Studiu: Un program de muncă de peste 55 de ore pe săptămână creşte riscul unui deces – Cronica serii

1. Un program de muncă de peste 55 de ore pe săptămână creşte riscul unui deces din cauza unor boli cardiace şi accidente cardio-vasculare cerebrale (AVC), arată un studiu realizat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM). Această primă analiză mondială cu privire la morţi şi îmbolnăviri cauzate de un program de muncă lung este publicat în contextul în care pandemia Covid-19 accelerează evoluţii susceptibile să consolideze o tendinţă de a munci un program lung. Studiul nu priveşte pandemia Covid-19, ci acoperă anii dinainte. (News.ro)

2. Rata infectărilor cu noul coronavirus în Capitală a scăzut luni sub 1 la mie, ceea ce înseamnă că toţi elevii ar putea reveni săptămâna aceasta la școală. (News.ro)

3. Sanofi și Glaxo Smith Kline au dezvoltat un nou vaccin anti-COVID, după eșecul primului ser. Testele clinice din faza a doua au arătat că vaccinul a generat un răspuns imun solid, având o eficacitate de 95 până la 100%. Noul ser ar putea fi lansat până la finalul acestui an. Vaccinul experimental anti-Covid-19 Sanofi-GSK a dus la producerea de concentrații mari de anticorpi neutralizanți la adulți, la niveluri comparabile cu cele observate la persoanele care s-au recuperat după infectarea cu noul coronavirus. (Digi24)

Din Sinteza săptămânii: Apropo de educație, mulți români nu știu să răspundă la întrebarea „Cine a fost Carol I?”, peste 60% nu știu să spună numele unei universități pe care o respectă, 35% dintre respondenții unui sondaj nu știu „în ce a constat holocaustul în România”. Ironic, dar extrem de potrivit, noua conducere ISJ Iași s-a întrunit într-o sală cu portretul lui Nicolae Ceaușescu, drapelul țării din vremea respectivă și steagul PCR.

4. Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut în primul trimestru al anului faţă de perioada similară din 2020, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, cu 5,6%, respectiv cu 3,6%, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

5. România și-a diminuat cu 11% importurile de energie electrică în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe fondul majorării producției interne cu 15% și al reducerii exporturilor cu 0,5%. În acest context, prețurile de pe piața internă s-au majorat considerabil, prețurile medii de pe piața spot (piața pentru ziua următoare – PZU – și piața Intraday – PI) situându-se, în luna aprilie, la un nivel de peste 2,5 ori mai ridicat decât cele din perioada similară a anului trecut. (Profit.ro)

O stire din Cronica de Tehnologie: Semnalul reprezintă cea mai mare problemă pentru serviciul de internet prin satelit, Starlink. Deși viteza este destul de mare, semnalul se poate pierde din cauza clădirilor, copacilor și chiar a stâlpilor. În forma actuală, conexiunea este prea inconsistentă pentru ca Starlink să poată fi considerat un concurent real pentru internetul prin cablu. (Review, The Verge)

6. Numărul salariaților din Capitală era, la finele lunii februarie 2021, de 1.037.697 persoane, cu 3.055 angajați mai mulți față de luna precedentă, dar în scădere cu 10.221 comparativ cu februarie 2020, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. Cei mai mulți, respectiv 832.022 salariați, lucrau în servicii. (Profit.ro)

7. Liberalii nu susţin proiectul de lege iniţiat de USR PLUS privind acordarea unei zile libere pentru cei care se vaccinează anti-COVID-19, a anunţat, luni, preşedintele PNL, Ludovic Orban. (G4Media)

8. Nouă din zece angajaţi îşi doresc flexibilitate în alegerea locului de unde muncesc şi a programului de lucru, iar peste jumătate (54%) dintre angajaţii ar lua în considerare să plece de la actualul loc de muncă după încheierea pandemiei, dacă nu li se oferă un anumit grad de flexibilitate, arată un studiu EY. Dacă ar putea opta, peste jumătate (54%) dintre respondenţii angajaţi ar alege un programul de lucru flexibil, în timp ce pentru 40% ar prima flexibilitatea în privinţa locului din care muncesc. (News.ro)

O stire din Cronica de Business: Digi Communications a realizat în primul trimestru venituri de €340,2 milioane, cu 8,62% mai mari decât cele de €313,2 milioane din perioada similară a anului trecut. Nu mai puțin de 61,61% din aceste afaceri, respectiv în echivalentul sumei de 209,6 milioane lei, au fost realizate în România. (Profit.ro)

9. AT&T si Discovery au anunțat astăzi că își vor uni proprietățile media într-o singură companie, care va fi condusă de David Zaslav, actualul CEO Discovery. Nouă entitate, care nu are încă un nume, va conține canalele HBO, CNN, TNT, Discovery, precum și platformele de streaming aferente. Bugetul anual pentru producții, investit de cele două companii, este de $20 miliarde, comparativ cu cel al Netflix. (WSJ)

10. Fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA în dosarul finanţării vizitei sale în SUA, în 2017, fiind acuzat de trafic de influenţă şi de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
10 miliarde de tone de gheață s-au topit într-o singură zi, în Groenlanda – Cronica serii
Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a atins minimul ultimelor 9 luni, apropiindu-se de zero – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău