Uniunea Europeană va impune un embrago importurilor de țiței și de produse petroliere din Rusia – Cronica serii

1. Uniunea Europeană va impune un embrago importurilor de țiței și de produse petroliere din Rusia, măsura urmând a fi introdusă însă treptat, până la finalul acestui an, a anunțat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. (Profit.ro)

2. Ministrul Energiei Virgil Popescu a afirmat că România îşi permite să renunţe la importul de petrol rusesc, iar ţara noastră ca stat membru al UE susţine propunerea Comisiei Europene. Ministrul a oferit asigurări că nu va exista o scumpire a gazelor şi a amintit că Guvernul a aprobat deja o ordonanţă de urgenţă pentru plafonarea preţului la gaz. (News.ro)

3. Ministerul de Finanțe a finalizat proiectul prin care companiile care cresc voluntar cu 200 de lei salariul minim nu vor plăti impozit pentru această sumă. (Profit.ro)

4. Autorităţile române au semnat un memorandum de înţelegere între Compania Naţională Romarm S.A., Electromecanica S.A. şi Raytheon Missiles & Defense, document în baza căruia Electromecanica Ploieşti şi Raytheon vor fabrica în România rachete interceptoare SkyCeptor. (Hotnews)

Din Cronica de Business: Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank, a cincea cea mai mare bancă de pe piața locală după active, estimează că, cel mai probabil, inflația va depăși 12% în următoarea perioadă, deși prognozele lor inițiale indicau un vârf cuprins între 11 și 12%. (Profit.ro)

5. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că, în contextul războiului din Ucraina, nu există informaţii concrete potrivit cărora Republica Moldova ar fi ameninţată în mod concret din punct de vedere militar sau că ar fi luată drept ţintă de către cineva. (G4Media)

6. Uniunea Europeană ia în considerare alocarea de ajutor militar suplimentar Republicii Moldova, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-o vizită la Chişinău. Michel a precizat că ”nu este inteligent să exprimăm declaraţii provocatoare cu privire la situaţia din Republica Moldova sau din Transnistria, pentru a preveni orice incident”. (News.ro)

7. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat miercuri la 5,10% pe an, de la 5,07% cât a fost marţi. Este cel mai ridicat nivel din aprilie 2013 până în prezent. (Digi24)

8. Băncile au acordat în martie un volum record de credite noi în lei pentru locuințe, respectiv pentru firme, în timp ce împrumuturile noi în euro au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani. În martie, băncile au acordat împrumuturi noi de 10 miliarde de lei, față de 6,4 miliarde de lei în luna precedentă. Este cea mai ridicată valoare istorică, anteriorul record fiind de 9,1 miliarde de lei, în iulie 2021. (Profit.ro)

Din Cronica de Turism: Compania aeriană Ryanair a lansat campania “Vara te cheamă”, prin care oferă bilete începând de la 10 euro pe sens pentru călătorii de la București spre aeroporturi precum Viena, Timișoara, Sofia, Salonic sau Veneția. De asemenea, zborurile de la Timișoara la Milano sau de la Oradea la Bologna au prețuri de la 10 euro pe sens. Promoția este valabilă până în 11 mai și se aplică pentru zborurile efectuate în perioada 1 iulie – 31 august. (Ryanair)

9. Comisia Europeană va permite Ungariei și Slovaciei să importe petrol din Rusia până la sfârșitul anului 2023, după ce a anunțat un embargo asupra petrolului rusesc, parte a noului pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. (Digi24)

10. O femeie din Vrancea a fost plimbată timp de nouă ore cu ambulanța între spitalele din Focșani și Adjud, pentru ca în final să fie internată. Totul s-a întâmplat din cauza testelor COVID. Ajunsă la Adjud, a fost depistată pozitiv și trimisă la Focșani. Aici testul a fost negativ și a fost trimisă înapoi la Adjud. Aici testul i-a ieșit din nou pozitiv și a fost retrimisă la Focșani. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Premierul Ciucă este acuzat că și-a plagiat părți din teza de doctorat – Cronica serii
Preşedintele chinez Xi Jinping: O confruntare globală între marile puteri ar putea avea „consecinţe catastrofale” – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău