România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare – Cronica dimineții

1. Inflația ultimului deceniu a fost mult mai mare în România decât cea de la nivelul Uniunii Europene: 41,6%, față de 26,4%. Pe grupe mari, cele mai mari mari scumpiri s-au înregistrat în cazul produselor alimentare și băuturilor nealcoolice (+58%) și alcoolul și tutunul (+54%). Dintre alimente, cartofii mai mult și-au dublat prețul, scumpîndu-se cu 128%. Și pâinea s-a scumpit peste medie (+69%), ouăle cu 78%, iar carnea s-a scumpit cu 50%. Legumele s-au scumpit cu 84,4%. Energia electrică, gazele, încălzirea centralizată și alți combustibili s-au scumpit cu 81,7%, urmate de dotarea și întreținerea locuinței, cu 67%. (Cursdeguvernare)

2. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat că gradul de absorbţie a fondurilor europene din exerciţiul financiar 2014-2020 a ajuns la 97%. (News.ro)

3. Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate era, la sfârşitul lunii decembrie 2023, de 9.758, cu 2.211 mai puţini comparativ cu situaţia de la finele anului anterior, conform datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopție. (G4Media)

Din Cronica de Mediu: Emisiile americane de gaze cu efect de seră au crescut cu 1% între 2021 și 2022, dar au scăzut cu aproape 17% față de nivelurile din 2005, potrivit raportului anual de inventariere a emisiilor al Agenției pentru Protecția Mediului (EPA). (Thehill.com)

4. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare: 17,4%, în condițiile în care media europeană este de aproape 32%. În UE, ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. (Adevarul)

5. Circulația pe încă 13 km din semi-inelul sudic al Autostrăzii de Centură a Capitalei (A0), între DN5 și DN4, va fi deschisă luni. În luna iunie vor fi puși în circulație alți 10 kilometri. (Profit.ro)

Din Cronica de Carte: Un arhitect (Alex Axinte) și un antropolog (Alex Vârtej) au bătut la pas Bucureștiul și au creat împreună Harta Bibliotecilor de Cartier, descoperind nuclee vii ale comunităților de locuitori, o rezistență într-o capitală ale cărei spații publice sunt excesiv comercializate. (Scena9.ro) 

6. Românii pot investi, începând de luni, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturitãţi de 1 şi 3 ani, cu dobânzi anuale de 6% şi, respectiv, 6,85%. Titlurile de stat au valoare nominalã de 1 leu şi sunt în forma dematerializatã. (News.ro)

7. După mai multe ore de discuţii, cabinetul de război al Israelului încă nu a decis cum şi când să răspundă atacului cu rachete şi drone al Iranului din noaptea de sâmbătă spre duminică. Miniştrii şi-au suspendat discuţiile fără a lua o decizie. (News.ro)

Din Cronica Spațială: Oficialii americani avertizează că supremația Statelor Unite în spațiu este amenințată de China, care și-a triplat numărul de sateliți de supraveghere și recunoaștere plasați pe orbita Pământului comparativ cu anul 2018. Oficialii americani afirmă că statul chinez s-a concentrat pe plasarea de sateliți pentru a supraveghea activitățile militare din Oceanul Pacific, acolo unde Statele Unite și aliații săi au numeroase interese militare. (Space)

8. Statele Unite nu vor nici o „escaladare”, nici un „război în toată regula cu Iranul”, a insistat duminică un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, la o zi după ce Republica Islamică a lansat un atac fără precedent asupra Israelului. (Digi24)

9. Președintele Volodimir Zelenski a declarat duminică că Ucraina are nevoie de ajutorul aliaților săi pentru a evita atacurile aeriene, la fel cum Israelul s-a bazat pe aliații săi pentru a distruge amenințările iraniene. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Bayer Leverkusen a învins pe teren propriu, scor 5-0, pe Werder Bremen, în etapa a 29-a din Bundesliga, şi a cucerit matematic pentru prima dată titlul în Germania.

10. Un tip de grăsime care se acumulează odată cu îmbătrânirea ţesuturilor poate fi inversată prin exerciţii fizice, au descoperit oamenii de ştiinţă într-o nouă cercetare. Cercetătorii de la Centrul medical al universităţii din Amsterdam, împreună cu colegii lor de la Maastricht UMC, au ajuns la această concluzie după ce au analizat ţesuturi de şoareci şi oameni, înainte şi după exerciţii fizice. (News.ro)

Fotografia dimineții este din Israel, unde sistemul de apărare aeriană a fost activat după atacul iranian. Amir Cohen/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Moderna: Vaccinul împotriva Covid-19 previne 100% cazurile grave ale bolii – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Procurorul şef adjunct DNA: „cine a greşit în mod grav va răspunde”

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău