Băncii Europene de Investiții (BEI) să facă mai mult pentru a finanța industria europeană de apărare, arată o scrisoare comună obținută luni de France Presse. (Hotnews)

4. Organizația patronală Concordia, care reunește organizații din 16 sectoare economice, a criticat luni comportamentul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) față de companiile controlate. Concordia, condusă de Dan Șucu, a reclamat faptul că ANPC, condusă de Horia Constantinescu, defăimează companiile private. ”Companiile pe care le reprezentăm doresc să știe dacă aceasta este o politică deliberată și asumată de statul român în raporturile sale cu mediul privat”. (G4Media)

5. Posturile TV reprezintă principala sursă de informare pentru mai mult de 50% dintre români, urmate de reţelele sociale (28,3%), indică datele unui sondaj realizat de INSCOP. 43% dintre cei chestionaţi cred că reţelele sociale sunt cele mai expuse dezinformării, 45,6% consideră Rusia principala sursă de ştiri false, urmată la mare distanţă de UE (13.9%). (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Mercedes va folosi roboți umanoizi dezvoltați de Apptronik în procesul de producție a mașinilor. Cu o înălțime de 1,74 metri și capabili să ducă greutăți de până la 25 de kilograme, aceștia vor începe prin a transporta și a inspecta piesele. (Axios)

6. Excedentul comercial al zonei euro a crescut la un nivel record la începutul anului datorită scăderii puternice a prețului importurilor de energie și creșterii exporturilor. Balanța comercială cu mărfuri pentru zona monedei unice a atins un excedent de 28 de miliarde de euro în ianuarie, cel mai ridicat nivel de când agenția de statistică a UE Eurostat a început să urmărească datele în 2002. (FT)

7. Acțiunile Alphabet/Google au crescut cu peste 7%, după ce Bloomberg a raportat că Alphabet și Apple sunt „în negocieri” pentru ca Gemini AI să alimenteze unele funcții incluse în noul iPhone care va fi lansat în acest an. (CNBC)

8. Kremlinul a declarat luni că singura modalitate de a proteja teritoriul rusesc de atacurile ucrainene este crearea unei zone tampon care să plaseze regiunile ruseşti în afara razei de acţiune a focului ucrainean. (Digi24)

9. Josep Borrell, seful diplomației Uniunii Europene, l-a acuzat luni pe premierul israelian Benjamin Netanyahu de „foametea” din Gaza și a cerut Israelului să permită urgent ajutoarele umanitare cu alimente. „Înainte de război, Gaza era cea mai mare închisoare în aer liber. Astăzi este cel mai mare cimitir în aer liber”, a declarat Borrell. În replică, Israelul, prin ministrul de externe, i-a cerut să înceteze „cu atacurile”. (Digi24)

10. O organizație independentă de monitorizare a votului din Rusia a declarat, luni, că alegerile prezidențiale câștigate de Vladimir Putin cu aproape 90% din voturi au fost cele mai frauduloase și corupte din istoria țării. (TheGuardian)

Ți-ar mai putea plăcea
Parlamentul Olandei a votat împotriva aderării României la Schengen – Cronica serii
România ar urma să mai primească din 2022 aproximativ 8 milioane de doze de vaccin împotriva COVID din contractul cu Pfizer – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău