România se află pe locul 2, în Europa, și pe locul 7, în lume, în ceea ce privește vaccinarea cu ambele doze de vaccin anti-Covid – Cronica Stirilor Pozitive

1. Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă a anunţat că lista de aşteptare va fi disponibilă pe platforma de vaccinare din data de 15 martie. Fiecare persoană care vrea să se vaccineze se poate înscrie pe această listă. El a mai spus că nu a fost operaţionalizată lista de aşteptare până acum pentru că trebuiau activate toate cele peste 750 de centre de vaccinare. De asemenea, persoanele cu boli cronice se pot programa individual pentru vaccinare, fără a mai fi nevoie să apeleze la medicul de familie sau medicul curant în acest sens. (News.ro)

2. Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 a anunţat că ieri, până la ora 13.00, au fost programate 145.981 pentru vaccinarea cu serul Pfizer împotriva coronavirusului. În 17 judeţe mai erau locuri disponibile pentru programare: Botoşani, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Dolj, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Satu Mare, Suceava, Teleorman şi Vrancea. (News.ro)

3. Un studiu efectuat pe un grup de peste un million de oameni în Israel a descoperit că vaccinul COVID-19 făcut de Pfizer și BioNTech este eficient 94% în prevenirea simptomelor la oamenii cu vârsta de peste 17 ani, la o săptămână după ce pacienții primesc a doua doză. (WSJ)

4. Numărul pacienților internați cu Covid-19 din spitalele americane a scăzut sub 50.000, pentru prima oară în ultimele 4 luni. (NYPost). SUA a ajuns, sâmbătă, la un record, la nivelul unei zile, de 2,4 miliaone de vaccin administrate.

5. România se află pe locul 2, în Europa, și pe locul 7, în lume, în ceea ce privește vaccinarea cu ambele doze de vaccin anti-Covid, a anunțat vineri Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19. Mai mult de 225 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în 100 de țări, conform celor mai recente estimări făcute de Bloomberg, fiind utilizate 6.07 milioane de doze pe zi la nivel global. (Link)

6. Medicul Alexandru Rafilla, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat că, în scenariul cel mai optimist, revenim la normalitate la finele lui septembrie, precizând însă că lucrul acesta nu poate fi garantat de nimeni, pentru că pot apărea noi tulpini ale coronavirusului. Medicul a afirmat că trebuie să putem vaccina 100.000 de oameni pe zi. (News.ro)

7. Ministerul Sănătății a anunțat că 1,15 milioane de teste rapide antigen au fost distribuite în școli. (G4Media)

8. Vaccinul într-o singură doză, împotriva Covid-19, dezvoltat Johnson & Johnson, a fost autorizat pentru folosirea în regim de urgență în SUA. Este al treilea vaccin, după cele dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Modernă, care obține autorizarea în SUA. Compania a anunțat că primele milioane de doze vor fi livrate săptămâna următoare. (WSJ)

9. Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat vineri că a finalizat evaluarea terapiei anti-Covid dezvoltată de compania americană Regeneron și că aceasta poate fi folosită pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirusul în anumite condiții. (Hotnews)

10. Comisia germană de vaccinare ia în calcul să recomande vaccinarea persoanelor în vârstă de peste 65 de ani cu vaccinul împotriva Covid-19, dezvoltat de AstraZeneca-Oxford, după ce un studiu din Scoţia a arătat că acesta este eficient în cazul bătrânilor. Anunțul a fost făcut de preşedintele comisiei, Thomas Mertens. (News.ro)

11. Doar 2% din spaniolii eligibili pentru a fi vaccinați împotriva Covid-19 au refuzat, a anunțat Ministrul Sănătății. Procentul îi cuprinde și pe cei care au refuzat din motive medicale. Numărul cazurilor noi, media pe două săptămâni, a scăzut la 206 per 100.000 locuitori, de la aproape 900, cât era la finalul lunii ianuarie. (Reuters)

12. Veniturilor gospodăriilor americane au crescut în ianuarie cu 10%, în condițiile în care guvernul a acordul pachetul de ajutorare pentru pandemie. Consumul a crescut cu 2,4%, un semnal puternic de revenire, la început de an. (WSJ)

13. Președintele Xi Jinping a anunțat că China a eliminat sărăcia extremă, o prioritate a administrației sale. Banca Mondială a recunoscut anterior China ca lider mondial în reducerea sărăciei extreme. (Link)

14. Douăzeci și șapte de migranți, care locuiau într-o tabără din orașul de graniță mexican Matamoros, au fost admiși în SUA, unde vor aștepta să afle dacă vor primi azil. Aceștia sunt primii migranți din tabără cărora li s-a permis accesul în SUA, sub noua politică de admitere a celor forțați anterior să stea în Mexic, în timp ce solicitările lor de azil în SUA sunt în curs. (Reuters)

15. Romgaz va depune o ofertă pentru preluarea participației de 50% deținută de ExxonMobil pentru concesionarea exploatărilor de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră. Rezervele totale ale zăcământului sunt estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, de 4-8 ori mai mult decât producția anuală de gaze naturale a României. (CursdeGuvernare)

16. Dacia Sandero a obținut locul al treilea în topul înmatriculărilor din Europa pe luna ianuarie, depășind modele precum VW Golf, Renault Clio sau Skoda Octavia. Sandero a fost învins doar de Toyota Yaris și Peugeot 208. (Automarket)

17. Un grup de investitori intenționează să construiască în județul Arad cel mai mare parc fotovoltaic din România. Planurile vizează montarea de panouri solare pe o suprafață de 1000 de hectare de teren, iar puterea instalată va fi de 700 MW. Spre comparație, România are în prezent parcuri fotovoltaice cu o putere instalată totală de 1392 MW, potrivit datelor oficiale raportate de ANRE. (Adevărul)

18. Construcția reactoarelor 3 și 4 de la centrală nucleară de la Cernavodă va costa 7 miliarde de euro și va începe cel mai devreme în 2024, potrivit unui anunț făcut de directorul general al Nuclearelectrica. Planul actual este ca unul dintre reactoare să fie pus în funcțiune în 2030 sau cel târziu în 2031. (Digi24)

19. Într-o declarație comună, India și Pakistan au anunțat că vor adera strict la încetarea focului cu privire la conflictul graniței commune din regiunea Kashmir. Deși încetarea conflictului a debutat în 2003, fiecare parte o acuză frecvent pe cealaltă de violarea acordului. (Link)

20. În scrisoarea anuală către acționarii Berkshire Hathaway, Warren Buffett a numit progresul în America „lent, neuniform și adesea descurajant”, dar și-a păstrat optimismul pe termen lung. “Ne păstrăm aspirația constituțională de a deveni o uniune mai perfectă ”, a scris Buffett. “Concluzia noastră rămâne aceeași: nu pariați niciodată împotriva Americii”. Buffett, care a primit ambele doze de vaccin, a spus că speră să convoace o reuniune anuală, la care să se participe fizic, în 2022. (Link)

21. Numărul americanilor care au aplicat pentru ajutorul de șomaj a scăzut, săptămâna trecută, la 730.000, cu 111.000 mai puțini decât în săptămâna precedentă. Este cel mai scăzut număr înregistrat de la finalul lunii noiembrie până în prezent. (WSJ)

22. Comisia Europeană a propus o prelungire cu zece ani a suspendării costurilor cu ”roaming”-ul între statele membre UE, o măsură aflată în vigoare din 2017 și care urmează să înceteze la sfârșitul lui 2022. (Profit.ro)

23. NASA a publicat un clip video de peste 3 minute cu amartizarea rover-ului Perseverance prin intermediul camerelor onboard. Acesta este practic primul clip video real din istorie cu planeta Marte. Rover-ul este echipat și cu microfoane, însă acestea nu au funcționat în timpul amartizării. În schimb, NASA a publicat un fișier audio cu sunetul unei brize marțiene la scurt timp după amartizare. (NASANASA)

24. Cercetătorii au creat un nou tratament pentru eliminarea bacteriilor, care folosește lumina albastră și carvacrol (sau cimofenol), un compus organic aromatic, derivat din uleiurile comestibile. Noua tehnică nu crește rezistența bacteriilor la antibiotice. (Medical Xpress)

25. Un autobuz fără şofer a fost dat în folosință pe străzile din Malaga, în sudul Spaniei, într-un proiect prezentat drept o premieră în Europa. Echipat cu senzori şi camere, acest autobuz 100% electric, are inclus un dispozitiv bazat pe inteligenţă artificială. (Link)

26. Islanda se concentrează pe colectoarele de carbon – tehnologii sub forma unor containere care absorb dioxidul de carbon din atmosferă și îl împing în pământ, la o adâncime între 800-2.000 metrii. În aproximativ doi ani, în combinație cu apaar trebui  formeze roci din bazaltTotul vine și pe fondul nevoii de performanță a țărilor, care promit  ajungă la zero emisii de gaze cu efect de seră (în UE până în2050) (ec.europa.eu)

27. Insilico Medicine, o companie de biotehnologie din Hong Kong, a avansat în doar 18 luni un medicament de la stadiul de proiect la studii clinice cu oameni, datorită inteligenței artificiale. În comparație cu sistemul clasic, AI-ul folosit la dezvoltarea medicamentului pentru o boală rară de plămâni este descris de șeful companiei ca un Ferrari care sprintează în primele faze ale procesului medical. (Fortune)

28. Oamenii de știință au pus bazele unei noi tehnici de măsurare, ce le va permite să urmărească și fasciculele care ies din câmpul care înconjoară acceleratoarele de particule. Descoperirea va permite construirea unor acceleratoare mai puternice, mai mici și mai ieftine. (Phys)

29. În Africa poluarea aerului scade pe măsură ce economia se dezvoltăCercetătorii au descoperit cum calitatea aerului se îmbunătățește într-una dintre regiunile cu cea mai rapidă creștere economică a continentuluiMotivulpotrivit cercetătoriloreste  o creștere a poluării cauzată de industrie și transporturi în zona studiată – din Senegal și Coasta de Fildeș în vest până în Sudanul de Sud, Uganda și Kenya în est – pare  fi fost compensată de un declin al numărul incendiilor controlate provocate de fermieriDeși nu este un mare poluator industrial, cum ar fi Asia și America de Nord, Africa a fost mult timp locul arderii de biomasă pe scară largă în timpul sezonului uscat. (nytimes.com)

30. Un ONG specializat în cercetarea lumii marine a construit o navă autonomădotată cu sisteme inteligente dezvoltate de IBM. Are scopul de a explora zonele greu accesibile echipajelor umaneMisiunea de inaugurare este programată pentru primăvară. (ft.com)

31. Amsterdam se extinde cu locuințele pe apăgândite pe principii autosuficiente, cu minim impact asupra mediului (clădirile au panouri solareapele reziduale de la dușuri și toaletă sunt convertite în energie și mulți cetățeni din mica comunitate au deja acoperiș verde pe care-și plantează singuri diverse). (EcoWatch.com)

32. Asistenta Hayley Arceneaux de la spitalul de pediatrie St. Jude Children’s Research Hospital din statul american Tennessee va deveni în acest an cea mai tânără persoană din Statele Unite care ajunge în spațiu. Vindecată de cancer osos, Arceneaux a fost aleasă pentru prima misiune spațială civilă din istorie, condusă și finanțată de miliardarul american Jared Isaacman, CEO-ul procesatorului de plăți Shift4 Payments. Arceneaux va deveni cu această ocazie și prima persoană cu proteză care ajunge în spațiu. Misiunea a primit numele Inspiration4 și va dura câteva zile, timp în care capsula va înconjura Pământul la fiecare 90 de minute. (Associated Press)

33. Cercetători de la NASA și Centrul Aerospațial German au efectuat un experiment prin care au trimis mai mulți microbi în stratosferă, pentru a vedea dacă pot supraviețui în condiții asemănătoare cu cele de pe Marte. O serie de spori au reușit să supraviețuiască acestei călătorii, în ciuda faptului că au fost expuși la radiații ultraviolete foarte puternice. Acest lucru sugerează că sporii respectivi ar putea fi capabili să supraviețuiască și pe Marte. (Popular Science)

34. Luna februaria a devenit luna cu cele mai mari încasări înregistrate vreodată în cinematografele din China. Vânzările totale s-au ridicat la $1,73 miliarde. China a devenit anul trecut piața cu cele mai mari încasări din luma din bilete vândute în cinematografe. (AP)

35. România a cucerit patru medalii la Judo European Open, de la Praga: Monica Ungureanu, Laris Borș și Adrian Șulcă au câștigat aurul, în timp ce Petr Zhukov au cucerit medalia de bronz. Pentru campionul olimpic de tineret, Adrian Șulcă, e prima medalie în competițiile de seniori. (Prosport)

36. După aproape 50 de ani, Ferrari a anunțat că se va întoarce la cea mai importantă clasă din cadrul celebrei cursă de anduranță de 24 de ore de la Le Mans, Franța. Ferrari va intra în clasa Hypercar cu o nouă mașină, începând cu sezonul 2023. (Sportico)

Din Cronica de Carte:

37. Cei mai în vârstă cititori ai Bibliotecii de la Lugoj sunt doi bătrâni de 92, respectiv 98 de ani, aceștia fiind printre cei mai activi abonați ai instituției culturale (Ghidul Banatului)

38. S-a lansat oficial librăria online Seneca, care încearcă să transforme lunar vânzarea de carte în fapte bune: alimente pentru sute de bunici singuri (Filme-cărți.ro)

39. În Odense, Danemarca, în luna iunie, se va deschide un muzeu inspirat din basmele lui Hans Christian Andersen (Lonely Planet)

40. Un amiral retras din marina americană, care a condus raidul care l-a ucis pe Osama bin Laden, își continuă cariera ca autor pentru copii, urmând să adapteze bestseller-ul său, ”Make Your Bed”, pentru cei mai mici (Associated Press)

41. Volumul ”When Can I Go Back to School?”, scris de Anna Friend pentru a răspunde îngrijorărilor pandemice ale băiatului său de șapte ani, publicat inițial din surse proprii, a fost achiziționat de o editură importantă din Marea Britanie (The Guardian)

42. Crocifisso Dentello, scriitor milanez, a donat, în memoria mamei sale, moartă de cancer, 1000 de cărți Institutului Național al Tumorilor și Institutului European de Oncologie, pentru a fi citite de bolnavii de cancer (ActuaLitte)

43. Najiba Hussaini a murit într-un atentat al talibanilor în 2017. Părinții săi au decis să-i onoreze memoria prin înființarea unei biblioteci memoriale în Nili, Afganistan. În ultimii ani, mai mult de 3,5 milioane de fete au fost înscrise la școlile din Afganistan și o treime din profesorii de aici sunt de gen feminin. (New York Times)

44. Cel mai probabil, librăriile se vor redeschide în Anglia din 12 aprilie (BookSeller)

45. Un ajutor suplimentar acordat industriei cărții a fost anunțat în Germania, în valoare de 50 de milioane de euro (ActuaLitte)

46. Massachusetts Institute of Technology (MIT) oferă peste 2.000 de cursuri gratuite online (Business Insider)

47. De la 1 mai, s-a propus ca rețeaua de biblioteci publice și mediateci a orașului Nantes (Franța) să fie gratuită pentru locuitorii metropolei, datorită creșterii numărului de vizitatori în timpul pandemiei. Abonamentul costa până acum 12 euro pe an pentru rezidenții din Nantes și 24 euro pentru cei care nu locuiau în oraș (ActuaLitte)

Fotografia dimineții – Doi cățărători admira apusul soarelui în Papago Park, Phoenix, Arizona. Charlie Riedel / AP:

 

Ți-ar mai putea plăcea
Rata deceselor cauzate de cancer a scăzut cu 2,4%, în Statele Unite, între 2017 și 2018 – Cronica Știrilor Pozitive
Percepția populației și a companiilor asupra economiei românești s-a îmbunătățit în mai – Cronica Știrilor Pozitive
Un comentariu
  • dec. 9,2023 la 2023-12-09T07:27:58+02:000000005831202312

    Dear cronica.ro owner,

    We hope this email finds you well. We are writing to bring to your attention that our team has noticed a few critical SEO errors on your website.

    We understand that SEO is a crucial aspect of driving traffic to your website and increasing your online visibility. Therefore, we wanted to offer our help in correcting these errors.

    We have created a document that highlights all the errors we have found on your website and included suggestions for corrections. You can access the document by clicking on this link: https://bit.ly/SurferAIWriter

    We recommend that you review the document and make the necessary corrections as soon as possible. Our team is also available to assist you with any further SEO optimization needs.

    Please note that these errors can negatively impact your website’s search engine ranking and visibility, which can ultimately lead to a loss of traffic and revenue.

    Please let us know if you have any questions or concerns, and we will be happy to help.

    Best regards,
    Team SEO

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău