Transportul aerian de pasageri s-a triplat în primul trimestru al acestui an – Cronica dimineții

1. Transportul aerian de pasageri a crescut în primul trimestru al acestui an de 3,4 ori, de la 916.500 pasageri în primele trei luni din 2021, la 3.085.700 pasageri, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

2. Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a declarat, luni, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre o posibilă renegociere a PNRR în privinţa pensiilor, că legislația europeană e foarte clară, modificările pe baze obiective pot fi făcute, însă pentru modificările cu caracter politic posibilităţile sunt mult mai reduse. (News.ro)

3. 25 de oficiali din Guvern, Ministere și Consiliul Concurenței vor face parte din Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe, responsabilă de autorizarea investițiilor care sunt mai mari de două milioane de euro din țări nemembre UE (Rusia, China, SUA, Marea Britanie etc.), se arată într-o decizie semnată luni de premierul Nicolae Ciucă. Reprezentanţi ai SRI și SIE vor fi invitați permanenți în această Comisie și vor putea transmite avize la cerere, conform atribuțiilor specifice. (Hotnews)

4. Numărul de înmatriculări de persoane fizice și juridice a scăzut în primele patru luni ale acestui an cu 14,37%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 47.556. (Profit.ro)

Din Cronica Spațială: Astronomii au identificat o exoplanetă de 4 ori mai mare decât Pământul care orbitează o pitică roșie numită Ross 508 la o distanță de 36.5 ani-lumină. Practic, exoplaneta se află la o distanță potrivită de steaua pe care o orbitează pentru a găzdui viața așa cum o cunoaștem și, cel mai probabil, este o planetă telurică, așa cum este și Pământul. (Science Alert)

5. Premierul britanic Boris Johnson a “supraviețuit” unei moțiuni de încredere inițiată de parlamentării propriului partid. La votul care a avut loc luni seara, 211 parlamentari ai partidului Conservator, din totalul de 359, au fost de partea lui. O moțiune similară mai poate fi inițiată peste un an. (WSJ)

6. Marina ucraineană a anunțat că navele flotei ruse din Marea Neagră s-au retras la mai mult de 100 de kilometri de ţărmurile ucrainene ca urmare a atacurilor sale cu rachete şi drone şi că, în efortul de a recâştiga controlul asupra părţilor de nord-vest ale Mării Negre, ruşii au desfăşurat sisteme de rachete de coastă în regiunile Crimeea şi Herson. (News.ro)

7. Ucraina discută cu Marea Britanie şi Turcia ideea ca marina unei terţe ţări să garanteze trecerea exporturilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră ocupate de Rusia, a declarat Zelenski la o conferinţă de presă în Kiev. Sectorul agricol şi alimentar este responsabil pentru aproape 10% din PIB-ul Ucrainei. Anul trecut, ţara vecină a exportat produse alimentare în valoare de $28 de miliarde la nivel mondial, inclusiv produse în valoare de şapte miliarde de euro în UE. (Digi24)

Din Cronica Sportivă: Cătălina Ponor, triplă campioană olimpică şi participantă la trei ediţii de Jocuri Olimpice, a fost inclusă în Gymnastics Hall of Fame. News.ro

8. Președintele turc Recep Erdogan joacă la două capete în relațiile cu Rusia și NATO, motiv pentru care Alianța Nord-Atlantică ar trebui să analizeze un „divorț” de Turcia, afirmă fostul diplomat american Elizabeth Shackelford. (Hotnews)

9. O investigație Reuters arată că, timp de 5 ani, prin Binance, cel mai mare exchange de cryptomonede din lume, au fost “spălați” peste $2 miliarde proveniți din activități ilicite. (Reuters)

10. Familiile soldaților ruși din Garda Națională uciși în Ucraina sau Siria vor primi $80.000, conform unui decret semnat de președintele Putin. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Ucrainenii din Kiev au ieșit la plajă pe malurile Niprului. Christopher Furlong/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Principalele partide din coaliţia de guvernare – PSD şi PNL – s-au contrat din nou pe tema creşterii pensiilor – Cronica dimineții
Astăzi este ultima zi de alertă sanitară în România – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău