Românii au returnat în februarie 5 milioane de ambalaje pentru care au plătit garanție – Cronica serii

1. România ar putea avea nevoie de șapte ani pentru a reduce deficitul bugetar până la ținta prevăzută în regulile Uniunii Europene, în condițiile în care guvernul de la București se confruntă cu rezistența opiniei publice la măsurile de disciplină fiscală într-un an electoral scrie Bloomberg. (Profit.ro)

2. Lucrările de construcții au înregistrat o creștere modestă în Uniunea Europeană și în zona euro, în luna decembrie 2023, comparativ cu noiembrie 2023, însă România a fost de departe țara cu cel mai puternic avans pe acest segment, atât de la o lună la alta, cât și în ritm anual, arată datele publicate de Eurostat. (Profit.ro)

3. În primele două săptămâni din luna februarie au fost returnate de consumatori aproximativ 5 milioane de ambalaje pentru care s-a perceput garanția de 50 de bani și care pot fi reciclate prin Sistemul de Garanție Returnare. Astfel, de la debutul sistemului, au fost recuperate din piață, spre reciclare, aproximativ 7,3 milioane de ambalaje. (Economica)

4. Premierul Republicii Moldova Dorin Recean a declarat, într-un interviu pentru Pro Tv Chişinău, că liderul AUR George Simion face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova şi că acest lucru i l-a comunicat şi premierului Marcel Ciolacu. (News.ro)

5. Proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie, prin care se interzice vânzarea de astfel de băuturi către minori, a fost adoptat, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 238 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 12 abţineri. Camera Deputaților este for decizional. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: Cercetătorii chinezi susțin că au dezvoltat un dispozitiv care poate face orice avion invizibil pentru radare. Spre deosebire de încercările anterioare, nu se acoperă întreg avionul cu plasmă, ci doar părțile acestuia care sunt vizate de radare, precum cabina de pilotaj. (SCMP)

6. PNL Bucureşti nu va vota propunerea de buget publicată de primarul Nicuşor Dan, pentru că ţine Bucureştiul blocat, iar viziunea de dezvoltare lipseşte cu desăvârşire, a anunțat Sebastian Burduja. Liderul PNL Bucureşti susține că, de aproape patru ani de zile, edilul Capitalei ne dezamăgeşte constant, servindu-ne doar scuze, vorbe şi scandal. „Rezultatele sunt practic zero, totul e blocat”. (Digi24)

7. Creșterea salariilor colective din zona euro a încetinit pentru prima dată în ultimele 18 luni. Datele publicate marți de Banca Centrală Europeană au arătat că creșterile anuale ale salariilor negociate colectiv pentru lucrătorii din UE au crescut cu 4,5% în ultimele trei luni ale anului 2023, comparativ cu 4,7% în trimestrul precedent. (FT)

8. Situația de la granița dintre Ucraina și Polonia a escaladat. Fermierii polonezi au blocat traficul camioanelor la șase din cele nouă puncte de control și, pentru prima dată, protestatarii împiedică și transportul pasagerilor cu autobuzul și cu trenul. (Digi24)

9. Primul pacient uman căruia medicii i-au implantat un cip cerebral dezvoltat de compania Neuralink pare să se fi recuperat complet și este capabil să controleze un mouse de calculator cu ajutorul gândurilor sale, a declarat fondatorul acestui start-up american, Elon Musk. (Profit.ro)

10. Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a declarat că Gabriela Firea ar candida la Primăria Capitalei din „postura de învinsă”. „Cu tot respectul, eu nu pot sa o susțin pentru că orice cal devine gloabă”, a spus Piedone după o întâlnire cu Marcel Ciolacu. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Finanţelor: În 2020 nu vor fi făcute modificări la Codul Fiscal – Cronica serii
Nicolae Ciucă: Noul Guvern va păstra cota unică de impozitare și este împotriva creșterii taxelor și impozitelor – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău