România este țara cu cea mai mare inflație din UE pentru a treia lună la rând – Cronica serii

1. România este țara cu cea mai mare inflație din UE pentru a treia lună la rând. Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna martie până la 2,6%, de la un nivel 2,8% în februarie şi unul de 3,1% în ianuarie, însă România este, pentru a treia lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar. (Digi24)

2. Ultimul sondaj Eurobarometru, realizat de Parlamentul European înainte de alegerile din iunie, arată că 60% dintre alegătorii românii sunt interesaţi de alegerile din iunie 2024. 74% dintre cetăţenii români spun că este probabil să voteze la următoarele alegeri europene, peste procentul înregistrat la nivel european, care este de 71%. Temele indicate de cetăţenii români pentru această campanie electorală sunt, în ordine: sprijinul pentru economie şi crearea de noi locuri de muncă (42%), sănătatea publică (37%) şi lupta împotriva sărăciei şi a excluziunii sociale (33%). Pentru cetăţenii români, UE ar trebui să se concentreze pe apărare şi securitate (33%), pe securitatea alimentară/agricultură (31%) şi pe competitivitate, economie şi industrie (29%). (News.ro)​

3. În primele trei luni din an au fost produse în România peste 152.000 de vehicule la uzinele de la Mioveni și la Craiova, cu 10.000 mai multe decât în primul sfert al anului trecut. La Dacia a fost o scădere de 3.000 de mașini, iar la Ford, o creștere cu 13.000. (Hotnews)

4. Un proiect de lege care consfințește digitalizarea Fiscului și a Ministerului Finanțelor cu ajutorul SRI a primit raport favorabil de la comisiile de specialitate și a ajuns la votul final din Camera Deputaților. Proiectul aprobă Ordonanța de urgență 109/2023 adoptată de guvernul Ciolacu în decembrie 2023. Legislația consfințește implicarea SRI prin intermediul companiei Rasirom și a centrului Cyberint în sistemul informatic al ANAF. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: Senatul Statelor Unite va vota săptămâna aceasta legiferarea unui program controversat de spionare. Legea ar urma să sporească puterile de supraveghere ale guvernului american, forțând mai multe categorii de companii să „asculte” fără mandat. (Wired)

5. Una dintre mizele vizitei delegației române, condusă de premierul Marcel Ciolacu, în Golful Persic este vânzarea TAROM. Ciolacu ar vrea ca Emirates să cumpere TAROM. (ObservatorNews)

6. Politico prezintă, sub titlul „Ucraina se îndreaptă spre înfrângere” un amplu material care analizează situația din țara vecina invadată de Rusia. Autorul scrie, după zeci de interviuri realizate cu lideri politici, ofițeri militari și cetățeni obișnuiți, că Ucraina se îndreaptă spre un dezastru, cauzat nu doar de lipsa armamentului necesar pe front ci și de scăderea moralului în rândul trupelor, afectat de bombardamentele neîncetate, de lipsă de armament și de pierderile de vieți. (Politico)

7. Un grup de 86 de europarlamentari – printre care şi Vlad Botoş, Dragoş Tudorache, Mircea Hava şi Alin Mituţa – au semnat o scrisoare iniţiată de Guy Verhofstadt cerând guvernelor României, Germaniei, Spaniei, Greciei, Poloniei şi Olandei să sprijine Ucraina cu sisteme de rachete Patriot. (News.ro)

8. Valoarea creditelor acordate de instituţiile financiare nebancare (IFN) din România a atins nivelul record de aproape 50 de miliarde de lei în 2023, după un avans anual de 13,9%, potrivit unei analize KeysFin. (G4Media)

9. Riscul unei recesiuni globale este „redus”, a declarat Pierre-Olivier Gourinchas, unul din economiștii de top ai Fondului Monetar Internațional. Performanța economică solidă a SUA și a mai multor economii emergente, împreună cu o scădere a inflației mai rapidă decât se aștepta până de curând vor influența pozitiv evoluția economiei mondiale, în ciuda creșterii mai slabe din Europa. (CNBC)

10. Secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că investițiile masive ale Chinei în producția avansată de bunuri pentru energie curată au dus la un mediu de concurență inechitabil, care pune în pericol lucrătorii și întreprinderile americane și trebuie atenuat. (Profit.ro)

Bonus: Tesla le va cere acționarilor să voteze din nou pentru pachetul lui Elon Musk, care contine bonusuri de $56 de miliarde, anulat de un tribunal din Delaware la începutul acestui an. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Dacian Cioloș: pe termen scurt si mediu ar trebui sa ajungem la alegeri anticipate
Cronica serii – Modificarile Codului Penal au fost aprobate si de Camera Deputatilor
Un comentariu
  • LevSt.
    apr. 17,2024 la 2024-04-17T19:36:30+03:000000003030202404

    „…cea mai mare inflatie…”___–__este absolut „normal” atata timp cat tara este condusa de fosta nomenclatura si securitate:” Un primar colaborator al Securității candidează pentru al optulea mandat. Este în funcție de 30 de ani(Virgil Burlă)„…votat de 30 ani…”___–___asta spune clar ca securitatea a ramas la fel de puternica, chiar daca mai din umbra( la modul voit, strategic), iar ultimul paragraf denota ca majoritatea parlamentarilor tarii sunt ei insasi securisti sau colaboratori, chiar daca nu au grade sau cereri de „adeziune”, ei sunt IN MENTALITATE securisti si sub umbra faptului ca nu sunt oficial ce sunt, actioneaza ca si fostii securisti, insa intotdeauna dezicandu-se de ei si blamandu-i…Adica praf in ochii populatiei generale , dar mai ales a „intelectualitatii”, care in orice tara si epoca, a avut si are rolul sa conduca, traga, impinga sau taraie natia spre progres, la noi aceasta falsa intelectualitate -precum armata- este doar o alta hartie higienica folosita de fosta nomenclatura si securitate, care s-au instaurat(continuat) in Romania, chiar mai intens si mai intins, decat pe vremea oficial comunisto-securista, practic Romania este o tara sclavagista ” de la o margine la alta”,tara in care fosta nomenclatura si securitate „taie si spanzura”, inechitatile economice URIASE dovedesc acest lucru, mai ales pensiile speciale sau -oricum- astronomice, ale fostelor cadre ale securitatii si nomenclaturii, cat si ale armatei( inclusiv din cea mai de jos treapata a grilei), asa cum -la fel- sunt platiti si pensionati(la sub 50 ani), noii „tovarosi”, ceace este un afront adus tuturor celorlate tari din lume si insasi conceptului de umanitate…

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău