Studiu: Mai puțin de jumătate din spitalele din România raportează erorile medicale – Cronica dimineții

1. Comisia Europeană a transmis, joi, zeci de observaţii pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienă, cele mai multe dintre critici referindu-se la faptul că nu sunt justificate costurile, că lipsesc metodologiile de calcul şi că au fost furnizate informaţii neclare legate de proiecte. (Hotnews)

2. Ursula vor der Leyen, șefa Comisiei Europene, a anunțat că mai mult de jumătate din populația adultă din UE a primit cel puțin prima doză de vaccin, iar 100 de milioane de adulți sunt vaccinați cu două doze. (Link)

3. Observatorul Român de Sănătate a prezentat raportul „Siguranța pacientului în actul medical”, potrivit căruia doar 42% din spitalele din România au raportat în anul 2020 evenimente adverse asociate asistenței medicale. (G4Media)

4. Ministerul Finanțelor a emis obligațiuni de 600 de milioane de lei cu scadența în ianuarie 2028, pe o cerere modestă din partea băncilor și la dobânzi în creștere față de precedenta licitație la aceeași maturitate. Statul trebuie să ramburseze investitorilor, az, cea mai mare sumă din acest an pentru datoriile contractate anterior, aproape 9,5 miliarde lei. (Profit.ro)

O știre din Cronica de Business: Cifra de afaceri din industria HoReCa și cea a ospitalității a scăzut în anul 2020 cu 35% față de 2019, la 17,9 miliarde de lei, în comparație cu 27,5 miliarde de lei în 2019, ca urmare a pandemiei. (News.ro)

5. Valoarea de piaţă a companiilor locale listate pe piaţa principală a BVB a depăşit nivelul atins înainte de declanşarea pandemiei de coronavirus şi a ajuns la aproape 120 de miliarde lei (24 miliarde euro). (News.ro)

6. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că este exclus ca social-democraţii să guverneze alături de PNL, în cazul în care se rupe actuala coaliţie. Reacţia acestuia vine în contextul unei declaraţii a lui Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Național al PSD, care a afirmat că nu exclude o guvernare cu liberalii. (News.ro)

7. Rezerva Federala americană a anunțat că averea gospodăriilor din SUA a crescut cu $5000 de miliarde pe primul trimestru din 2021, ajungând la un record de 137.000 de miliarde. (CNBC)

O știre din Cronica Sportivă: 1. Astăzi începe Campionatul European de Fotbal, cu meciul Turcia – Italia, care se va juca la Roma, de la ora 22.00. Italia vine după opt victorii la rând în toate competițiile, în vreme ce Turcia are în componență trei jucători de la campioana Franței, Lille. Cele două formații fac parte din grupa A, împreună cu Țara Galilor și Elveția, care se vor duela mâine, la Baku. Euro 2020 se va încheia pe 11 iulie 2021. (Gsp.ro)

8. Averea celor mai bogați 500 de oameni din lume a ajuns la $8400 de miliarde. De la începutul pandemiei, averea lor a crescut cu peste 40%. (Bloomberg)

9. Numărul de locuri de muncă vacanțe în Statele Unite a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani în luna aprilie, a anunțat Departamentul american al muncii. 9,3 milioane de locuri de muncă era disponibile în aprilie, cu 12% mai multe decât în martie. Departamentul a anunțat de asemenea că 4 milioane de angajați și-au dat demisia în luna aprilie, un alt record pentru ultimii 20 de ani. Demisiile au crescut cel mai mult în sectorul de retail și în serviciile profesionale și de business. (Profit.ro)

10. Numărul cazurilor de infecţii cardiace la tinerii cu vârste de 16-24 de ani este peste aşteptări, după administrarea celei de-a doua doze din vaccinurile pentru Covid-19 ale Pfizer şi Moderna, a anunţat Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, pe baza datelor preliminare ale serviciului său de monitorizare a siguranţei vaccinurilor. (News.ro)

Fotografia dimineții – Mesajul primei doamne a SUA pentru europeni, la prima vizita a cuplului prezidențial american în Europa. Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Sănătăţii: La două săptămâni după atingerea vârfului, pe finalul lunii mai, ar putea începe relaxarea restricţiilor – Cronica dimineții
Ministrul Muncii: Numărul angajaţilor cu salariul minim pe economie a crescut de cinci ori în ultimii cinci ani – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău