Test PCR obligatoriu pentru toți cei care intră în țara din afară UE. Nevaccinații intră în carantină 10 zile – Cronica dimineții

1. Testele pentru salivă au fost distribuite școlilor la finalul săptămânii trecute, iar luni dimineață va începe procedură de testare. Recomandarea este ca fiecare elev să se testeze de 2 ori pe săptămână, iar zilele stabilite sunt luni și joi. Ministrul Educației a precizat că au fost cumpărate teste și pentru profesori, învățători și personalul nedidactic din școli. (Digi24)

2. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că persoanele din state terţe vor trebui să prezinte un test PCR, nu mai vechi de 48 de ore, la intrarea în ţară. Cei nevaccinaţi vor sta 10 zile în carantină. De asemenea, se impune carantină pentru cetăţenii UE care nu sunt vaccinaţi sau trecuţi prin boală. Din 20 decembrie, România va implementa formularul de localizare a pasagerului. (News.ro)

3. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus din nou că nu se pune problema introducerii certificatului COVID pentru participarea la slujbele religioase şi că o astfel de idee nici măcar nu a fost luată în discuție. (Profit.ro)

Din Cronica de Mediu: NASA a dezvoltat tehnologia pentru a face alimente din aer, apă, CO2 și câțiva microbi. Alimentele vor fi folosit pentru a susține astronauții în misiuni spațiale lungi sau, eventual, chiar pe Marte. (Forbes.com)

4. Transportul aerian de pasageri a crescut, în primele nouă luni din 2021, cu 30,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut, de la 6,11 milioane pasageri la 7,992 milioane pasageri, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică. (Hotnews)

5. Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea a fost de 10.355 în primele zece luni din 2021, în creștere cu 15,34% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului. (Profit.ro)

6. Datele din Africa de Sud arată că deși numărul de cazuri cu varianta Omicron a crescut, intervențiile medicale, inclusiv internările la ATI, sunt mai reduse comparativ cu valurile precedente. (Bloomberg)

Din Cronica de Carte: Editorii New York Times Book Review au ales cele mai bune 10 cărți ale anului 2021, printre care se află volume de ficțiune și non-ficțiune precum „How Beautiful We Were”, de  Imbolo Mbue, „Intimacies”, de Katie Kitamura, „On Juneteenth”, de Annette Gordon-Reed și „Red Comet: The Short Life and Blazing Art of Sylvia Plath”, de Heather Clark. (New York Times)

7. Generalul David Thompson, oficialul numărul 2 al Forței Spațiale a SUA, a transmis un avertisment referitor la China, care dezvoltă de două ori mai multe capacități spațiale decât Statele Unite. “China ar putea depăși America la acest capitol până la sfârșitul acestui deceniu”. (CNN)

8. Uniunea Europeană „lucrează pentru a evita o criză”, dar „va susţine ferm Ucraina” în cazul unui atac din partea Rusiei. Declarația îi aparține Înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politici de securitate, Josep Borrell, în contextul în care SUA au avertizat că Rusia ar plănui o ofensivă militară în Ucraina anul viitor. (G4Media)

9. Poliția din Bruxelles a fost nevoită să folosească gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa un grup violent care protesta împotriva restricțiilor impuse de guvernul belgian. (Reuters)

Din Cronica Sportivă: Naţionala de handbal feminin a României s-a calificat în faza grupelor principale ale CM din Spania, după ce a obţinut a doua victorie din grupa C preliminară, scor 38-17 (14-9), cu Kazakstan, duminică, la Castello. În celalălat meci al grupei, Norvegia a învins Iran, scor 41-9. News.ro

10. Un bărbat din Iași a fost condamnat de judecători să îi ceară scuze fostei sale soții public, pe Facebook. El ar trebui să îi plătească femeii și suma de 1.000 de euro daune morale. Femeia le-a spus judecătorilor că fostul soț i-a folosit conturile de pe rețelele sociale pentru a trimite mesaje, fotografii și filme indecente în numele ei, cu intenția de a o denigra. (Digi24)

Fotografia dimineții – Republicanul Thomas Massie, membru al Congresului SUA, a postat această fotografie, cu el și familia sa, împreună cu mesajul: „Crăciun Fericit! PS. Moșule, adu-ne niște muniție”:

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul italian instituie carantina în nordul țării de azi până pe 3 aprilie – Cronica dimineții
Ministrul Sănătăţii: Nu sunt discuţii legate de carantinarea Bucureştiului – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău