Traficul rutier a fost blocat, pe Autostrada Bucureşti-Ploieşti, de protestatari – Cronica serii

1. Bulgaria și Romania au înregistrat în 2022 cel mai scăzut nivel din UE al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației, fiind cu 41% mai mic decât media UE, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică, privind puterea de cumpărare în Romania, comparativ cu statele membre. (News.ro)

2. Farmaciile vor putea elibera antibiotice fără prescripție medicală, dar numai doza pentru 3 zile, prevede un Ordin al Ministerului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial. Până acum, antibioticele puteau fi eliberate în farmacie doar cu rețetă de la medic. (Profit.ro)

3. Traficul rutier a fost blocat, vineri, pe Autostrada Bucureşti-Ploieşti, după ce trei capete tractor au oprit pe carosabil. Pe sensul către Ploieşti s-a format o coloană de câțiva kilometri. Poliția a deschis dosar penal pentru blocarea unui drum public și și le-a ridicat permisele șoferilor pentru nerespectarea indicațiilor polițistului. (News.ro)

4. Până la data de 31 decembrie a fiecărui an, toți profesorii au obligația să completeze declarația că nu fac meditații cu elevii de la clasă, potrivit unui ordin publicat, vineri, 19 ianuarie, în Monitorul Oficial. (Profit.ro)

Stirea Hope.ro: Animalele de companie pot preveni demența la persoanele de peste 50 de ani care trăiesc singure.

5. Dacia Sandero este a doua cea mai vândută mașină din Europa, în 2023, după SUV-ul de dimensiuni medii Tesla Model Y, arată datele centralizate de publicația Automotive News Europe, pe baza cifrelor preliminare ale companiei de cercetare a pieței Dataforce, care reprezintă 97% din vânzările din Uniunea Europeană, țările AELS și Marea Britanie. (Economedia)

6. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, că după alegerile din acest an, Uniunea ar trebui să intre la guvernare pentru că actualul guvern „nu are viziune, nu are curaj şi nu are bun simţ”. (Hotnews)

7. Premierul olandez Mark este marele favorit la succesiunea lui Jens Stoltenberg în frunta NATO, însă unele țări est-europene nu-i susțin candidatura. (Libertatea)

8. Anul trecut, vânzările de case, nu cele noi, au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 28 de ani în Statele Unite. (WSJ)

Din Cronica de Tehnologie: Inteligența artificială este, în mod fundamental, un instrument de înlocuire a forței de muncă, spune co-fondatorul DeepMind și unul din veteranii domeniului, Mustafa Suleyman. Acesta crede că, dacă va fi lăsat în voia pieței și a companiilor producătoare, AI-ul va avea, în anii care urmează, un impact destabilizator greu de prevăzut asupra pieței muncii. (Fortune)

9. Un oficial al ONU pentru drepturile omului a acuzat vineri Israelul că maltratează deţinuţii palestinieni din Gaza, spunând că a întâlnit bărbaţi care au povestit că au fost încarceraţi săptămâni întregi, au fost bătuţi şi legaţi la ochi, iar unii au fost eliberaţi doar purtând nişte scutece. (News.ro)

10. Biserica Ortodoxă Română refuză dialogul cu comunitatea LGBT, chiar dacă și membrii acesteia sunt parte a bisericii, prin botez, acuză Florin Buhuceanu, militant pentru drepturile comunității LGBT și reprezentant al Accept. El a reacționat astfel după ce purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a spus că homosexualitatea „nu va fi niciodată acceptată în creştinismul ortodox”. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
De luni, 8 februarie, majoritatea copiilor merg fizic la școală – Cronica serii
Klaus Iohannis: Voi sta acasă de Paște, sper ca toți românii să facă la fel – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău