România primește săptămânal doar de la Pfizer 700.000 de doze – Cronica dimineții

1. Oficialii americani din domeniul sănătății au actualizat vineri avertizările publice despre modul în care se răspândește coronavirusul, subliniind faptul că transmiterea are loc prin inhalarea picăturilor respiratorii foarte fine și a particulelor de aerosoli. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA afirmă acum, în mod explicit, că virusul poate fi inhalat chiar și atunci când ne aflăm la mai mult de doi metri de o persoană infectată. Aceasta este o schimbare față de poziția anterioară a agenției conform căreia majoritatea infecțiilor au fost dobândite prin „contact strâns, nu prin transmisie aeriană”. (NYTimes)

2. Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, arată că România are garanţia unui număr suficient de doze de vaccin pentru a ajunge la imunitatea de grup. În prezent, România primeşte săptămânal doar de la Pfizer 700.000 de doze, fiind folosite circa 650.000, a declarat Gheorghiță. Acesta consideră că intenţia de vaccinare este în creştere. (G4Media)

3. Medicul Valeriu Gheorghiţă a anunțat că la nivel european se aşteaptă ca, la finalul lunii iunie – începutul lunii iulie, să fie implementat certificatul verde care să permită persoanelor să călătorească în ţările Uniunii Europene. El precizează că sistemul prin care se implementează acesta respectă datele cu caracter personal, iar informaţiile furnizate în urma scanării codului QR nu sunt stocate în alte baze de date. (News.ro)

O știre din Cronica de Business: Achilleas Kanaris, CEO Vodafone Albania, a fost desemnat CEO al Vodafone România, începând cu 1 iulie. El o înlocuieşte în funcţie pe Murielle Lorilloux, care va prelua funcţia de Vodafone Business Unit Director pentru Europa, Turcia şi Egipt. (News.ro)

4. Doar 5 dintre cei 33 de candidați care au participat la concursul de ieri pentru conducerile caselor de asigurări de sănătate din 35 de județe plus București au promovat concursul, potrivit rezultatelor afișate pe site-ul CNAS. Cele 5 case județene de asigurări de sănătate care vor avea un director desemnat prin concurs sunt cele din Maramureș, Iași, Tulcea, Cluj și Bistrița Năsăud. Toți ceilalți 28 de candidați au fost respinși, iar 21 nu s-au prezentat la concurs. O parte dintre cei respinși la concurs sunt actuali directori interimari de case județene de asigurări de sănătate. (Hotnews)

5. Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a lansat o investigaţie privind un nou medicament pentru tratarea pacienţilor de COVID -19. Rezultatele studiului pentru medicamentul sotrovimab vor fi evaluate sub procedura de revizuire accelerată, a anunţat EMA vineri. Medicamentul este produs de compania britanică GlaxoSmithKline împreună cu compania americană Vir Biotechnology. Potrivit EMA, rezultatele iniţiale ale studiilor indică faptul că medicamentul ar putea preveni îmbolnăvirile severe de COVID-19. (Digi24)

6. Bugetul municipiului Bucureşti a fost adoptat în şedinţa de vineri, cu un amendament propus de primarul general, întrunind 34 de voturi favorabile. Primarul Nicuşor Dan a afirmat că astfel se deblochează investiţiile şi vor fi plătite datoriile. La rândul său, viceprimarul Horia Tomescu a susţinut că bugetul Capitalei „este pentru prima dată, după mulţi ani, unul mai aproape de realitate”. (News.ro)

7. Noul coronavirus nu se va mai răspândi în Marea Britanie din august, în condițiile in care toți britanicii ar trebui să fie vaccinati, cu cel puțin o doză, până la finalul lunii iulie, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare. El a mai declarat că, la începutul anului viitor, persoanele vaccinate ar trebui să-și mai facă o doză. (Reuters)

O știre din Cronica Sportivă: Astăzi începe o nouă ediție a Turului Italiei, Il Giro 2021. Pe parcursul celor 21 de etape, rutierii vor parcurge un total de 3450 de kilometri. Cursa va începe cu un contratimp scurt, de numai 8 kilometri, pe un traseu plat, sâmbătă, la Torino. Tot cu o probă contracronometru se va și încheia Turul Italiei, tot pe un traseu fără dificultăți, dar ceva mai lung: 30,4 kilometri, la Milano. (Eurosport)

8. Aproximativ 580 km2 de pădure au fost defrișați în Amazonul brazilian în aprilie, un record pentru această lună, potrivit datelor oficiale publicate vineri care pun la îndoială angajamentul președintelui Jair Bolsonaro de a reduce defrișările. Suprafața defrișată (550,55 km2) este cu 42,5% mai mare decât cea din aprilie 2020 (407,2 km2), potrivit Institutului Național pentru Cercetări Speciale (INPE) care colectează acest tip de date din 2015. (Hotnews)

9. Cei nouă copii născuți de o femeie de 25 de ani din Mali sunt sănătoși, iar mama se simte bine, au anunțat medicii. Femeie a fost transportată la un spital din Maroc unde a născut, marți, 5 fete și 4 băieți, cu doi mai mulți decât analizele dinaintea sarcinii arătau. Nașterea a nouă copii dintr-o singură sarcină este extrem de rară, iar șansele ca toti să supraviețuiască sunt reduse. (Reuters)

10. Calinic Argeșeanul, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, aduce un omagiu femeii, pe care o numește „înger pe pământ” și „ființă dumnezeiască”, venind cu argumente din învățăturile textelor religioase, în ceea ce pare a fi o replică la adresa arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, care afirmase că motivul pentru care femeia nu are roluri importante în biserică ține de „condiția slăbiciunilor sale”. (Digi24)

Fotografia dimineții este de la Maratonul Vaccinării din București, de la Biblioteca Națională, unde s-a stat la coadă. Octav Ganea, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
Românii din străinătate au trimis în țară 3 miliarde euro anul trecut – Cronica dimineții
A fost realizată, pentru prima oară, teleportarea quantică între două chip-uri ale unor calculatoare diferite – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău