SUA a depășit China și a devenit țara cu cele mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus din lume – Cronica dimineții

1. SUA a depășit China și a devenit țara cu cele mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus din lume. (WSJ)

2. Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a anunţat că ratele la bănci pot fi suspendate la cererea debitorului – persoană fizică sau juridică – pentru o perioadă de până la nouă luni, dar nu mai mult de 31.12 2020. Cîţu a precizat că este vorba despre firme sau persoane care au fost afectate de măsurile luate în contextul pandemiei de COVID-19. (News.ro)

3. Bursa americană a crescut pentru a treia zi consecutivă. Cu un plus de 6,4%, indicele Dow Jones Industrial a ieșit din bear market, având o creștere de 21% în ultimele 3 zile. Este cel mai mare câștig înregistrat într-o perioadă de 3 zile, din ultimii 89 de ani. De asemenea, este pentru prima oară în istoria bursei americane când perioada de bear market durează doar 11 zile pentru un indice. (WSJ)

Promo: SeedBlink, cea mai mare platformă de equity crowdfunding din regiune a listat Quarks Interactive, startupul fondat de cercetători români și britanici de la Durham University. Ei dezvoltă Quantum Odysseyprimul joc video din lume care folosește știința mecanicii cuantice. Breaking news: Chris Avellone, faimosul designer american de video-games cu contribuții semnificative aduse industriei, precum jocurile cult clasice Planscape: Torment și seria Fallout și Gavin Jurgens-Fyhrie, editor și scriitor de jocuri video care și-a lăsat amprenta în jocuri precum Diablo III sau Horizon: Zero Dawn s-au alăturat de săptămâna aceasta echipei Quarks Interactive. Puteți investi în acest proiect direct pe platforma SeedBlink.

4. Firmele care plătesc anticipat impozitul pe profit vor primi bonificație de 5% sau 10%. Pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului I al anului 2020, pânã la data de 25 aprilie 2020 inclusiv, contribuabilii beneficiazã de o bonificație de 10% calculatã asupra impozitului datorat pentru trimestrul respectiv. Marii contribuabili vor avea o bonificație de 5%, în timp ce contribuabilii mici și mijlocii vor beneficia de o reducere a impozitului datorat cu 10%. (Profit.ro)

5. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat aseară că în Bucureşti se înregistrează „poluare extremă”. „Trafic nu e, şantierele sunt închise, nu mai e Lăsatul Secului când se ard prin curţi diferite deşeuri.. deci, ce e? Cine ne omoară mai tare decât coronavirusul?”. (News.ro)

Una din Cronica Externa: Liderul partidului Blue and White Benny Gantz va colabora cu premierul Benjamin Netanyahu pentru a forma un guvern de uniune națională, devenind ministrul de externe al Israelului, iar din septembrie 2021 prim-ministru, conform unui acord între cei doi lideri. Decizia liderului opoziției a declanșat o criză în partidul său Blue and White, cu membri ai partidului care resping acest acord cu Netanyahu. (TimesofIsrael)

6. Foreign Policy scrie că pandemia de Covid-19 este cel mai mare eșec al serviciilor de informații americane din istorie. Autorul consideră că felul în care au fost tratate informațiile despre acest virus reprezintă un eșec mai mare decât atacul japonezilor de la Pearl Harbor sau atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. (Link)

7. Germania a crescut numărul de teste pentru Covid-19 la 500.000 pe săptămână, această depistare precoce ajutând în parte la menţinerea numărului de decese la un nivel relativ scăzut. (News.ro)

8. Românii care au mașinile într-unul dintre cele peste 11.000 de service-uri autorizate din România riscă să nu își mai poată ridica automobilul în perioada următoare deoarece unitățile reparatoare încep să aibă probleme în aprovizionarea cu piese de schimb. De ieri, importurile au fost sistate complet într-un moment în care între service-uri și principalii distribuitori de piese de schimb apăruseră oricum probleme. (Economica)

Una din Cronica de Mediu: Groenlanda, Antarctica se topesc de șase ori mai repede decât în anii ’90.Observațiile a 11 misiuni satelitare care monitorizează straturile de gheață din Groenlanda și Antarctica au dezvăluit că regiunile pierd gheață de șase ori mai repede decât o faceau în anii 90. Dacă tendința actuală de topire continuă, regiunile vor fi pe cale adeverească scenariul„cel mai rău caz” al Comitetului interguvernamental pentru schimbările climatice (IPCC), acela de creștere a nivelului mării cu 6,7 inci (17 centimetri) până în 2100. (Climate.Nasa.gov )

9. Marea Barieră de Corali a Australiei este afectată, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, de o albire în masă. Temperatura ridicată a apelor mării a determinat albirea coralilor, au explicat cercetătorii. (BBC)

10. Societatea Elvețiană pentru Medicină Intensivă a anunțat că bătrânii ar trebui să se gândească la pregătirea testamentelor și să discute cu familia în legătură cu posibilitatea de a fi puși pe ventilație artificială. (Link)

Fotografia dimineții – Coperta ediției de săptămâna trecută a revistei The New Yorker:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Asalt final asupra ISIS în Siria
Cronica diminetii – Vom trai 150 de ani?

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău