România a închis 2023 cu o inflație de 6,6% – Cronica serii

1. Potrivit Institutului Național de Statistică, în luna decembrie 2023, numeroase produse alimentare (inclusiv pâinea, uleiul sau carnea de porc) s-ar fi ieftinit marginal, ceea ce ar fi dus la o creștere lunară medie a prețurilor alimentelor de doar +0,3% față de noiembrie. Inflația generală, ca medie ponderată a tuturor prețurilor bunurilor și serviciilor, ar fi crescut astfel cu +6,6% în 2023, în scădere mare de la 16%, în 2022. (Profit.ro)

2. Câştigul salarial mediu net în luna noiembrie 2023 a ajuns la 4.765 lei, în creştere 1,6%, respectiv cu 73 de lei, faţă de luna octombrie 2023, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. (Economica)

3. Poziția externă a României a continuat să se deterioreze în noiembrie, cu un deficit de cont curent în creștere la 20,2 miliarde de euro. Deși în retragere de la nivelul foarte ridicat din 2022, deficitul extern rămâne la un nivel foarte ridicat și se va apropia cel mai probabil de 7% din PIB pe întreg anul trecut. (Profit.ro)

4. Datoria externă totală a României a crescut cu 20,093 miliarde euro, în primele 11 luni din 2023, la 163,979 miliarde euro, a anunțat BNR. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Investițiile în companiile de crypto au scăzut anul trecut cu mai mult de două treimi, la $9.5 miliarde. Ultimul trimestru a fost în mod special de slab, cu investiții de numai $1.8 miliarde, după mai multe eșecuri și scandaluri care au avut loc anul trecut în industrie. (Bloomberg)

5. BNR a păstrat, cum era așteptat, pentru a opta ședință la rând rata de politică monetară la 7% pe an, nivel stabilit încă din ianuarie 2023. Banca centrală atrage atenția cu privire la riscurile provenite din politica fiscal-bugetară și ridică din nou ipoteza unor măsuri suplimentare pentru reducerea deficitului. (Profit.ro)

6. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, vine în România, sâmbătă, unde se va întâlni cu Margareta, fiica regelui Mihai, la castelul de la Săvârșin. Președinta Republicii Moldova se va afla în România și pentru a primi premiul „Timișoara Pentru Valori Europene”. (Digi24)

7. Cei care vor să doneze sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti vor avea nevoie de programare, începând din 15 ianuarie, decizia fiind luată din cauza numărului mare de donatori din ultimele zile, în contextul în care valoarea tichetelor pe care le primesc donatorii a crescut de la 67 de lei la 280 de lei. (News.ro)

8. Casa Albă a anunţat că asistenţa acordată Ucrainei de către SUA pentru a contracara invazia rusă „a încetat” din cauza lipsei unui acord în Congres pentru a continua sprijinirea autorităţilor de la Kiev. (Digi24)

Din Cronica de Divertisment: Al patrulea sezon al serialului „True Detective” va avea premiera pe platforma de streaming HBO Max duminică, 14 ianuarie. Noul sezon se petrece în orașul ficțional Ennis din Alaska, iar Jodie Foster și Kali Reis interpretează rolurile unor detectivi care trebuie să elucideze dispariția a opt bărbați de la o stație de cercetare. Noul sezon are subtitlul „Night Country”.

9. Armata chineză s-a angajat vineri să „zdrobească” orice eforturi de obținere a independenței Taiwanului, cu o zi înaintea unor alegeri prezidențiale cruciale pe insulă despre care Beijingul spune că face parte din teritoriul său. (G4Media)

10. Comisia Europeană a elaborat un raport relevant privind calitatea vieții în orașele europene de pe continent. Pe locul 10 se află Cluj-Napoca. 94 la sută dintre locuitori s-au declarat mulțumiți că locuiesc în oraș, în timp ce 73% dintre rezidenți au spus că este ușor să găsești un loc de muncă bun în acest oraș. (Politico)

Ți-ar mai putea plăcea
Google cumpără Fitbit, prezent cu un centru de dezvoltare în România – Cronica serii
Economia României a scăzut cu 12,3% în trimestrul 2 – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău