România are nevoie de încă trei decenii pentru a eradica foametea – Cronica dimineții

1. Pete Buttigieg și-a anunțat retragerea din cursa Democraților pentru nominalizarea candidatului la prezidențialele din noiembrie. Retragerea vine înaintea Super Tuesday de mâine și favorizează candidații moderați în confruntarea cu Bernie Sanders. Buttigieg nu a spus pe cine va susține dintre candidații rămași în cursă. (LATimes)

2. Primarul general al Capitalei spune că a fost „blocată” de colegii din PSD în ceea ce priveşte proiectele de dezvoltare a Bucureştiului. Firea a acuzat că Liviu Dragnea personal a impus miniştrilor Transporturilor să nu o ajute, ”pentru a nu creşte politic” şi pentru a nu pretinde să preia partidul sau să vrea să candideze la prezidenţiale. Firea a mai spus că nu exclude o candidatură independentă şi anunţă că se va retrage din PSD dacă va constata că la şefia partidului vor ajunge oameni „preocupaţi de propriile proiecte, de ambiţia lor de mărire”. (News.ro)

3. Candidatul USR pentru Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand, susţine că PNL ”ar trebui să facă un pas în spate” şi să renunţe la a avea un candidat pentru acest sector. Armand a declarat că timp de 30 de ani partidele „tradiţionale” au condus sectorul, iar acesta suferă grav din cauza lipsei investiţiilor. Armand a mai spus că sub nicio formă nu va renunţa ca candidatură, chiar dacă nu va primi susţinerea celorlalte partide de dreapta. (News.ro)

Una din Cronica de Carte: Redactorii The New York Times au realizat o listă de șapte cărți esențiale despre pandemii, de la cele de gripă la holeră. În această listă, descoperim volume precum ‘The Fever: How Malaria Has Ruled Humankind for 500,000 Years’, de Sonia Shah sau ‘Flu: The Story Of the Great Influenza Pandemic of 1918 and the Search for the Virus That Caused It’, de Gina Kolata (New York Times).

4. Astăzi au loc alegeri generale anticipate în Israel. Este a treia oară, în mai puțin de un an, când israelienii sunt chemați la vot pentru a decide cine va conduce țara. Pentru premierul Benjamin Netanyahu alegerile sunt importante deoarece în două săptămâni, pe 17 martie, începe procesul în care este acuzat de corupție. (BBC)

5. INACO, Initiaţiva pentru Competitivitate, arată într-o analiză că România are nevoie de încă trei decenii pentru a eradica foametea. Impactul foametei s-a redus în ultimii 20 de ani, de la 8,3%, la sub 5% din populaţia ţării, dar ar mai fi nevoie de încă trei decenii pentru eradicarea fenomenului în România dacă se menține ritmul actual. (Adevarul)

Una din Cronica Externă: Experții europeni consideră că interzicerea circulației persoanelor infectate nu va stopa răspândirea virusului COVID-19, ci preluarea acestora sub tratament încă de la graniță (Link). Reacția vine după ce mai mulți analiști au apreciat că epidemia declanșată de virus va marca sfârșitul libertății de circulație în Uniunea Europeană. (NYTimes)

6. Numărul total de carduri bancare emise în România era, la finele ultimului trimestru din 2019, de 18.246.752 unități, în creștere cu 1,4% comparativ cu sfârșitul trimestrului. Din acest total, 14.262.698 de carduri (78,16%) erau active, față de 14.058.011, la sfârșitul lunii septembrie 2019. 15.163.091 de carduri sunt de debit, în timp ce 3.027.181 sunt de credit. (Profit.ro)

7. Peste 23.000 de cetățeni din afară UE muncesc legal în România, cei mai mulți fiind din Vietnam. Numărul este cel puțin triplu față de nivelul anului 2016. (Economica)

8. SpaceX a câștigat un contract de $117 milioane de la NASA pentru a trimite o rachetă care să studieze centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter. (Link)

9. Din cauza încălzirii globale, vara durează cu o lună mai mult în Australia, comparativ cu anii ‘50. În unele regiuni vara durează cu până la șapte săptămâni mai mult. (Bloomberg)

10. Laurene Powell Jobs a declarat că are planuri filantropice pentru întreaga avere moștenită după decesul lui Steve Jobs, aproximativ $27,5 miliarde. Ea a declarat că banii se vor duce pe proiecte care susțin imigranția, educația și presa independentă. (NYTimes)

Fotografia dimineții este un tweet:

Ți-ar mai putea plăcea
258 de milioane de copii și adolescenți, din întreaga lume, nu merg la școală – Cronica dimineții
Românii care trăiesc în Marea Britanie achită anual taxe și contribuții nete de peste două miliarde de lire sterline în Regatul Unit – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău