Studiu Regina Maria: Mai puţin de jumătate dintre cei care au trecut prin infecţia SARS-CoV-2 mai prezintă anticorpi la 180 de zile de la vindecare – Cronica serii

BNR a anunțat azi un curs de referință de 4,9261 lei pentru un euro, un nou maxim istoric.

1. USR-PLUS merge la ședința Coaliției din această seară cu mandatul de a cere în continuare retragerea lui Florin Cîțu de la conducererea Guvernului, precum și cu solicitarea ca evaluarea miniștrilor, inclusiv a premierului, să fie făcută în coaliție, au declarat pentru surse politice. Înaintea ședinței Coaliției, care a început de la ora 17.00, a avut loc o ședință a USR-PLUS (Hotnews). Florin Cîțu le-a spus colegilor din conducerea PNL că orice ministru care își va critica colegii sau pe premier va fi revocat ”imediat” din funcție. ”Nu poți veni în ședința de guvern după astfel de declarații”, a spus Cîțu. Premierul s-a referit direct la declarațiile ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, care l-a caracterizat drept ”zombie politic”. Legat de demiterea lui Vlad Voiculescu, premierul a spus că ”eu nu am luat o decizie peste noapte. Am tot amânat și am analizat. Eu am tot spus, ministrii sunt evaluați”. Ludovic Orban, președintele PNL, a spus în aceeași ședință că îl susține total pe Florin Cîțu, adăugând că remanierea lui Vlad Voiculescu a fost ”corectă, constituțională, o aștepta toată lumea”. Orban le-a transmis colegilor că a avut discuții timp de o lună pe tema asta lui Voiculescu. ”Chiar le-am solicitat în coaliție sa îl retragă în cauza inacțiunii. M-am ferit să fac declarații legate de răutățile și prostiile făcute de Voiculescu. Premierul a luat o decizie corectă”, a spus Orban. (G4Media)

2. Peste 68.000 de părinți au răspuns unui chestionar online realizat de Federația asociațiilor de părinți din învățământul preuniversitar. Rezultatele arată că aproape 70% dintre părinți vor școală față în față și în scenariul roșu – rată de infectare cu Covid-19 de peste 3 la mie. Mulți sunt reticenți la testele non-invazive, cu salivă, și ar dori ca tot personalul medical să le administreze. (Hotnews)

Una din Cronica de Business: Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România a scăzut în primul trimestru al anului cu 26% în volum faţă de aceeaşi perioadă din 2020, fiind anunţate 42 de tranzacţii, faţă de 53 în perioada echivalentă a anului trecut, potrivit unei analize realizate de compania de consultanţă fiscală PwC România. În intervalul ianuarie – martie 2021, valoarea tranzacţiilor realizate a depăşit nivelul înregistrat în perioada echivalentă a anului trecut, cumulând peste €600 milioane. (News.ro)

3. Doar 7 dintre cele mai mari 30 orașe europene sunt așteptate să revină în acest an la ritmurile de creștere economică înregistrate înaintea izbucnirii pandemiei Covid-19, potrivit analiștilor Oxford Economics. Bucureștiul conduce detașat în topul redresărilor, cu o creștere a PIB estimată la 5,6% în 2021, însă sectoare ca HoReCa sau transport vor recupera pierderile din pandemie abia peste doi-trei ani. Capitala României și orașele Zurich, Dublin, Oslo, Sofia, Stockholm și Varșovia sunt singurele mari orașe europene din TOP 30 ale căror economii vor reveni la nivelurile de dinantea pandemiei în 2021. (Profit.ro)

4. Mai puţin de jumătate dintre cei care au trecut prin infecţia SARS-CoV-2 mai prezintă anticorpi la 180 de zile de la vindecare, arată un studiu realizat de Reţeaua de sănătate Regina Maria. Acelaşi studiu relevă că 44% dintre persoanele care au fost infectate au continuat să prezinte simptome post-vindecare: tuse, oboseală, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultăţi respiratorii, căderea părului, dureri musculare sau insomnii. De asemenea, compania a precizat că 80% dintre cei care au fost infectaţi şi s-au vaccinat au prezentat valori ridicate ale anticorpilor. (News.ro)

Una din Sinteza Saptamanii: Numărul de români din Spania a depășit oficial un milion, suntem pe locul 3 în Europa la rata de deţinuţi închişi pentru omoruri / 6 pentru violuri / 7 pentru infracţiuni rutiere, peste 60% din infracțiunile sexuale raportate la poliție sunt cu victime minore, iar centrul din Galaţi pentru ajutorarea copiilor cu autism s-a închis.

5. Aviaţia Civilă greacă a anunţat luni o ridicare a carantinei obligatorii, pe o perioadă de şapte zile, aflată în vigoare până în prezent în Grecia. Această carantină viza turişti ”rezidenţi permanenţi în statele membre ale Uniunii Europene, spaţiul Schengen, Regatul Unit, Statele Unite, Israel, Serbia şi Emiratele Arabe Unite”. Ridicarea acestei carantine se aplică zborurilor cu ”pasageri care au fost vaccinaţi cu două doze de vaccin” sau celor care sunt negativi Covid-19 şi dispun de un test negativ de cel puţin 72 de ore”, precizează într-un comunicat Aviaţia Civilă greacă. (News.ro)

6. Comisarul european însărcinat cu piaţa internă Thierry Breton anunţă că actualul contract UE cu laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca ar putea să nu fie prelungit, din cauza întârzierilor în livrarea vaccinului AstraZeneca-Oxford de la începutul anului. ”Suntem pragmatici. Prioritatea mea, în calitate de însărcinat cu vaccinurile este ca cei cu care încheiem contracte să livreze la timp, eventual mai mult. Noi am comandat 120 de milioane de doze în primul trimestru şi 180 de milioane în trimestrul doi. În primul trimestru, AstraZeneca a livrat doar 30 de milioane, ceea ce a creat problemele pe are toată lumea le-a văzut. În trimestru doi au livrat doar 70 de milioane”. (News.ro)

7. NASA a anunțat că elicopterul Ingenuity a decolat de pe suprafața planetei Marte și a efectuat cu succes primul zbor al unui astfel de aparat pe o altă planetă. Misiunea elicopterului a avut loc cu o întârziere de peste o săptămână a zborului din cauza unei erori tehnice. Ingenuity s-a desprins de pe suprafața marțiană, s-a ridicat la peste 3 metri altitudine, a planat și a ajuns la sol în siguranță. Zborul a durat aproximativ 10 secunde. (WSJ)

Una din Cronica Stirilor Pozitive: Sinuciderile în SUA au scăzut cu 5,6% anul trecut, eliminând temerile că pandemia va duce la o creștere. Este al treilea an consecuviv în care rata sinuciderilor a scăzut. (Axios)

8. În 2019, Google trecut peste $75 de miliarde prin subsidiara sa din Irlanda, pentru a evita plata taxelor – de peste 3 ori mai mult decât cu un an înainte. Deși înregistrată în Irlanda, Google Ireland Holdings folosea un sediu din Bermuda pentru a nu plăti taxe, metodă numită „double-Irish”. 2019 a fost ultimul an în care a mai putut fi folosită această metodă. (RTE)

9. Șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi și zaharuri devin mai proști, arată studiile, iar cercetătorii cred că este un bun indicator pentru riscurile asociate dietei occidentale. Oamenii de știință de la Universitatea din California de Sud au analizat rezultatele a zeci de studii făcute pe micile rozătoare. Ei au văzut că acest stil alimentar în primele etape ale vieții, importante pentru dezvoltare, conduce la o memorie mai slabă, un nivel mai mare de anxietate și la probleme cognitive. Iar aceste efecte se produc indiferent dacă este afectată sau nu și greutatea. (Digi24)

10. Vlad Voiculescu, demis de premier de la conducerea Ministerului Sănătății, decizie care a aruncat în aer coaliția de guvernare, susține că ar putea fi nominalizat din nou de USR-PLUS pentru portofoliul de la Sănătate. El spune că nu există niciun motiv pentru care USR-PLUS să nu îl propună din nou. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 2,6%, la 3,9% – Cronica serii
Cronica serii – Kovesi va analiza intrarea în politică în cazul în care nu va deveni procuror-șef european
Un comentariu
  • Nu conteaza
    apr. 20,2021 la 2021-04-20T16:08:38+03:000000003830202104

    Cronica.ro nu mai este mobile friendly

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău