Sondaj: Trei sferturi dintre români vor unirea cu Basarabia/Republica Moldova – Cronica serii

1. Autoritățile se gândesc să scoată din școli testele pe bază de salivă, având în vedere că multe dintre ele au dat rezultate false. În aceste condiții, este posibil să fie folosite doar testele rapide cu prelevare din nas sau gât, pe care părinții le-au refuzat în primă fază. (Digi24)

2. Aproape 72% dintre români se opun ideii ca România să părăsească Uniunea Europeană, iar aproape trei sferturi dintre români vor unirea cu Basarabia/Republica Moldova, potrivit unui sondaj de opinie. (Digi24)

3. Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, despre intenția de a introduce TVA zero la alimente, în contextul creșterilor de prețuri, că alte țări europene au luat alte măsuri, și anume au plafonal prețurile la alimentele de bază, ceea ce este mult mai bine, el menționând că deja TVA-ul în România este scăzut la alimente. (Profit.ro)

4. Comisia Europeană a anunțat că din 1 februarie, statele membre trebuie să accepte certificate de vaccinare valabile 9 luni pentru schema inițială. După această perioadă certificatul rămâne valabil doar după vaccinarea cu doza booster. (G4Media)

Din Cronica de Business: Miliardarul Daniel Och a vândut un apartament din Manhattan cu aproximativ $190 milioane la doar doi ani de când l-a cumpărat cu $95 milioane. (Bloomberg)

5. Guvernul a împrumutat 2,5 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe piețele externe, 1,25 miliarde euro pe 6 ani și încă 1,25 miliarde euro pe 12 ani. Ținta de împrumut pe piețele externe este de 10 miliarde de euro pentru acest an. (Profit.ro)

6. Datoria administrației publice (datoria guvernamentală) se situa, la finele primelor 11 luni din 2021, la 557,886 miliarde de lei, în urcare față de nivelul de 552,385 miliarde de lei consemnat în octombrie, conform datelor centralizate de Ministerul Finanțelor. (Profit.ro)

7. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis luni renunţarea la împărţirea statelor în funcţie de riscul epidemiologic. Se instituie masura carantinei de 5 zile pentru orice persoană care vine în ţară şi nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 sau alt document compatibil, în cazul altor state, care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în ţară sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării/intrării în România. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Microsoft spune că a atenuat cel mai mare atac DDoS înregistrat vreodată – un atac de 3,47 Tbps asupra unui client Azure din Asia. Aproape 2.000 de atacuri pe zi, în medie, a atenuat Microsoft în H2 2021. (Microsoft)

8. Ambasadorul rus la ONU a acuzat SUA că vor ”să creeze isterie” şi să ”înşele comunitatea internaţională” prin ”acuzaţii nefondate” privind Ucraina, într-o reuniune publică a Consiliului de Securitate al ONU. Ambasadoarea americană la ONU i-a replicat că desfăşurarea a peste 100.000 de militari ruşi la frontiera Ucrainei justifică o dezbatere publică. (News.ro)

9. Boris Johnson a refuzat să demisioneze după ce un funcţionar de rang înalt a denunţat ”erori de leadership şi de judecată”, într-un raport intern dur, cu privire la scandalul petrecerilor de la reşedinţa premierului britanic, în timpul carantinei anticovid. (News.ro)

10. Florin Cîțu, președintele PNL, a declarat, despre pierderea a două miliarde de euro din PNRR, că ”este un scenariu care a fost luat în calcul, am crescut mult mai rapid decât prevedea Comisia Europeană”. ”România e victima propriului succes”, a mai spus Florin Cîțu. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Iohannis despre lockdown: „Ce facem? Închidem ţara două săptămâni? După care ce facem?” – Cronica serii
Deputații au votat creșterea salariilor primarilor, viceprimărilor, președinților și vicepreședinților Consiliilor județene – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău