Studiu: Omenirea risipește anual aproape un miliard de tone de alimente – Cronica dimineții

1. O cantitate estimată la 931 milioane de tone de alimente sau 17% din totalul alimentelor puse la dispoziția consumatorilor în 2019 a ajuns la coșurile de gunoi ale gospodăriilor, retailerilor și restaurantelor, arată un nou studiu publicat de Organizația Națiunilor Unite. Acest studiu, realizat în comun cu Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și organizația caritabilă WRAP, mai arată că risipa de alimente este aproximativ similară în rândul țărilor bogate și a celor sărace.  (Profit.ro)

2. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, vineri seară, că este permisă continuarea studiilor cu prezenţă fizică la şcoală pentru elevii din anii terminali, chiar şi în localităţile din scenariul roşu. (News.ro)

3. Orice angajat din România va putea să lucreze, fie în sistemul privat fie în sistemul public, până la vârsta de 70 de ani dacă doreşte, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Potrivit acesteia, vârsta de pensionare nu va fi modificată, însă, în baza unui proiect de act normativ, salariaţii vor avea oportunitatea de a continua să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare, în baza unei cereri depuse la angajator. (Hotnews)

Promo: 150 de avocați au protestat, vineri, în fața Palatului de Justiție. Absența motivării în cazul Robert Roșu, avocatul condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa, i-a scos, din nou, pe avocați în stradă. La trei luni distanță de la pronunțarea sentinței, încă nu se cunosc motivele pentru care completul ÎCCJ a aruncat un avocat direct în închisoare. Iar absența motivării face imposibilă exercitarea căilor extraordinare de atac. Problemele din România au ajuns și în atenția forurilor internaționale, care au făcut apel la autoritățile române să respecte drepturile profesiei de avocat și garanțiile în ceea ce privește independența acesteia. Despre cazul Robert Roșu puteți citi aici.

4. Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a declarat că nu este de acord cu carantinarea municipiului Timişoara şi a zonei periurbane, el solicitând ”cifrele, datele şi previziunile pe baza cărora se încearcă instituirea carantinei”. Nica a solicitat ca, în cazul în care primarul Dominic Fritz forţează carantina, să se ia o serie de măsuri printre care libertate de deplasare pentru persoanele vaccinate sau care au făcut deja boala şi alocarea unui număr suplimentar de vaccinuri de către Ministerul Sănătăţii. Vineri, rata de infectare cu COVID-19, la Timişoara, a fost 7,56 cazuri la o mie de locuitori. (News.ro)

5. Un grup de cercetători care cred că noul coronavirus a fost “scăpat” din laboratoarele din Wuhan, China, au cerut, într-o scrisoare deschisă adresată Organizației Mondiale a Sănătății, o anchetă independentă privind originea acestui virus. Grupul invocă faptul că echipa trimisă în China să investigheze originea virusului nu a avut acces complet la toate datele din partea autorităților chineze. (NYTimes)

Una din Cronica de Business: Noul șef al băncii UBS a fost plătit $4,5 milioane în primele patru luni de când deține poziția, mai mult decât salariul anual pe care îl câștiga în poziția de conducere a băncii olandeze ING. Acesta este acum unul dintre cei mai bine plătiți bancheri din Europa. (Financial Times)

6. Datele preliminare ale unui studiu arată că vaccinul anti Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca împreună cu Oxford este eficient împotriva tulpinei tulpinii braziliene a virusului. (Reuters)

7. Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat vineri că este hotărât să „revitalizeze” parteneriatul cu Uniunea Europeană, în cursul unei convorbiri telefonice cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. (G4Media)

8. Procentul anericanilor care vor să se vaccineze împotriva Covid-19, sau deja au făcut-o, a crescut de la 60%, cât era în noiembrie, la 69% acum, conform rezultatelor unui sondaj publicat vineri. (Axios)

Una din Cronica Sportiva: Astăzi, de la ora 17.00, are loc prima manșă a optimilor Ligii Campionilor la handbal feminin, SCM Râmnicu Vâlcea – CSM București. Cele două echipe se luptă acum pentru sferturile competiției, după ce, pe 18 februarie, s-au duelat și în campionat (meci câștigat de CSM cu 27-22). Returul va avea loc sâmbăta viitoare, pe 13 martie, la București.

9. Marea Britanie va putea amenda, începând de luni, cu 200 de lire sterline persoanele care nu prezintă la aeroport un nou document justificativ cerut în cadrul restricțiilor antiepidemice pentru a putea călători în străinătate sau care invocă motive false pentru a ieși din țară, a anunțat Ministerul britanic al Transporturilor. (Profit.ro)

10. Albatrosul Wisdom, cea mai în vârstă pasăre sălbatică din lume, a avut un pui la vârsta de cel puțin 70 de ani. Albatrosul a eclozat puiul la 1 februarie într-un refugiu pentru animale sălbatice din Pacific ul de Nord. Albatroșii Laysan trăiesc de obicei doar 12-40 de ani. Dar Wisdom a fost identificată pentru prima dată de cercetători în 1956. Femela face un cuplu cu albatrosul Akeakamai din 2012. (BBC)

Fotografia dimineții – O iluzie optică rară surprinsă de un fotograf în largul coastelor britanice:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Comisia Europeană vrea sterse, in maxim o ora, de pe retelele sociale, materialele de propaganda terorista
Cronica diminetii – Liviu Dragnea vrea sa zdrobeasca statul paralel

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău