România e cel mai mare exportator de grâu din UE, cu vânzări mai mari decât anul trecut – Cronica serii

1. România e cel mai mare exportator de grâu din UE, cu vânzări mai mari decât anul trecut. România a vândut în afara UE 1,7 milioane de tone de grâu în intervalul 1 iulie – 24 septembrie 2023, arată statisticile oficiale. Astfel, România e statul din UE cu cea mai mare cantitate de grâu exportată în primele trei luni ale anului comercial 1 iulie 2023 – 30 iunie 2024. Pe locul doi se situează Polonia, cu 1,3 milioane de tone, urmată de Franța cu 1,2 milioane de tone. (G4Media)

2. Plafonarea cotelor de adaos comercial la 14 categorii de produse agricole și alimentare va fi aplicată până la finalul acestui an, conform unui amendament adoptat în plenul Senatului la ordonanța de urgență a Guvernului prin care a fost instituită măsura. (Profit.ro)

3. România va fi închisă pentru investiţii noi pentru că niciun investitor serios nu va accepta să investească într-o ţară în care trebuie să plătească impozit înainte să-şi recupereze pierderile, a declarat Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe. (Economica)

4. Preşedintele AUR George Simion a acuzat că USR face jocul lui Marcel Ciolacu, deoarece refuză să depună o moţiune de cenzură din partea Opoziţiei. Acesta a anunţat că parlamentarii AUR vor fi prezenţi până vineri după -amiază în faţa plenului Camerei Deputaţilor, cu 52 de semnături, gata să fie înmânate fără condiţii prealabile celor de la USR. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Germania nu are suficientă energie electrică verde pentru a produce combustibilii sintetici necesari decarbonizării aviației, spune directorul general de la Lufthansa, Carsten Spohr. Acesta estimează că pentru producerea combustibilului necesar companiei pe care o conduce ar fi nevoie de cam jumătate din întreaga electricitate a țării. (Bloomberg)

5. Fostul viceguvernator BNR și reprezentant al României la FMI, Liviu Voinea, este propunerea PSD pentru șefia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în locul lui Nicu Marcu al cărui mandat se va încheia în noiembrie. Informația a fost confirmată de președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu. (Libertatea)

6. Poliția Română vrea amenzi mai mari pentru șoferi și în acest sens a fost formulată o propunerea pentru creșterea punctului de amendă cu 15%, de la 145 lei, cât e acum, la 165 lei, de la 1 ianuarie 2024. (Digi24)

7. Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a fost trimistă în judecată pentru vătămare corporală din culpă de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în urma accidentului de acum un an din Mangalia, când a intrat pe contrasens şi a lovit un motociclist. (News.ro)

8. Departamentul de Justiție al SUA și-ar fi intensificat ancheta asupra băncilor elvețiene Credit Suisse Group și UBS Group AG cu privire la suspiciunile că le-au permis clienților ruși să evite sancțiunile. (Bloomberg)

Din Cronica de Turism: Franța va căuta sprijin din partea altor state din Uniunea Europeană pentru a impune prețuri minime la zboruri în Europa cu scopul de a reduce contribuția sectorului aviatic la încălzirea globală. Oficialii Ryanair consideră că acest lucru va fi imposibil de implementat din punct de vedere politic, întrucât ar însemna că persoanele cu venituri mici nu vor avea libertatea de a călători cu avionul. (ReutersReuters)

9. Încrederea consumatorilor din SUA în economia țării lor a scăzut în septembrie la cel mai redus nivel din ultimele patru luni, împovărată de îngrijorările persistente cu privire la prețurile mai mari și temerile tot mai mari de recesiune. (Profit.ro)

10. Președintele Biden şi-a exprimat un sprijin „istoric” pentru angajaţii în grevă din domeniul auto și s-a alăturat acestora într-o demonstrație din Michigan. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Rafila: PSD solicită ca şcolile să fie redeschise imediat cum se încheie vacanţa – Cronica serii
Cronica serii – Tudorel Toader cere revocarea procurorului general Augustin Lazar

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău