Școlile intră în vacanță două săptămâni, masca redevine obligatorie – Cronica dimineții

1. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, după discuţia cu responsabili din domeniul sănătăţii şi cu premierul Florin Cîţu pe tema măsurilor de limitare a efectelor pandemiei, că s-a decis ca toţi elevii să intre în vacanţă două săptămâni, de luni, şi că tot de luni masca va deveni obligatorie peste tot. De asemenea, va fi restricţionată circulaţia noaptea, excepţie făcând cei vaccinaţi. În timpul zilei, la majoritatea activităţilor, accesul va fi permis doar cu certificatul verde. Preşedintele a avertizat că cei nevaccinaţi vor avea o sumedenie de restricţii. (News.ro)

2. Premierul interimar Florin Cîţu a afirmat, după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat noi restricţii, că Guvernul va face tot ce îi stă în puteri pentru asigura cadrul juridic, după ce soluţiile concrete vor fi stabilite cu specialiştii. ”În acelaşi timp, asigurăm vaccinurile şi logistica necesară”, a precizat premierul, reiterând ideea că vaccinarea rămâne singura soluţie. (News.ro)

3. Cele mai recente date disponibile relevă că datoria publică a crescut cu 185,4 miliarde de lei în perioada guvernării PNL, de la 364,9 miliarde lei la finalul lunii octombrie 2019, moment la care Guvernul Dăncilă era înlocuit de primul Guvern Orban, la 550 miliarde de lei la finele lunii august 2021. În timpul guvernelor Orban, noiembrie 2019-decembrie 2020, datoria a crescut cu 133,5 miliarde lei, în timp ce anul acesta, după instalarea guvernului de coaliție PNL-USR-UDMR, condus de premierul Florin Cîțu, datoria a urcat cu 52 miliarde de lei. (Profit.ro)

4. Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, un apropiat al lui Florin Cîțu, a declarat că va avea loc o ședință a BPN, joi dimineața de la 10.00. El a spus că „în acest moment” nu există altă propunere de premier decât cea care-l vizează pe Florin Cîțu, dar a adăugat că „e posibil orice” în privința modificării propunerii de premier. (G4Media)

Din Cronica de Turism: Spania, Franța, Italia și Polonia sunt cele mai sigure țări europene pentru călătorii în această perioadă, pe baza datelor oficiale legate de numărul de cazuri de coronavirus. În schimb, alături de cele 3 state baltice, România este printre țările cele mai puțin sigure, ca urmare a numărului mare de infecții. (European Centre for Disease Prevention and Control)

5. Vicepreşedintele USR Cătălin Drulă a afirmat că USR şi-a asumat onest că va guverna, într-o perioadă în care niciun alt partid nu a dorit să facă acest lucru. ”Nu vor niciunii să guverneze, n-au vrut nici să guvernăm noi”, a afirmat Drulă, precizând că actuala criză politică a fost creată de Klaus Iohannis şi Florin Cîţu. (Hotnews)

6. Este foarte puțin probabil că persoanele vaccinate împotriva COVID-19 să moară din cauza bolii, cu excepția cazului în care sunt foarte în vârstă și erau deja grav bolnave înainte de a fi infectate cu noul coronavirus. Concluzia apare într-un studiu din Italia care a analizat, în perioada 1 februarie – 5 octombrie 2021, înregistrările medicale a 671 de persoane nevaccinate decedate din cauza COVID și a 171 de persoane complet vaccinate. Studiul arată că vârsta medie a persoanelor care au murit, deși erau vaccinate, a fost de 85 de ani. În medie, acestea sufereau de alte cinci boli. Vârsta medie a decesului dintre cei care nu au fost vaccinați a fost de 78 de ani, cu patru afecțiuni preexistente. Cazurile de probleme cardiace, demență și cancer s-au dovedit a fi mai mari, în eșantionul de decese, la cei vaccinați. (Reuters)

7. Consumatorii au început deja să plătească mai mult pe mâncarea pentru animale și laptele condensat, iar de anul viitor vor plăti mai mult și pe cafea. Anunțul a fost făcut de directorul financiar Nestle, producătorul brandurilor Nescafe and Nespresso. (Bloomberg)

8. Primăria din New York City a anunțat că toți angajații din sectoarele publice vor trebui să fie vaccinați, eliminând testarea periodică. Anunțul primarului a atras reacția sindicatului polițiștilor care a anunțat că va contesta în instanța decizia. (Bloomberg)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep, locul 19 WTA şi favorită 8, va juca joi în optimile de finală al turneului de categorie WTA 500 de la Moscova. Halep o va întâlni pe sportiva rusă Veronika Kudermetova, locul 32 WTA, în al cincilea meci de pe terenul central, nu înainte de ora 18.30. Halep, 30 de ani, şi Kudermetova, 24 de ani, s-au mai întâlnit o dată în circuit, în acest an, în turul al treilea al Australian Open, când românca s-a impus cu 6-1, 6-3.

9. Oamenii de știință au anunțat că au aflat anul în care vikingii au ajuns în America de Nord. Utilizând o nouă tehnică de datare, care folosește o furtună solară ca punct de referință, cercetătorii au aflat că o așezare din nordul Canadei a fost ocupată de vikingi cu 1000 de ani în urmă, în 1021 d.Hr., și cu 471 de ani înainte de prima călătorie a lui Columb. (Reuters)

10. Lideri religioși de pe tot globul au ieșit în public să îndemne credincioșii să se vaccine. De la Papa Francisc la Dalai Lama, de la rabinul-șef al Israelului la marele muftiu al Arabiei Saudite, toți au spus, la un moment dat, același lucru – nimeni nu trebuie să se teamă să facă injecția deoarece vaccinarea este sigură, este o datorie morală și arată grijă pentru cei din jur. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul nu își permite plata salariilor restante ale magistraților, câștigate în instanță – Cronica dimineții
Cronica dimineții – USR și-a lansat ideile economice pentru guvernare
Un comentariu
  • Gabriel
    oct. 21,2021 la 2021-10-21T08:59:54+03:000000005431202110

    Stirea 10. Toti in afara de Marele Maro.

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău