Transparency International: România rămâne una dintre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană – Cronica serii

1. Numărul pacienților infectați cu noul coronovirus internați la ATI a scăzut la 989. Este cel mai mic număr înregistrat din 3 noiembrie până azi.

2. România rămâne una dintre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, potrivit unui raport anual realizat de Transparency International. România ocupă ultimul loc în UE în clasamentul pe 2020 privind percepția asupra gradului de corupție, cu un scor de 44 de puncte, la egalitate cu Bulgaria și Ungaria. (Profit.ro)

3. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi, că, potrivit estimărilor, peste 65.000 de elevi sunt în situaţia de neîncheiere a situaţiei şcolare pe primul semestru. (G4Media)

Promo: România a înregistrat, la ultimul val de teste PISA, unul dintre cele mai slabe scoruri din Europa: 44% analfabetism lingvistic și numeric, 45% analfabetism științific. Mai mult decât un indicator al nivelului scăzut al calității actului educațional în România, acesta este un descriptor al calității resursei umane ce va ajunge pe piața muncii în următorii 10 ani. În combaterea acestui fenomen, testarea internă, periodică și la toate nivelele școlare este primul pas. Brio a lansat testele de literație, cu ajutorul cărora oricine poate să testeze gratuit și nelimitat nivelul de alfabetizare (înțelegere a textului citit) al copilului.

4. Deși economia americană a crescut cu 4% în ultimul trimestru al anului trecut, scăderea înregistrată pe tot anul a fost de 3,5%. Este pentru prima oară când PIB-ul SUA scade, după criza financiară din 2008, și este cea mai mare scădere înregistrată din 1946 până în prezent. (WSJ)

5. Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, că au fost aplicate sancţiuni la centrul de vaccinare din Spitalul Rădăuţi, unde au fost vaccinate 563 de persoane din etapa a III-a de vaccinare. Acest lucru a fost posibil pentru că cei care se prezentau la vaccinare nu erau verificaţi în platforma cu programările. Medicul coordonator a fost sancţionat cu 5.000 de lei. (News.ro)

6. Vaccinul Pfizer-BioNTech își păstrează cea mai mare parte a eficienței împotriva principalelor mutații ale variantelor engleză și sud-africană ale noului coronavirus, anunță joi cele două societăți într-un comunicat. Cele două societăți precizează, însă, că ”supraveghează în continuare variante emergente și sunt pregătite să reacționeze” în cazul în care vreuna dintre aceste mutații rezistă vaccinului. (Profit.ro)

7. Comisia germană de vaccinare a anunţat joi că recomandă vaccinul împotriva covid-19 al laboratorului britanic AstraZeneca numai persoanelor în vârstă de până în 65 de ani, din cauza unei lipse de date cu privire la persoanele mai în vârstă. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Facebook, Instagram, WhatsApp și Messenger au împreună 3,3 miliarde de utilizatori, în creștere de la 2,89 miliarde de utilizatori în urmă cu un an. Pentru fiecare utilizator, Facebook câștigă $8.62 într-un trimestru. (Sarah Frier / Bloomberg)

8. Curtea Constituțională a României a admis o sesizarea a PNL și a declarat neconstituțională, în ansamblul său, Legea privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, inițiată de PSD și senatorul Daniel Zamfir. Decizia Curții a fost luată cu unanimitate de voturi, iar argumentele vor fi publicate ulterior. (Profit.ro)

9. Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a anunţat joi că a înregistrat în 2020 pe cele două aeroporturi pe care le administrează (Otopeni şi Băneasa) un trafic aerian de 4,46 milioane pasageri, în scădere cu aproape 70% faţă de 2019, şi 67.696 de mişcări de aeronave (aterizări şi decolări), în scădere cu 53% faţă de anul anterior. (News.ro)

10. Constructorul auto japonez Toyota a trecut în fața rivalului german Volkswagen, redevenind cel mai mare constructor auto mondial, pe fondul unor vânzări mai mari în China și SUA. Mărcile din cadrul VW Group au vândut 9,3 milioane de automobile în 2020, într-un an puternic afectat atât de pandemia de coronavirus, cât și de schimbările legislative privind emisiile, cu impact pe piața din Europa. În schimb, în 2020, Toyota a vândut 9,53 milioane de vehicule, în scădere cu 11,3% comparativ cu 2019, dar revine astfel, după 2015, în fruntea clasamentului mondial. (Profit.ro)

Fotografia serii – Un polițist discută cu un activist de mediu în Londra. Hannah McKay/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Sondaj: Aproape 70% dintre părinții cu copii între 5 și 11 ani ar prefera să nu-și vaccineze copiii, dar aceștia să poată participa la cursuri în format fizic – Cronica serii
Iohannis: Ieșim din izolare pe 15 mai dar masca de protecție va fi obligatorie – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău