Un spital modular cu 38 de paturi a fost operaţionalizat în curtea Spitalului Elias din Bucureşti – Cronica Știrilor Pozitive

1. Un spital modular cu 38 de paturi a fost operaţionalizat în curtea Spitalului Elias din Bucureşti, acesta fiind dotat cu toată aparatura necesară. Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că spitalul va putea primi pacienţi începând de marţi, după ce s-au alocat ventilatoare din rezerva de stat. Premierul a mulţumit Asociaţiei ”Dăruieşte viaţă” care a făcut posibilă ridicarea spitalului modular, celor 250.000 de români care au donat, dar şi sutelor de firme care s-au implicat. (News.ro)

2. Cercetătorii australieni au realizat un test care poate detecta infecția cu coronavirus în aproximativ 20 de minute folosind mostre de sânge, ceea ce ar fi o premieră mondială. (Hotnews)

3. Numărul nașterilor premature, la nivel global, a înregistrat o scădere dramatică în timpul perioadei de izolare impusă de pandemie. În unele țări scăderea este de 90% pentru copiii născuți prematur înainte de 28 de săptămâni. (NYTimes)

4. Numărul pacienților vindecați de Covid-19, la nivel global, va depăși azi 8.750.000 milioane.

5. Pentru a treia zi consecutivă, numărul de cazuri noi înregistrate de Brazilia, a doua cea mai afectată țară din lume, a scăzut.

6. Doar 8 țări din UE au anunțat ieri decese cauzate de Covid-19, 4 dintre acestea, Germania, Bulgaria, Cehia și Slovenia, înregistrând doar câte un singur deces.

7. Cuba a anunțat ieri ca pentru prima oară în ultimele 130 de zile nu a înregistrat nici un nou caz de infecție locală cu Covid-19. (Reuters)

8. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, sâmbătă, că autorităţile centrale nu iau în calcul, în momentul de faţă, nici amânarea începerii noului an şcolar, nici a alegerilor locale din luna septembrie. El a precizat că scenariile luate în calcul împreună cu Ministerul Educaţiei prevăd începerea anului şcolar pe 15 septembrie. (Hotnews)

9. Rezultatele preliminare ale vaccinurilor anti-COVID-19 au fost încurajatoare, conform Dr. Francis Collins, directorul Institutelor Naționale de Sănătate ale SUA. Acesta a spus că a fost martorul unei cooperări fără precedent între industria privată și agențiile guvernamentale. (Time)

10. Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut în primele cinci luni faţă de perioada similară din atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,2%, respectiv cu 2%. (News.ro)

11. România a menținut, în mai, cel mai mare avans anual al lucrărilor de construcții din UE, fiind una dintre cele trei țări din blocul comunitar cu o evoluție pozitivă în acest sector. Lucrările de construcții din România au avansat cu 14,6% în mai față de perioada echivalentă a anului precedent. Ritmul de creștere a accelerat de la 11,5% în aprilie. (Profit.ro)

12. Valoarea activelor totale aflate în administrare, la nivelul întregului sistem de pensii private, a ajuns, la 31 martie 2020, la 62,55 miliarde de lei (aproape 13 miliarde de euro), în creştere cu 17,56% faţă de martie 2019. Valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 8.114 lei la sfârşitul lunii martie. (News.ro)

13. Autorităţile britanice au anunţat sâmbătă că, pentru un timp, nu vor mai comunica numărul deceselor asociate Covid-19 înregistrate zilnic, după ce Guvernul a dat ordin să fie făcută o analiză a calculelor, temându-se că bilanţul a fost exagerat. Mai mulţi oameni de ştiinţă au spus că felul în care Public Health England, agenţia guvernamentală responsabilă cu gestionarea focarelor de infecţie, calculează numerele în Anglia înseamnă că ele pot fi denaturate în comparaţie cu alte părţi ale Marii Britanii. (News.ro)

14. Dezvoltatorul imobiliar Warehouses De Pauw, controlat de una dintre cele mai bogate familii din Belgia, a împrumutat €150 milioane de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, fonduri ce vor fi folosite pentru extinderea portofoliului din România. (Profit.ro)

15. Cercetătorii de la California Institute of Technology (Caltech) au descoperit un tip de bacterie care se hrăneşte cu metale, despre care credeau că există de câteva sute de ani dar nu au putut dovedi acest lucru până acum. (News.ro)

16. Rose Christiane Ossouka Raponda a devenit prima femeie premier din Gabon, după ce președintele Ali Bongo Ondimba a promovat-o din poziția inițială de ministru al apărării. (Reuters)

17. Guvernul japonez va plăti companiilor nipone peste $500 milioane, într-o primă fază, pentru a-și muta fabricile din China. (Bloomberg)

18. Urban.ro a pregătit o listă cu cele mai bune 15 documentare disponibile pe Netflix și HBO Go. (Link)

Din Cronica de Carte:

19. ”The Booke of Sir Thomas More”, singurul manuscris existent aparținând lui William Shakespeare (cu excepția testamentului său), a fost pus la dispoziția publicului, online, de către British Library (Open Culture)

20. Un librar din Napoli, Italia, oferă cărți gratuite celor ”care nu și le pot permite” (ActuaLitte)

21. Editura Nemira sărbătorește 29 de ani de la înființare printr-o săptămână de evenimente speciale dedicate cititorilor, în perioada 20-26 iulie. Printre altele, vor fi întâlniri live cu scriitori străini și români (Naomi Novik, Florin Chirculescu, Flavius Ardelean), dar și cu cititorii într-un club de lectură și o seară de trivia pe Zoom (Fan SF)

Fotografia dimineții – Capitanul Tom Moore a devenit Sir Tom Moore după ce regina Elisabeta a II-a l-a făcut cavaler:

Ți-ar mai putea plăcea
Rwanda va elibera din închisoare 50 de femei care au fost încarcerate pentru că au avortat – Cronica Știrilor Pozitive
Comisia Europeană a aprobat finanțări totale de 1,5 miliarde de euro pentru România – Cronica Știrilor Pozitive
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău