Trump afirmă că ar încuraja Rusia să ”facă orice vrea” oricărei ţări NATO care nu plăteşte destul – Cronica dimineții

1. Donald Trump a afirmat, sâmbătă, că ar încuraja Rusia să facă ”orice vrea” oricărei ţări membră a NATO care nu îndeplineşte directivele privind cheltuielile cu Apărarea, aceasta fiind o recunoaştere şocantă că, dacă ar fi reales, nu ar respecta clauza privind apărarea colectivă a Alianţei. (News.ro)

2. Prim-vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Rareş Bogdan, a anunţat că săptămâna viitoare coaliţia va stabili cum vor fi organizate alegerile din acest an, dacă vor fi realizate cele cinci rude de alegeri, despre care a precizat că sunt bugetate cu 800 de milioane de euro, sau dacă vor fi comasate alegeri, fie locale cu turul 1 de la prezidenţiale, fie europarlamentare cu alegerile locale. (Hotnews)

3. Poliţiştii au intervenit, în anul 2023, la peste 100.000 de cazuri de violenţă domestică sesizate, ocazie cu care au fost emise peste 13.000 de ordine de protecţie provizorii, a anunţat sâmbătă IGPR. (Digi24)

4. „Durata vieții profesionale în România este undeva la 31 de ani pe statisticile Comisiei Europene, cea mai mică din Europa. Sigur, media ascunde multe, adică această medie e făcută din cei care muncesc și la peste 65 de ani sau 70 de ani dar și din cei care se pensionează la o vârstă aproape rușinoasă, la 40 de ani”, a explicat Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank. (Hotnews)

Din Cronica Spațială: O echipă internațională de specialiști a descoperit patru tipuri de bacterii capabile să supraviețuiască în mediul dificil de pe planeta Marte. În principiu, cele patru bacterii sunt inofensive, însă ar putea cauza infecții în anumite condiții. Descoperirea a fost realizată pe baza unui test în care cele patru bacterii au supraviețuit după ce au fost plasate într-un mediu care imită regolitul și climatul marțian. Principala preocupare este că astfel de bacterii ar putea fi transportate accidental pe Marte în cadrul unei misiuni cu echipaj uman. (Phys)

5. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cere europenilor să își crească producția de arme, pentru a spori livrările către Ucraina și pentru a preveni o confruntare cu Moscova „care ar putea dura zeci de ani”, potrivit unui interviu publicat sâmbătă de cotidianul german Welt am Sonntag. (Digi24)

6. Statele membre ale Uniunii Europene şi europarlamentarii au realizat sâmbătă un acord preliminar pentru a relaxa regulile fiscale stricte ale blocului, oferind guvernelor mai mult timp pentru a reduce datoriile, precum şi stimulente pentru a stimula investiţiile publice în protejarea climei, politică industrială şi securitate. (News.ro)

7. Preşedinta Ungariei, Katalin Novàk, o apropiată a lui Viktor Orban, şi-a anunţat sâmbătă demisia, în urma unei controverse majore legate de graţierea unui condamnat într-un caz de pedofilie. (Libertatea)

8. Avionul de transport militar Il-76, prăbușit pe 24 ianuarie în regiunea și care transporta prizonieri ucraineni, a fost doborât de o rachetă Patriot trasă de armata ucraineana, conform mai multor oficiali americani. Forțele armate ucrainene nu știau că avionul rus ar putea transporta prizonieri de război ucraineni. (NYTimes)

Din Cronica Sportivă: Ana Bogdan, cap de serie 8 şi numărul 65 mondial, s-a calificat în finala turneului de categorie WTA 250 Transylvania Open, de la Cluj-Napoca, trecând în semifinale de Jaqueline Cristian, locul 81 WTA. Pentru trofeu va juca cu cehoaica Karolina Pliskova, fost număr unu mondial, care a învins-o în semifinale pe britanica Harriet Dart, scor 6-3, 6-3.

9. Un sistem crucial de curenți oceanici ar putea fi deja pe cale să colapseze, potrivit unui nou raport, cu implicații alarmante asupra creșterii nivelului mării și a vremii la nivel global, ceea ce ar duce la scăderea dramatică a temperaturilor în unele regiuni și la creșterea acestora în altele. Circulația Meridională Meridională de Răsturnare a Atlanticului (AMOC) funcționează ca o uriașă bandă transportoare globală, ducând apa caldă de la tropice spre Atlanticul de Nord îndepărtat, unde apa se răcește, devine mai sărată și se scufundă adânc în ocean, înainte de a se răspândi spre sud. (G4Media)

10. Un bărbat din Caraș-Severin a fost sancționat de Poliția Locală cu avertisment pentru că a reparat șase bănci și o masă din centrul satului Moldovița, aparținător orașului Moldova Nouă. „Recunosc și regret fapta”, a scris bărbatul la mențiuni. (Adevarul)

Fotografia dimineții – Lumânări aprinse în ruinele unei clădiri la un an de la cutremurul devastator care a lovit Turcia. Ozan Kose / AFP / Getty:

Ți-ar mai putea plăcea
Ciucă: România nu este în riscul de a rămâne fără gaz – Cronica dimineții
Ministrul Educației: Elevii au plătit această inconştienţă a digitalizării fără resurse asigurate – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău