Unele tipuri de bacterii ar putea supraviețui în mediul dificil de pe Marte – Cronica Spațială

1. NASA a publicat cea mai detaliată imagine procesată cu satelitul Io al planetei Jupiter. Imaginea a fost realizată în luna decembrie 2023 de sonda spațială Juno, care s-a apropiat la numai 1.500 de kilometri de Io, ocazie cu care a devenit sonda spațială care s-a apropiat cel mai mult de Io în ultimele două decenii. (NASA)

2. NASA a dezvoltat un dispozitiv numit Radio Frequency Mass Gauge (RFMG) capabil să estimeze cantitatea de carburant dintr-un rezervor de combustibil care călătorește în spațiu. Noul dispozitiv va fi testat în cadrul unei misiuni spre Lună. Măsurarea nivelului de combustibil în spațiu este dificilă din cauza gravitației foarte scăzute, care face ca lichidul să se împrăștie neuniform în rezervor. (NASA)

3. O echipă internațională de specialiști a descoperit patru tipuri de bacterii capabile să supraviețuiască în mediul dificil de pe planeta Marte. În principiu, cele patru bacterii sunt inofensive, însă ar putea cauza infecții în anumite condiții. Descoperirea a fost realizată pe baza unui test în care cele patru bacterii au supraviețuit după ce au fost plasate într-un mediu care imită regolitul și climatul marțian. Principala preocupare este că astfel de bacterii ar putea fi transportate accidental pe Marte în cadrul unei misiuni cu echipaj uman. (Phys)

4. Roverul Perseverance de pe planeta Marte a fotografiat locul în care s-a prăbușit elicopterul Ingenuity în cadrul ultimului zbor cu ajutorul camerei fotot Mastcam-Z. Pentru a fi vizibil mai ușor în cadru, imaginea a fost procesată de specialiști, în condițiile în care în mod normal ar fi fost dificil de identificat. (Mashable)

5. Astrofizicienii au descoperit că populara exoplanetă WASP-69b are o „coadă” de gaze cu o lungime de 7 ori mai mare decât diametrul exoplanetei în sine. Cercetătorii consideră că această „coadă” este rezultatul faptului că gazele din atmosfera exoplanetei ard din cauza distanței foarte mici făță de steaua pe care o orbitează. Descoperirea va ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine modul în care au evoluat mii de alte exoplanete din galaxia noastră. (UCLA)

6. Astronomii au obținut imagini cu ceea ce par a fi doua exoplanete gigante gazoase care orbitează în jurul unor stele pitice albe. Dacă predicțiile vor fi confirmate, imaginile vor demonstra că exoplanete asemănătoare cu Jupiter pot supraviețui evoluției în timp a stelelor. (Science Alert)

7. Analiza unor date colectate de telescopul spatial James Webb despre prima parte a Universului sugerează că găurile negre și galaxiile au apărut simultan. În acest context, găurile negreu au influențat semnificativ forma galaxiilor din jurul lor. Până acum, specialiștii bănuiau că găurile negre s-au format înainte sau după galaxii, întrucât acestea se întâlnesc de regulă în mijlocul galaxiilor. (Science Alert)

8. Cosmonautul rus Oleg Kononenko a devenit omul care petrece cel mai mult timp in spațiul cosmic, după ce a depășit recordul de 878 de zile stabilit anterior de conaționalul său Gennady Padalka. Oleg Kononenko ar urma să revină pe Pământ în 23 septembrie 2024, dată până la care va acumula 1.110 zile petrecute la bordul Stației Spațiale Internationale. (Space)

9. China pregătește lansarea a doi sateliți pe orbita Lunii pentru a efectua o serie de teste cu privire la dezvoltarea unui sistem de comunicație și navigație pentru viitoarele misiuni lunare cu echipaj uman. Tehnologia are un principiu de funcționare asemănător cu GPS. (SpaceNews)

10. Compania privată Intuitive Machines va lansa în 14 februarie landerul Odysseus spre Lună cu o rachetă Falcon 9 dezvoltată de SpaceX. În 22 februarie, Odysseus ar putea deveni primul lander dezvoltat de o companie privată care ajunge cu bine pe suprafață Lunii. (Space)

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii au descoperit cel mai luminos pulsar din afara galaxiei noastre – Cronica Spațială
O eclipsă parțială de soare va fi vizibilă din România în 10 iunie – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău