Studiu: Roboții vor elimina 85 de milioane de locuri de muncă, în următorii cinci ani – Cronica dimineții

1. Roboții vor elimina 85 de milioane de locuri de muncă în cadrul companiilor mijlocii și mari în următorii cinci ani în contextul în care pandemia de COVID-19 accelerează schimbările de pe piața muncii, ceea ce riscă să amplifice inegalitățile, relevă un studiu al Forumului Economic Mondial. (Ziare)

2. Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a precizat că Guvernul va adopta azi o ordonanţă de urgenţă pentru ca asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi să fie trataţi la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie. Pacienţii vor fi verificaţi de autorităţi pentru a se asigura că vor rămâne acasă pe durata acestei perioade. (News.ro)

3. 1.356 de pacienți din spitalele românești s-au infectat cu infecții asociate actului medical (infecții nosocomiale) în ultimele 7 luni (1 martie-30 septembrie 2020). Datele apar într-o notă a Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate privind infecțiile raportate oficial de spitale. Dintre pacienții afectați, 274 erau internați în spitale COVID, 557 în spitale de suport COVID, iar 525 în spitale non-COVID. (Hotnews)

Una din Cronica de Business: Averile miliardarilor chinezi au crescut în ultimul an cu suma record de $1.500 miliarde, la $4.000 miliarde, susţinute de o serie de oferte publice iniţiale ale unor companii şi de dezvoltarea puternică a sectorului tehnologic. (News.ro)

4. Tarom ia în considerare disponibilizarea a circa 30% dintre angajaţi, inclusiv piloţi şi stewardese. Disponibilizările vizează în special angajaţi din administraţie, personal TESA, dar cel mai probabil vor fi şi în rândul personalului navigant. Primul pas a fost făcut prin declanşarea procesului de plecări voluntare. Astfel, angajaţii dispuşi să plece au primit salarii compensatorii. Până acum, aproximativ 150 de persoane ar fi accesat această opțiune. (Adevarul)

5. Peste 7 milioane de numere de telefon au fost transferate între rețelele din România, de la lansarea serviciului de portabilitate în urmă cu 12 ani, informează Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). În 2020, până la 30 septembrie, s-au portat aproape 667.469 de numere de telefon, peste 93% dintre acestea (623.077) fiind de telefonie mobilă iar restul de 44.392 de numere de telefonie fixă. (Profit.ro)

6. Senatorul PSD Șerban Nicolae (detalii), fost ministru al Educației Liviu Pop (detalii) și Marian Oprișan, fost președinte al Consiliului Județean Vrancea (detalii), nu se regăsesc pe listele electorale propuse de PSD pentru alegerile din decembrie.

7. Tesla și-a raportat rezultatele pe Q3, iar compania a înregistrat profit pentru al cincilea trimestru consecutiv. Compania condusă de Elon Musk a livrat 139.300 de automobile, care au generat vânzări de $8,77 miliarde și un profit de $331 milioane miliarde. Acțiunile au crescut după anunțarea rezultatelor. (CNBC)

Una din Cronica Externă: Negociatorul șef al Uniunii Europene a declarat miercuri în fața Parlamentului European că un acord post-Brexit este posibil, ”dacă ambele părți sunt dispuse să lucreze constructiv”. (Politico)

8. Eric Schmidt, fostul CEO Alphabet/Google, a declarat că “excesele” din rețelele sociale vor duce la reglementarea, de către guverne/autorități, a platformelor online. Schmidt a mai spus că “rețelele sociale au devenit amplificatoare de mesaje pentru idioți și nebuni și nu asta a fost intenția”. (Bloomberg)

9. Facebook și-a lansat serviciul Dating în 32 de țări europene, imclusiv în România. Serviciul este disponibil din aplicația Facebook și necesită crearea unui cont care poate fi șters fără a afecta contul folosit pe rețeaua socială. (Link)

10. Familia regală olandeză a fost criticată dur după ce a decis să plece în vacanță în timpul perioadei de restricţii pentru combaterea transmiterii noului coronavirus. Regele Willem-Alexander (53 de ani) şi familia sa au călătorit cu avionul la casa de vacanţă din Peninsula Peloponez săptămâna trecută, dar au revenit după mai puţin de o zi din cauza criticilor dure formulate de membri ai partidelor de la guvernare şi din opoziţie. (Link)

Fotografia dimineții – Papa Francisc a apărut pentru prima oară în public cu mască de protecție:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Vom trai 150 de ani?
Departamentul de Stat al SUA a anunțat că nu va lua în considerare retragerea trupelor din Irak – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău